返回列表 回覆 發帖

抗議無線電視翡翠台在黃金時間播放《福言雋語》!

或者,佛是一個銜頭、一個狀態,好像是「人」、「鳥」一樣。分別在於,佛可以自由改變自己的狀態,「人」就不可以自由地成「鳥」。

類比耶穌的故事,假如他是無所不知,理應預先知道自己會被抓上十字架,亦預知了自己所受的苦。如他是無所不能,一定有能力逃跑,但他就是「我明知、我亦可逃,但我就是偏偏不走」這個情況。(因此,他的受苦是自找的,目的就是要做個好演員,演活這場戲)
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

回復 41# 的帖子

咁唔知佛變左菩薩之後, 要做番佛洗唔洗再修行過, 再覺悟過咁呢?

始終都唔明, 覺悟左又點可以變返未覺悟呢....

回復 42# 的帖子

唔清楚。
原帖由 龍井樹 於 2007-12-7 13:51 發表
咁唔知佛變左菩薩之後, 要做番佛洗唔洗再修行過, 再覺悟過咁呢?

始終都唔明, 覺悟左又點可以變返未覺悟呢....

或者係咁掛:

餐廳的總經理在飯市繁忙的時段,可以幫手做住侍應生招呼客人,
在客人散去後就可以返入辦公室做番總經理。
但是侍應生就算幾得閑,都未做得總經理住。

回復 44# 的帖子

咁即係我講果個打工比喻囉....
拿,咁即係話做咗佛都唔係無所事事、游手好閒地「安息」啦?
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 龍井樹 於 2007-12-7 15:30 發表
咁即係我講果個打工比喻囉....

點解要前置不能以打工作比喻先?

若果以看聖經的心態去看佛經,其實不太合適,因為兩者存着根本性的分別。

因為聖經一字一句就是律法,真理(依據聖經所說)

而佛經則是佛跟眾弟子多年演說的記錄,當中並無附帶任何約束力。
內容亦絕無一字一句是與佛法有絲亳關係的。(這點是釋迦牟尼親說的)

原帖由 抽刀斷水 於 2007-12-6 19:46 發表
類比耶穌的故事,假如他是無所不知,理應預先知道自己會被抓上十字架,亦預知了自己所受的苦。如他是無所不能,一定有能力逃跑,但他就是「我明知、我亦可逃,但我就是偏偏不走」這個情況。(因此,他的受苦是自找的,目的就是要做個好演員,演活這場戲)
點解佢唔自首呢?佢祈禱祈到出血,又話要免去呢杯呀咁,俾人睇穿其實佢都唔係話認真好樂意咁樣做顧ju播
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 48# 的帖子

自首的話,整場戲可能更假。眾人更會懷疑他是不怕痛、不怕死,到時復活就欠缺震撼性與逼力了。因此,這場半推半就的戲,是十分考演技的。

回復 49# 的帖子

拿,您又唔中立嘞!
您話這場戲十分考演技,但不論移鼠大聖如何7情上面,始終都係被您識穿佢只係做緊戲。您唔講又有邊個知呢?講到尾,您都係將佢嘅7情上面拆開,對佢嘅演技無情地彈3彈4喎?
原帖由 沙文 於 2007-12-8 13:39 發表
拿,您又唔中立嘞!
您話這場戲十分考演技,但不論移鼠大聖如何7情上面,始終都係被您識穿佢只係做緊戲。您唔講又有邊個知呢?講到尾,您都係將佢嘅7情上面拆開,對佢嘅演技無情地彈3彈4喎? ...

我無懷疑過佢既演技喎,但假如佢真係全知全能,做場大龍鳳唔係為部戲又係為左乜?況且當時我又唔在場,否則可能我都讚佢演技好。
原帖由 訪客得得b 於 2007-12-7 23:06 發表

點解要前置不能以打工作比喻先?

若果以看聖經的心態去看佛經,其實不太合適,因為兩者存着根本性的分別。

因為聖經一字一句就是律法,真理(依據聖經所說)

而佛經則是佛跟眾弟子多年演說的記錄,當中並無附帶任何約束力。
...

拿, 既然佛經冇約束力, 點解唔可以當觀音已經成佛呢句係幻想呢?
原帖由 沙文 於 2007-12-7 20:51 發表
拿,咁即係話做咗佛都唔係無所事事、游手好閒地「安息」啦?

我又冇諗安息係無所事事喎.

照我意思, 安息係相對被奴役,
即係安息左就自由自在, 鍾意做乜就做乜, 唔洗擔心唔搵食會餓死.

回復 53# 的帖子

車,安息就係唔洗擔心唔搵食會餓死乍?咁駛Q修行咩?我都安息緊啦,我打工,係打風流工之嘛

回復 54# 的帖子

我諗你兩位伴侶唔會俾你自由自在去風流在掛....

回復 55# 的帖子

我冇咁笨7俾佢地知嘛。唔通入咗涅盤Nirvāna佢地就會俾我自由自在去風流?咁就係真正的安息?仲忙過以前喎

回復 56# 的帖子

涅盤左點仲忙過以前呀?

回復 57# 的帖子

您話涅盤左就自由自在,鍾意做乜就做乜,我仲唔忙於風流?肯定忙過從前
原帖由 抽刀斷水 於 2007-12-9 01:28 發表

我無懷疑過佢既演技喎,但假如佢真係全知全能,做場大龍鳳唔係為部戲又係為左乜?況且當時我又唔在場,否則可能我都讚佢演技好。
您讚佢演技好,即係存心督爆佢係做戲啫,都係唔中立!
原帖由 沙文 於 2007-12-10 15:01 發表
您讚佢演技好,即係存心督爆佢係做戲啫,都係唔中立!

當佢假戲真做,唔當佢做戲,咁又都唔中立喎~~究竟點先可以中立呀?
高級模式 | 發新話題
換一個