小豬丁
你地覺得關心男朋友/女朋友係唔係等於煩
若果對方對於你既關心不給予欣賞,反而覺得煩,你有咩感覺呢?
日光
WELL, 對我來說嘛, 關心是我對對方表達我有多愛他有多在乎他的其中一個方法.
當他不欣賞而覺得煩的時候, 我第一個感覺當然是受傷吶.
但想深一層, 我也明白, 就是多愛一個人也會想有私人空間的嘛, 我也總不能用我的愛去淹死對方, 然後拉着對方說: "你怎能這樣? 我這樣是愛你罷了! 你嫌我煩?! 你有無良心架?!" so and so...
就這樣~

當然, 有具體情況的話當然更好分享看法耶~~
我想樓主也知道~
當天冷你關心情人, 說要他/她添衣, 他/她嫌煩;
和情人在駕車時你關心他/她, 要教他/她駕車時, 他/她嫌煩 是不同的~~
抽刀斷水
原帖由 小豬丁 於 2007-3-13 23:07 發表

咳咳~

我都拍過下拖,唔知有無資格講下,如有得罪我道定個歉先。

或者可以這麼說,煩係一種感覺,關心係出於內心的關懷。過分關心,就可能會顯得有點長氣啦、囉嗦啦,從出發點黎講係好既,但對方既感覺亦係真實既。

男人好多時都有自己想做的事,尤其是一些好有主見的男人;女人亦好多時希望多D關心男人做緊D乜,尤其係一些好愛對方的女人。其實雙方都無錯既,問題只係技巧方面。

其實無論做男女朋友又好,普通朋友都好,雙方都多從對方的立場去考慮,再加上彼此的愛與感情,其實大有機會可以大事化小的呢。
沙文
原帖由 日光 於 2007-3-13 07:40 發表
和情人在駕車時你關心他/她, 要教他/她駕車時, 他/她嫌煩 是不同的~~
係呀係呀,呢個問題都困擾左我好耐。唔知點解,佢連route design都要理埋。

但係,經過長期觀察,我又發現一個怪現象。如果女方識揸車,佢先會咁樣煩我,若然女方不識揸車,係絕對唔會煩我既。

而識揸車的女方,遇著揸車果個唔係我,佢又絕對唔會去煩佢喎。點解世事永遠都係咁抵死既呢?
kc
原帖由 小豬丁 於 2007-3-13 08:07 發表

大家談戀愛前都活了那麼久,應該各有一套習慣和喜好。
胡亂去干涉別人那一套習慣,那不是關心,只是控制慾作崇,被覺得熕也不能怪別人。
還有,要求一套而自己做一套是不應該的,例如不準他/她很晚睡覺(說對身體無益)但容許自己這樣做。

不知道你實際上做了什麼事被他/她覺得熕,所以無法具體評論。
Step.King
原帖由 沙文 於 2007-3-14 00:10 發表
係呀係呀,呢個問題都困擾左我好耐。唔知點解,佢連route design都要理埋。

但係,經過長期觀察,我又發現一個怪現象。如果女方識揸車,佢先會咁樣煩我,若然女方不識揸車,係絕對唔會煩我既。

而識揸車的女方,遇著揸車果個唔係我 ...

師父  徒兒感同身受...   嗚嗚嗚~~~師父 你救救徒兒~~~
沙文
原帖由 Step.King 於 2007-3-13 17:55 發表

師父  徒兒感同身受...   嗚嗚嗚~~~師父 你救救徒兒~~~
Simple! 娶唔識揸車果個, 呢世都唔好俾佢學車。您可以下山了。
Step.King
原帖由 沙文 於 2007-3-14 09:59 發表
Simple! 娶唔識揸車果個, 呢世都唔好俾佢學車。您可以下山了。

咁點解老大你唔娶過個唔識渣車既老婆?
沙文
原帖由 Step.King 於 2007-3-14 00:53 發表

咁點解老大你唔娶過個唔識渣車既老婆?
不如意事常八九,可與語人無二三

人算不如天算嘛, 本來唔識,後來識

Step.King
原帖由 沙文 於 2007-3-14 18:02 發表
不如意事常八九,可與語人無二三

人算不如天算嘛, 本來唔識,後來識

小弟斗膽了
沙老大  呢句對得唔多好
應改為:  不如事常八九  足為人道無二三

再者  老大你可以唔ja 車ga ma ~ 咁米唔駛煩law

小豬丁...放鬆點吧  你的情人都應該有咁上下大啦
會有自己主見是很正常  正如日光說  
有些地方需要關心  就是關係
有些地方關心 就會變左煩ga la

小豬丁
原帖由 Step.King 於 2007-3-14 20:22 發表

小豬丁...放鬆點吧  你的情人都應該有咁上下大啦
會有自己主見是很正常  正 ...

我覺得唔係情人有無番噤上下大既問題,仲有佢有主見又如何呢,拍拖係兩個人既事,而家應該學習分享,如果唔係第時結左婚又係咁樣相處咩?

你覺得有d野係應該去關心,仲特登花時間去做完一輪野,點之對方一d都唔欣賞,仲覺得煩,你覺得會點呢?

如果你既另一半不關心你,你會有咩感覺呢,是開心還是傷心?

如果你覺得開心,那麼你另一半對你的了解實在很有限。又或者至少都解釋下點解唔覺得應該關心,讓對方在做左噤多野之後都順番條氣啦。

你要知道,再受多幾次不欣賞,對段關係真的不是好的。
沙文
原帖由 Step.King 於 2007-3-14 04:22 發表

小弟斗膽了
沙老大  呢句對得唔多好
應改為:  不如事常八九  足為人道無二三
關沙老大叉事?您遲些兒在9泉之下同方岳研究研究罷。
http://blog.tianya.cn/blogger/post_show.asp?BlogID=623&PostID=7678604&idWriter=0&Key=0
抽刀斷水
原帖由 小豬丁 於 2007-3-14 22:20 發表

我覺得唔係情人有無番噤上下大既問題,仲有佢有主見又如何呢,拍拖係兩個人既事,而家應該學習分享,如果唔係第時結左婚又係咁樣相處咩?

你覺得有d野係應該去關心,仲特登花時間去做完一輪野,點之對方一d都唔欣賞,仲 ...

小小豬丁,一日最衰都係我啦,我引人犯罪,好對唔住。

如果換轉係我,縱然可能覺得有D煩,但想深一層,心裡都甜絲絲的。 但男人總要面子的嘛,是劣根性,佢口唔同你講,但我都感覺到既。

情侶之間既問題,作為外人確實數也數不清。由於有情人難得,故此更要珍惜眼前的那位噢。

期待著你們的婚宴,不過我都只係會比公價咋。
Step.King
原帖由 沙文 於 2007-3-15 00:02 發表
[url=http://blog.tianya.cn/blogger/post_show.asp?BlogID=623&ostID=7678604&idWriter=0&Key=0]http://blog.tianya.cn/blogger/po ... 04&idWriter=0&Key=0[/url]

徒兒知錯了  
小豬丁
抽水兄,這絕對不關你事的,雖然我真的很擔心,但也沒辦法。

不過我也清楚知道我的他是很好的,但發脾氣是我的專利。

不過失望的是他對此事繼續逃避,沒有什麼回應。

其實我估也不需說太多了,因為這裡不應為我解決問題的。

況且,過幾天,也會沒有事的。

故不用介懷。
抽刀斷水
過幾天,也會沒有事的

嗯,咁咪好囉。

擔乜心丫,我幾十歲都唔驚。
Step.King
原帖由 沙文 於 2007-3-15 00:02 發表
http://blog.tianya.cn/blogger/post_show.asp?BlogID=623&ostID=7678604&idWriter=0&Key=0

死人不會改進  但老大你會嘛~
你一世英明一定做得到的 !