返回列表 回覆 發帖

中國工商股價一問

中國工商銀行(1398)今日升左8.98%,收市6.92。很開心地我自招股至今持有一手,未計手續費已賺$3850。

請問預計到了高位未?明天放了它好嗎?
投資新手上
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
我最憎人抽新股架喇!
無d大志。
原帖由 訪客得得b 於 2007-10-10 21:11 發表
我最憎人抽新股架喇!
無d大志。

係咩?當年D人抽到一手港交所,渣到依家就已經好好喇。
原帖由 抽刀斷水 於 2007-10-10 21:51 發表

係咩?當年D人抽到一手港交所,渣到依家就已經好好喇。

炒股票如無信心就最好碰都不碰一下,有信心就上市當日合埋對眼隊落去。
原帖由 訪客得得b 於 2007-10-10 22:26 發表

炒股票如無信心就最好碰都不碰一下,有信心就上市當日合埋對眼隊落去。

又是不要問、只要信的理念,難怪有人說這個網已被景教侵佔了。
原帖由 抽刀斷水 於 2007-10-10 23:10 發表

又是不要問、只要信的理念,難怪有人說這個網已被景教侵佔了。

係架。我炒股票係從不考慮架。
我今日見人炒我又炒,買左呢隻股票http://hk.finance.yahoo.com/q?s=0745.HK
該公司年報指呢間野從未賺錢的,我就係基於不要問,只要賭的理念隊落去的。
你吹咩!
不過呢隻野升得真係好得人驚,你地吾好跟呀,我聽日落車架喇。
原帖由 訪客得得b 於 2007-10-10 23:34 發表
不過呢隻野升得真係好得人驚,你地吾好跟呀,我聽日落車架喇。

我依家就車定你先~~車~~~~

我今日發現原來中左波斯登....
賺番一期non-mean 學費...
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

原帖由 Step.King 於 2007-10-10 23:40 發表

超!咩波斯登咁巴q閉?去抽埋阿拉登丫笨。

風水佬呃你十年八年

楊天命呃你一個月咋:

10月尾香港股市大跌
27th Sep 2007

第一次實行我的卜卦大計,目標是要占測農曆9月(即新曆10月9日至11月7日)的股市情況,得出來的結果可謂好壞參半﹕對這個BLOG的讀者來說,它是一個好消息,對其他的投資者來說,則可能是另一場動盪的惡夢。

今次得到的,是易經上冊的第十五卦,名為「謙」。雖然「謙虛」一詞代表的是一種不可多得的做人態度,但事實上若將這卦象應因它所包含的六個爻去拆解,則表示股市將出現極不穩定的上落變動。其中尤以「兄弟」爻的啟示最令人擔心﹕它指出在10月份中的17日及29日,股市將有極大機會出現大調整,跌幅將可能高達700點,而當中以29日「出事」的機會最大,因為當日適逢是休市後的星期一,港股將有可能受到美國或其他股票市場發生問題後,所累積而成的打擊,令股票出現大調整的情況。

不過,天命雖然用「擔心」去形容這次事件,但對投資者來說,那日卻是一個入市的好機會,因為跟據我早前另一次的較長線占測顯示,香港的股市將於立冬(新曆11月8日)後有頗佳表現,10月尾的大調整,正正便是買貨的最佳時機。

另外,卦中的「五爻發動」更主股市將受到各種壞消息及天災人禍等數不清的不利事件影響而出現變化,「官鬼」及「父母」亦指金融界將受到官非、疾病及土地糾紛的纏擾,似乎美國的次按危機將會惹來愈來愈大的風波,而動盪不休似乎亦是農曆9月的股票市場主調。

最後,卦象透視出在市場大調整後,飲食、酒店、航空運輸及地產等屬水及屬土的股票將會有不俗的表現,因此各位在買貨時不妨多留意相關金融產品。

http://tinming.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=787210
給你一個絕未有任何人提出過,而又極具意義的隱藏問題,讓你去找資料來研究一下。首先查考日本頭十大銀行,然後看看它們今年的業績公佈日期。我有理由相信日本仔持有次按產品數值不低於歐洲各國,但次按問題出現後卻一直默不作聲。這是我對股市最擔心的地方。
原帖由 Step.King 於 2007-10-10 23:40 發表

波司登丫喇!波司登丫喇!重吾質死你隻學費股,
車衣廠黎架乍,東莞有一萬幾千間啦。
中美打緊貿易戰,打完玩具未夠過引,跟住就打成衣啦。
http://hk.finance.yahoo.com/q?s=3998.HK

嗱!呢隻又吾同喇,單曰係咁咦都升45巴仙,兩日合計升八成。
http://hk.finance.yahoo.com/q?s=0745.HK
食糊了。

原帖由 訪客得得b 於 2007-10-11 16:57 發表
嗱!呢隻又吾同喇,單曰係咁咦都升45巴仙,兩日合計升八成。
http://hk.finance.yahoo.com/q?s=0745.HK
食糊了。

冇得追既股票~你同我講離仲乜野~~~
我呢個賭仔好有賭品架~
花開花落花無缺!

回復 12# 的帖子

招股價為$3.28,仲未跌破呢。不過近期中資新股首日表現黎講,波斯貓都算削。
原帖由 Step.King 於 2007-10-11 19:28 發表

冇得追既股票~你同我講離仲乜野~~~
我呢個賭仔好有賭品架~

“不過呢隻野升得真係好得人驚,你地吾好跟呀,我聽日落車架喇。”
乜我吾係同你講過,要以陰謀論的心態看評論嘅咩。點解今朝吾追上車呀?
原帖由 訪客得得b 於 2007-10-11 23:41 發表

“不過呢隻野升得真係好得人驚,你地吾好跟呀,我聽日落車架喇。”
乜我吾係同你講過,要以陰謀論的心態看評論嘅咩。點解今朝吾追上車呀?

b大仙  十幾萬一手呀? 邊有咁多錢入市
花開花落花無缺!

各位果然純情!

炒股最講快、恨、準。

準者,眼光、功課、消息或運氣;

恨者,膽量、意志也,勝不縮,輸不哭;

快者,時間之把握也,無時間跟貼個股,實不宜炒作。

我就是只會老實幹的怕輸人,不炒為妙。

但由招股持一手至今,禾味啦!多餘錢可不理,大銀行長持必勝(講的是十幾至幾十倍升幅;當然也十幾年時間);但有急用即行兌現,後些再來。

原帖由 hund 於 2007-10-12 16:51 發表
各位果然純情!

炒股最講快、恨、準。

準者,眼光、功課、消息或運氣;

恨者,膽量、意志也,勝不縮,輸不哭;

快者,時間之把握也,無時間跟貼個股,實不宜炒作。

我就是只會老實幹的怕輸人,不炒為妙。

但由招股持一手至今,禾味啦!多 ...

要等十幾年就不如去賭波好過了。

港股目前是政治市,阿爺落場打洋鬼子,甚麼英資,美資,歐資,個個輸到仆直,
特別是有對應紅色股票發窩輪的發行商,正情係輸到頭暈,你在媒體聽到的唱淡聲音,
大都來自鬼佬行的打手便可知一二。九月初有條賤狗在電台大力唱淡中國財險,
指該股票最多值三蚊一股,當時股價是六蚊幾,我一聽就知道是洋鬼子在背後搞鬼,
於是乎在第二天便購入財險,哈哈,後來升到九蚊幾出貨賺到笑(後來要喊,原來我都不夠愛國)
在殖民地時代,鬼佬行是股市大哥大,唱好唱淡,抽高質低,任憑鬼意,
從前揸住幾隻匯豐,怡和,太古就可對大市舞高弄低好容易,上午殺完好友
,下午追斬淡友,小散户個個是點心,十個股民九個輸錢。今時今日就吾同喇,舉凡認
同大陸經濟發展,夠膽色投資中資股票的,都無乜邊個話吾嬴錢嘅,買正股的就賺到傻,
買窩輪的就賺到癲,甚麽長期持有匯豐可發達等傳统智慧,在市場早巳淪為笑話。
又有新消息--秋官效應!
下星期要沽清D貨離場了!

From: "883" <x@x.com>
Newsgroups: 3business.finance
Sent: Friday, October 12, 2007 6:17 PM
Subject: 秋官又出鏡,下星期個市繼續插!

肥姐一日未出院,個市都唔使上3萬點。

news://news.3home.net/470f49ad$1@news.3home.net
原帖由 抽刀斷水 於 2007-10-12 19:56 發表
又有新消息--秋官效應!
下星期要沽清D貨離場了!

From: "883"
Newsgroups: 3business.finance
Sent: Friday, October 12, 2007 6:17 PM
Subject: 秋官又出鏡,下星期個市繼續插!

肥姐一日未出院,個市都唔使上3萬點。

news: ...

死扒街人渣! 發射你! 彈開啦
高級模式 | 發新話題
換一個