返回列表 回覆 發帖

什麼跟什麼啊

原帖由 ms09r2 於 2007-3-19 14:28 發表
因為小弟覺得 "天生" 就代表了 "無罪". 至少在法律上沒有.
如果 "天生" 的論點得到同意,
就能再引申下去說: "法律上不能判同性戀有罪, 反而更應保護這個弱勢社群的權益."
當然, 可以再議 "同性戀是否對社會有危害", ...
"天生" 的論點並非絕對。
「性格異常(personality disorder)」的形成亦有環境及遺傳因素,而部份性格異常的人每每做出反社會甚至嚴重的犯罪行為 (例如謀殺),但社會不會因為他們是"天生罪犯"而免去他們的刑責,不然的話,就不能保護社會上其他人仕的安全。

同性戀早已非刑事化,法律上早已經不能判同性戀有罪。現在討論的是同性婚姻的問題。
原帖由 沙文 於 2007-3-19 16:35 發表
我咁講,實係行行下街街撞到各界友好關心我,問我「食左飯未呀?」,如果我未食都唔會因為食左lunch而答食左嘛。

咁信移鼠大聖、心裡相信、口裡承認係咪每日各要早午晚3次? ...
「一次得救、永遠得救」,食一餐飯則飽唔得幾耐。

回復 #20 Paul 的帖子

OK then.......我知貴教移鼠大聖在 "神 gei 保守" 之下可以在曠野不飲不食四十日~
所以你可以話同性戀者尚未"變番直" 係因為佢無求取 "神 gei 保守",
又或者求左無效就係 "信心唔夠"........ etc.........

OK, 隨便你點諗.........龍井樹兄的提醒實在準確. 謝謝了.
最後, 如果有一日 Paul 兄你真係捱唔住, 希望你能記起你仲係一個人.
即使唔對老耶言聽計從, 做返一個 "人" 都依然係可以挺起胸膛的.

原帖由 M2 於 2007-3-19 00:53 發表
「一次得救、永遠得救」,食一餐飯則飽唔得幾耐。
「一次得救、離教都得救」,所以人地走, 弟兄姊妹都由鬼得佢

林前7:15    倘若那不信的人要離去、就由他離去罷.無論是弟兄、是姐妹、遇著這樣的事、都不必拘束.神召我們原是要我們和睦。
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 Paul 於 2007-3-19 16:36 發表
耶經有話:「立志行善由得我,只是行出來由不得我。」

用意志立定主意之後, 就可以改變埋行動啦... 不過所謂知而行難, 有時"肉體"習慣係好難根治, 所以靠著神, 我們就可以克服到這個意志和行動不符的問題~ ...

唔洗講到咁複雜....
人o既意志唔想死(有病果 d除外),但生理上唔到人o既意志話事。

耶經有話:「你若能信,在信的人,凡事都能。」
你就試下用信心移山俾我睇下囉....
原帖由 龍井樹 於 2007-3-19 17:04 發表

唔洗講到咁複雜....
人o既意志唔想死(有病果 d除外),但生理上唔到人o既意志話事。

你就試下用信心移山俾我睇下囉.... ...

咁佢地就會有另一個藉口既jey ~

路 4:9-13 不可試探主你的上帝!

樹哥仔你想到的  難道邪教徒會想不到???
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

原帖由 Step.King 於 2007-3-19 01:26 發表

想到都冇用啦, 呢句經好易破嘛

只要有須要移山, 唔係為左試探而移山, 佢就吹你唔漲
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2007-3-19 18:01 發表
想到都冇用啦, 呢句經好易破嘛

只要有須要移山, 唔係為左試探而移山, 佢就吹你唔漲

咁有得懶數wor
只要佢一睇左樹呢句...
原帖由 龍井樹 於 2007-3-19 17:04 發表
你就試下用信心移山俾我睇下囉.... ...

咁神父就會同你講
你就算有須要 都變左係試探啦
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-3-19 02:39 發表
咁有得懶數wor
只要佢一睇左樹呢句...
咁神父就會同你講
你就算有須要 都變左係試探啦
咁全部景教徒都睇過呢句啦。到生cancer之時,咪一樣照用信心祈禱,試探神?
原帖由 Step.King 於 2007-3-19 17:26 發表

馬太福音十八章19節:「若是你們中間有兩個人在地上,
同心合意的求什麼事,我在天上的父,必為他們成全‧」

六四果陣,成班耶教徒無諗過要試探上帝什麼的,
只係替天安門廣場上o既學生擔心,
結果呢?咪一樣坦克車開到囉....

所有大話都有被揭穿的一日。
原帖由 沙文 於 2007-3-19 21:01 發表
咁全部景教徒都睇過呢句啦。到生cancer之時,咪一樣照用信心祈禱,試探神?

但我搵到反証wor...

我今年26,患了癌症,做了五次手術,呵呵!終於2004年8月西醫
判無救了,但神憐憫我,他用聖靈充滿我,讓我有喜樂!雖然我另一
半因我病,離開我和13個月的囡囡。無論前面的道路崎嶇,但我將天
父放在心裏,讓祂為我的心思掌舵!

我幾欣賞呢位仁兄對生命的樂觀和處之淡然
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-3-19 22:08 發表

但我搵到反証wor...

我幾欣賞呢位仁兄對生命的樂觀和處之淡然

人家都沒救啦,信教真係冇成本喎....
原帖由 龍井樹 於 2007-3-19 22:16 發表

人家都沒救啦,信教真係冇成本喎....

死前"真心"信一下  就可以得永生
這盤生意 值得值得~
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-3-19 22:19 發表

死前"真心"信一下  就可以得永生
這盤生意 值得值得~

講到永生,咁又唔係冇成本喎。
信錯邪穌,安拉真主要燒你咁點辦呢?

我係假冇天堂冇地獄,死後冇靈魂,
臨死前精神自慰一下,等自己去得安安落落,
咁先算係冇成本咋。
就等如末期癌症病人用嗎啡止痛一樣。
原帖由 龍井樹 於 2007-3-19 23:10 發表

講到永生,咁又唔係冇成本喎。
信錯邪穌,安拉真主要燒你咁點辦呢?

我係假冇天堂冇地獄,死後冇靈魂,
臨死前精神自慰一下,等自己去得安安落落,
咁先算係冇成本咋。
就等如末期癌症病人用嗎啡止痛一樣。 ...

本死無大害...但既然人知將死...又何妨給他一點安慰的空間呢...
死前信主有什麼大不了  他們的行為我覺得沒什麼問題
可恥的是那些趁當事人死了之後  大大聲話神恩遍地 拿死人傳教的人

還記得這些事在SARS之後  不時發生...
當時有人叫我去聽一個怖道講座  見証嘉賓是那些患過SARS的生還醫護人員...
那時無名火起 就對那人說了一句:回來後記得自我隔離十日!

可恥的不是人死前因害怕未知的死亡而決志  而是那些利用死者作本錢作洗腦工具的人!
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-3-19 23:18 發表

本死無大害...但既然人知將死...又何妨給他一點安慰的空間呢...
死前信主有什麼大不了  他們的行為我覺得沒什麼問題
可恥的是那些趁當事人死了之後  大大聲話神恩遍地 拿死人傳教的人

還記得這些事在SARS之後   ...

有傳媒訪問某神醫,神醫話:
「神醫最好做。醫唔好,人地自知絕症沒救怪不得人;
好彩真係好得番,人地就會當你神咁拜。」

信耶穌邪教都係一樣。
萬一真係好彩死唔去,咁咪又一個神跡囉。
只要有人信,大話都成真。
原帖由 龍井樹 於 2007-3-19 23:27 發表

有傳媒訪問某神醫,神醫話:
「神醫最好做。醫唔好,人地自知絕症沒救怪不得人;
好彩真係好得番,人地就會當你神咁拜。」

信耶穌邪教都係一樣。
萬一真係好彩死唔去,咁咪又一個神跡囉。
只要有人信,大話都成真。 ...

咁又的確係輸打贏要左d 既
但神醫唔會等人死左後仲大大聲話佢自己醫術高明 減低左病人好多痛苦嘛...
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-3-20 08:05 發表

咁又的確係輸打贏要左d 既
但神醫唔會等人死左後仲大大聲話佢自己醫術高明 減低左病人好多痛苦嘛...

神醫冇話自己醫術高明。
神醫話:我係呃人,但真係減輕左病人o既痛苦,
等佢地唔洗飽受病痛折磨之餘,心靈仲要面對絕望之苦。

起碼,病人真係奇蹟好得番,
神醫收左錢就唔會再利用佢傳教。
(病人自己主動免費替神醫宣傳另計)
原帖由 M2 於 2007-3-19 00:49 發表
"天生" 的論點並非絕對。
同性戀早已非刑事化,法律上早已經不能判同性戀有罪。現在討論的是同性婚姻的問題。
咁「非天生」論點亦非絕對啫。
即使此處空間無限,Paul少同您兩弟兄quote晒成本新約,都冇話女同性戀不准承受乜乜七七的經文喎。咁係咪以大秦景教觀點,男同性婚姻就唔得,女同性婚姻就得呢?

回復 #30 龍井樹 的帖子

六四果陣,成班耶教徒無諗過要試探上帝什麼的,
只係替天安門廣場上o既學生擔心,
結果呢?咪一樣坦克車開到囉....

那麼, 這個盼望不是更美嗎?

希伯來書 11:
1 信就是所望之事的實底,是未見之事的確據。 ....
33 他們因著信,制伏了敵國,行了公義,得了應許;堵了獅子的口,
34 滅了烈火的猛勢,脫了刀劍的鋒刃;軟弱變為剛強,爭戰顯出勇敢,打退外邦的全軍。
35 有婦人得自己的死人復活,又有人忍受嚴刑,不肯苟且得釋放(註:“釋放”原文作“贖”),為要得著更美的復活。
36 又有人忍受戲弄、鞭打、捆鎖、監禁各等的磨煉,
37 被石頭打死,被鋸鋸死,受試探,被刀殺,披著綿羊、山羊的皮各處奔跑,受窮乏、患難、苦害,
38 在曠野、山嶺、山洞、地穴飄流無定,本是世界不配有的人。
39 這些人都是因信得了美好的證據,卻仍未得著所應許的。
40 因為 上帝給我們預備了更美的事,叫他們若不與我們同得,就不能完全。

那些雲彩的見證人, 以自己的人生去經歷這個實在的信仰, 他們死而無憾!
你有經歷這個價值嗎?
高級模式 | 發新話題
換一個