返回列表 回覆 發帖

溫總勉曾為港死而後已

佢可唔可以話「大佬, 競選果陣我係應承做好呢份工啫, 我.....我冇諗過要死咁大件事喎....溫總....我...我..我可唔可以唔做呀?

http://hk.news.yahoo.com/070409/12/2549n.html
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2007-4-10 07:54 發表
佢可唔可以話「大佬, 競選果陣我係應承做好呢份工啫, 我.....我冇諗過要死咁大件事喎....溫總....我...我..我可唔可以唔做呀?

http://hk.news.yahoo.com/070409/12/2549n.html ...

老大  溫總的說話似乎大有迴轉的空間  溫總只係要佢死而後已
但就冇提到做乜做到要死

而曾特首就:要做好呢份工  

即係話  溫總既意思係  除非曾哥哥息勞歸主 一命嗚呼  不然係絕不抄魷!

曾特首有運行啦
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

原帖由 Step.King 於 2007-4-9 21:23 發表

老大  溫總的說話似乎大有迴轉的空間  溫總只係要佢死而後已
但就冇提到做乜做到要死

而曾特首就:要做好呢份工  

即係話  溫總既意思係  除非曾哥哥息勞歸主 一命嗚呼  不然係絕不抄魷!

曾特首有運行啦 ...
咪hup我唔熟基本法啦,温總無權將當奴的炒魷

香港特首的免職,只能根據《基本法》的兩項條款,就是第52條的辭職,和73(9)條立法會的彈劾,除此以外,別無他法。
Don't know where God is but the Devil is in the details
聽收音機講,話係當奴係一個多月前自己講既喎。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
原帖由 沙文 於 2007-4-11 06:35 發表
咪hup我唔熟基本法啦,温總無權將當奴的炒魷

香港特首的免職,只能根據《基本法》的兩項條款,就是第52條的辭職,和73(9)條立法會的彈劾,除此以外,別無他法。 ...

話雖如此,但如果佢得唔到溫總既”祝福”,可能隨時任期未過就要”腳痛”辭職ga la
溫總呢句既意思係  "無論點 你都一定唔會腳痛"
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-4-10 18:25 發表

話雖如此,但如果佢得唔到溫總既”祝福”,可能隨時任期未過就要”腳痛”辭職ga la
溫總呢句既意思係  "無論點 你都一定唔會腳痛"
若然溫總講埋啲咁傻既野, 佢就信大秦景教都得啦 -- 無論點 我都一定唔會唔信景教經係神既話語
原帖由 沙文 於 2007-4-11 14:11 發表
若然溫總講埋啲咁傻既野, 佢就信大秦景教都得啦 -- 無論點 我都一定唔會唔信景教經係神既話語

老大 咁你就唔岩  區區大秦景教,又點可以同我國共產主義相比
溫總祝福你一句 勝過景教祭司十倍啦  至少唔會腳痛下台先
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-4-10 23:21 發表

老大 咁你就唔岩  區區大秦景教,又點可以同我國共產主義相比
溫總祝福你一句 勝過景教祭司十倍啦  至少唔會腳痛下台先
就係您此種輕敵的態度,搞到大秦景教在不到二千年的短時間擴散四方,為禍人間。而我國偉大的共產主義,就只能是我國的共產主義。您咁樣就顯非將帥之材啦
原帖由 沙文 於 2007-4-11 15:46 發表
就係您此種輕敵的態度,搞到大秦景教在不到二千年的短時間擴散四方,為禍人間。而我國偉大的共產主義,就只能是我國的共產主義。您咁樣就顯非將帥之材啦 ...

小弟本來就是凡夫族子  當老大你副將於願足矣 ~
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-4-11 01:29 發表

小弟本來就是凡夫族子  當老大你副將於願足矣 ~
凡夫濁子您就份!做副將唔駛識「五才十過」乎?您犯了那條,自己報上來
原帖由 沙文 於 2007-4-12 14:14 發表
凡夫濁子您就份!做副將唔駛識「五才十過」乎?您犯了那條,自己報上來

「將有五才十過:所謂五才者,智、仁、信、勇、忠也。智則不可亂,仁則能愛人,信則不失期,勇則不可犯,忠則不二心也。人而有此五才,然後可以為將矣。所謂十過者,有勇而輕死者、有急而心速者、有貪而好利者、有仁而不忍殺者、有智而不心怯者、有信而妄言人者、有廉潔而不愛人者、有謀而心綏者、有剛毅而自用者、有懦而喜任人者。將有此十過,則不足以為將矣。故善將兵者,具五才,去十過,攻無不破,戰無不勝,謀無不成,可以無敵於天下矣。」

小弟幸不辱命  找回了五才十過之內文
但小弟天資愚昧  未能以文察已  
古有唐太宗用人為鏡以明得失  史仔斗膽請老大指點~
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-4-12 04:48 發表

小弟幸不辱命  找回了五才十過之內文
但小弟天資愚昧  未能以文察已  
古有唐太宗用人為鏡以明得失  史仔斗膽請老大指點~
您既已自認「天資愚昧」,即闕「五才」之中的「智」啦。仲駛講第樣咩?
原帖由 沙文 於 2007-4-13 13:00 發表
您既已自認「天資愚昧」,即闕「五才」之中的「智」啦。仲駛講第樣咩?

面對沙文兄你才高八斗
的確有智亦生亂  小弟認了  

那未知沙文兄你自問五才有缺嗎?
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-4-12 22:25 發表

面對沙文兄你才高八斗
的確有智亦生亂  小弟認了  

那未知沙文兄你自問五才有缺嗎?
我五才無闕,但十過有虧。

我任命您做副將,不忍炒您,是為「仁而不忍殺」也。
原帖由 沙文 於 2007-4-14 11:56 發表
我五才無闕,但十過有虧。

我任命您做副將,不忍炒您,是為「仁而不忍殺」也。

老大真是明主  史仔感動了
論到五才 老大你最突出都係"仁則能愛人" 啦
好似段王爺咁 見一個愛一個 但還是可以面面俱圓  這一點史仔還得向老大你學習學習!
花開花落花無缺!

高級模式 | 發新話題
換一個