返回列表 回覆 發帖

抗議無線電視翡翠台在黃金時間播放《福言雋語》!

原帖由 沙文 於 2007-12-4 10:59 發表
水,有3態嘛,蒸發之時就向上升啦。絕非您所認識得咁狹隘。
我低中時物理先生教嘅

小龍無教我"Be Steam" 或者 "Be Ice" 喎。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
原帖由 沙文 於 2007-12-4 10:34 發表
要好留心先捉摸到嘅。例如,雅各嘅細仔叫乜名,就同劇中人有關
season 3有一集叫做"Stranger in a Strange Land", 出自出埃及記2:22

我個人領會,呢套劇完全係宗教探索。以輪迴為骨幹,用大秦景教(偏向羅馬公教)為枝葉。我 ...

哈哈, 我又冇諗過劇中人都瓜晒老襯喎.

佢地響荒島上搞咁多野, 又有大肚婆生仔, 如果通通都係鬼話, 真係做鬼都好唔得閒喎.

回復 21# 的帖子

Bruce並唔係一個chum氣嘅人。物理老師教過嘅嘢,佢唔駛再重覆嘛。

回復 22# 的帖子
我從來都唔知道做鬼應該係好得閒嘅

片中的神祕組織Dharma Initiative, Dhama係梵文,印度教、佛教都有關,係「法」咁解

而Dharma wheel就係法輪。其logo用八卦及Dharma組合,應該係東方宗教的總合体
http://en.wikipedia.org/wiki/Dharma_Wheel
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2007-12-4 19:09 發表
Bruce並唔係一個chum氣嘅人。物理老師教過嘅嘢,佢唔駛再重覆嘛。

諗深一層都岩喎,水遇到要蒸發的環境,就無謂抗拒唔上升呢。要硬既時候,又無理由「柔弱似水」喎。

水的可塑性,造就萬千可能。

好似睇過莊子定係老子都有類似論調。

回復 24# 的帖子

【老子‧道德經‧若水篇
上善若水,水善萬物而不爭,處眾人之所惡,故幾於道。 居善地,心善淵,與善仁,言善信,正善治,事善能,動善時。 夫唯不爭,故無尤。
拿,如果water唔變做冰,又點crash呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2007-12-4 21:35 發表
【老子‧道德經‧若水篇】
上善若水,水善萬物而不爭,處眾人之所惡,故幾於道。 居善地,心善淵,與善仁,言善信,正善治,事善能,動善時。 夫唯不爭,故無尤。
拿,如果water唔變做冰,又點crash呢?

謝謝沙兄,引經據典真不及您,而且都找到小龍的片段,認真厲害。
但係除左冰之外,water 本身都能 crash 架,海嘯既時候,好多建築物都被大海衝毁啦。

回復 26# 的帖子

不敢不敢
您咁解都係啱。不過Bruce係話flow,唔係float,如果解成crash建築物,就同flow唔對仗喎?
原帖由 沙文 於 2007-12-4 23:10 發表
不敢不敢
您咁解都係啱。不過Bruce係話flow,唔係float,如果解成crash建築物,就同flow唔對仗喎?

我看假如是相對於crash的話,flow應該解成「慢慢流動」,crash則解成「強烈衝擊」。

李小龍的哲學:"Empty your mind, be formless. shapeless, like water. If you put water into a cup, it becomes the cup. You put water into a bottle and it becomes the bottle. You put it in a teapot it becomes the teapot. Now, water can flow or it can crash. Be water my friend."
中譯:留空心靈,無法,無形,像水一樣。水倒入杯中就成了杯子的形狀,倒入瓶中就成為瓶子的形狀,倒入茶壺中就成為茶壺的形狀。水能慢慢流動、亦能強烈衝擊。像水一樣吧,我的朋友。

老子:「上善若水,水善萬物而不爭,處眾人之所惡。故幾於道。居善地,心善淵,與善仁,言善信,正善治,事善能,動善時。夫唯不爭,故無尤。」
意思是:最高的善像水一樣,水善於幫助萬物而不與萬物相爭;停留在眾人最不喜歡的地方,所以最接近「道」。上善的人住要像水那樣擇地,存心要像水那樣淵深,交友要像水那樣相親,言語要像水那樣真誠,為政要像水那樣有條有理,辦事要像水那樣無所不能,行為要像水那樣伺機而動。正因為水那樣與物無爭,所以才不犯過失。

又是老子:「天下柔弱莫過於水,而攻堅強莫之能勝,其無以易之。故曰:弱勝強,柔勝剛。」
天下萬物中沒有什麼比水更柔弱,但能攻克堅強的莫過於水的力量。所以說:柔弱能勝剛強。

李小龍訪問全版本:

回復 28# 的帖子

冇錯。水,輕柔地流又得,波濤澎湃又得,春天時,清泉石上流;冬天又冰封千里。

而福言雋語,就係您的滾滚長江東逝水之中的一舊石,春天,您冲住佢流過,縱然佢不動分亳,但佢又阻唔到您流過。
冬天,表面上大家都唔郁,但係其實您仍在底下悄悄繼續流入大海............

逝者如斯,而未嘗往也。佢有佢做舊石,您有您流;石多之時流慢啲,亦係水嘅適應力。咁,如果係Bruce, 佢會夜啲食飯,轉台睇LOST,唔會拎雙節棍殺上去TVB拆福言雋語的Studio卦?
沙兄有您的道理,但當水被石阻礙時,雖然會繞過而始終流走,但都會造成一點衝擊。

雖然表面上是水讓石,但長此下去,卻對石造成侵蝕,正如滴水穿石一樣。

我的抗議雖然是無甚效力,食飯時候都仍可能面對這些難頂鏡頭,但希望終有一天能「浪淘沙,碎石變塵樣細沙」,柔弱勝剛強。

回復 30# 的帖子

水冲毀屋,係ruin,而crash係硬碰硬嘛

其實,就咁嘅:傳教佬最怕嘅,唔係您駁咀,佢地最怕您唔睬佢、ignore佢。例如,牧師問我,「沙文,好多人都有個咁嘅疑問:呢個世界係點樣黎嘅呢?人又係點黎嘅呢?」我話:「我根本唔想知。」咁,佢以下所準備的創世記就冇得出場,硬晒呔咖嘞。

電視台都係咁,唔怕您鬧佢啲節目,可能仲想您鬧添。佢地最怕嘅,係您轉台。
所以,您強烈要求腰斬該節目,係冇用嘅,反而可能助長該類節目。您應該猛讚或猛鬧同時段其他台的節目,咁就有用嘞

回復 31# 的帖子

有點不同:電視台本身並無宗教立場,另外除了收視之外還要口碑。

不過你有你的道理,可以將抗議改為罷看、轉台等行動。

回復 23# 的帖子

即係咁呀,你唔見死親人 d人都對死人講「你安息啦」咁咩?

死左係咪會安息冇人知,但大家都認為死左既人係應該得到安息。

回復 33# 的帖子

此乃大秦景教什麼「主懷安息」一管之見啫。大眾長期受其誤導,故有此說。

而LOST係以東方宗教為主幹,所以不採此說。您唔聽見season 3最後一集中Juliet對Sawyer講kamma咩?Kamma,又係梵文,係印度教、佛教所謂嘅「業」,世世延續,好唔得閒嘅

回復 34# 的帖子

但有 d人,佢地被稱為「覺者」,係可以超脫輪迴,進入涅盤Nirvāna,不生不滅、不垢不淨、不增不減,遠離一異、生滅、斷常、俱不俱等‧‧‧這正正就是安息。

所以「業」都唔一定係唔可以止的。而且眾生皆有佛性,不囿於佛教徒才可進入涅盤。

回復 35# 的帖子

「有d人」嘛。至多算我啱唔晒又錯唔哂,您錯唔晒又啱唔哂,咁好未?
現已進入涅盤嘅覺者,就真係好覺佢地精甩邊。本來佢地係應該「地獄不空誓不成佛」嘅,但係唔知点解,佢地並唔係個個都忙於普渡眾生。

回復 36# 的帖子

我既佛教知識雖然唔算豐富,但都可以試下答你。
講「地獄不空誓不成佛」果個叫 地藏菩薩(Ksitigarbha):
http://zh.wikipedia.org/w/index. ... 9&variant=zh-tw

菩薩(bodhisattva)同佛好似係唔同級既。

回復 36# 的帖子

找到一些資料:

佛Buddha
意思是 覺悟者,指一個對於宇宙人生徹底明白的人,真正圓滿覺悟的人。

菩薩bodhisattva
意思為 覺有情,追求覺悟的有情眾生。佛教認為,從初發心(初信位的菩薩)一直到圓滿成佛,總共有五十二個階級,即菩薩五十二位。

大乘佛教佛經稱某些菩薩在遠古已成佛,如觀世音菩薩過去佛號正法明如來,遠古已成佛的菩薩為度眾生重入人世。

佛既是徹底明白宇宙人生的人,他怎麼可能退化回到未覺悟前的狀態呢?

原帖由 龍井樹 於 2007-12-6 14:21 發表
我既佛教知識雖然唔算豐富,但都可以試下答你。
講「地獄不空誓不成佛」果個叫 地藏菩薩(Ksitigarbha):
http://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=%E5%9C%B0%E8%97%8F%E8%8F%A9%E8%96%A9&variant=zh-tw

菩薩(bodhisattv ...

觀世音都是成了佛,但他大慈大悲,仍做菩薩。

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%A7%80%E4%B8%96%E9%9F%B3%E8%8F%A9%E8%96%A9
原帖由 抽刀斷水 於 2007-12-7 09:50 發表

觀世音都是成了佛,但他大慈大悲,仍做菩薩。

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%A7%80%E4%B8%96%E9%9F%B3%E8%8F%A9%E8%96%A9

所以我話唔明囉....

佛唔係一份工, 唔係你話唔做就唔做, 好似陳方安生咁, 已貴為前政務司司長, 但仍大慈大悲當上民選議員來.
(政府禮賓府有接待貴賓的規格, 立法會議員排在前政務司司長之後.)

高級模式 | 發新話題
換一個