Step.King
我不是想賣廣告  但的確難以歸納所有人的觀點
唯有比條link大家自己睇  http://forum.hkgolden.com/view.asp?page=1&message=935453
相信這是大家近年感情生活日很易接觸到的現實問題

原文:  
「在香港,我無信心娶到一個同樣質素的女仔。」27歲、有車有樓,有線球彩台主持人(人稱大頭仔)的許諾輝,2005年將珠海認識的太太阿麗,由重慶迎娶到香港。

曾經,社會認為北上娶妻的,都是50歲開外,從事地盤、三行或貨車司機的草根階層,卻原來年輕港男的芳心亦早已悄悄北上……

網絡上的討論區將香港女孩都稱為「港女」,定義是貪慕虛榮、膚淺自負、女尊男卑、大女人主義的一群香港女孩子。

港女要求送禮 拍拖經歷不快

大頭仔承認,跟香港女孩子戀愛的經歷並不愉快,「有認識不是太久的女孩,要求我送很多不同的禮物……又試過有人半夜兩三點,叫我由將軍澳去旺角陪她搭的士回上水,之後我要自己一人返將軍澳……我知道不是個個如是,但條件好一點的,就有這方面問題,的確是幾大問題」。

2001年,他在珠海遊玩時認識到侍應生阿麗,4年後將她迎娶到港。大頭仔說,當日是因為阿麗的外表漂亮而出手追求,但05年迎娶到港後,才發掘到更多更多的優點﹕「家頭細務、照顧小朋友、知慳識儉、入得廚房,這些都是結婚前不知道的。」

老婆農村長大 知慳識儉

網頁「偽基百科」說,港女的共同行為包括「男女雙方拍拖時,女方經常要求男方送一些名貴物品如LV、Gucci……不送給她便發難!」貪慕虛榮被某些人視為香港女孩的一大特點,跟內地女孩的慳儉便成了強烈對比。農村長大的阿麗,反而對香港人的消費模式非常不習慣,「他(大頭仔)賭波一次輸掉500多元也面不改容,鄉下的人一個月也沒有這個收入。他的朋友賭一次會輸掉數萬元,是人家一年多的收入了! 香港人賺錢太過容易,有錢便花掉,鄉下的人一個月也沒有幾餐新鮮飯菜食呢!」

大頭仔說,不少人以為,內地女孩子跟香港人拍拖是為了錢,但阿麗卻未有因為他的收入起落而離棄他,叫他特別感動。「03至04年時,賭波未合法化,政府禁止賭波,那段時期我收入大減。不能常常北上跟她見面,給她的錢亦大減,她並未有因此而離開我!」

香港女孩的性格雖不可一概而論,但香港女孩子結婚年齡上升,未結婚的女性人數上升卻是不爭的事實,難怪網絡上紛紛有人說,「在女多男少、內地女子入侵及港女存貨過多的情況下,港女供過於求,價格將會下跌,建議港男『沽出』港女。」
訪客得得b
原帖由 Step.King 於 2007-5-14 19:42 發表
我不是想賣廣告  但的確難以歸納所有人的觀點
唯有比條link大家自己睇  http://forum.hkgolden.com/view.asp?page=1&message=935453
相信這是大家近年感情生活日很易接觸到的現實問題

原文:  
「在香港,我無信心 ...

連女人都敢得罪,你真係膽大包天。
Step.King
原帖由 訪客得得b 於 2007-5-14 20:11 發表

連女人都敢得罪,你真係膽大包天。

b叔叔  我也是引發討論而已  根本不代表本人立場
你未斷其章取我義呀下~~
訪客得得b
原帖由 Step.King 於 2007-5-14 20:47 發表

b叔叔  我也是引發討論而已  根本不代表本人立場
你未斷其章取我義呀下~~

哦。原來文章內容不是你的意思。

不過咁,為了表示你真心,我還是建議你把回鄉証交比女友保管好一點。

阿sk女友河。

抽刀斷水
原帖由 訪客得得b 於 2007-5-14 21:20 發表

不過咁,為了表示你真心,我還是建議你把回鄉証交比女友保管好一點。

阿sk女友河。

估不到b sir 竟想到如此毒計--莫非閣下也是遭此厄運?

難怪近來只聽你往澳門,鮮聞你到深圳了。
Step.King
原帖由 訪客得得b 於 2007-5-14 21:20 發表

阿sk女友河。

"回鄉証"呀?  呢d冇用既身外之物  對我來說一文不值  任何人要也可以隨便拿去~
(不過記得比我撕番張相出離同埋畫走個証件no.  唔係我怕比人執到law去借季利)

B叔叔  只要我女友一問起 "回鄉証" 我立即雙手奉上  以表忠烈! 絕不食言!
沙文
您地班友仔唔好再做戲了。上繳回鄉証後馬上報失領新証,您估我唔知咩
Step.King
原帖由 沙文 於 2007-5-14 22:00 發表
您地班友仔唔好再做戲了。上繳回鄉証後馬上報失領新証,您估我唔知咩

老大  回鄉証我係報失左  不過仲未上繳 我就係要以表清白  所以當年偷偷留了下來
就是要一天送給女朋友  代表我一片真心~絕無"嫖"印!
沙文
原帖由 Step.King 於 2007-5-14 06:02 發表
老大  回鄉証我係報失左  不過仲未上繳 我就係要以表清白  所以當年偷偷留了下來
就是要一天送給女朋友  代表我一片真心~絕無"嫖"印!
您又唔駛咁老實。老實反而不妙。

當一個男人肯為妳講大話,表示他還是在乎妳的。
並非「連呃妳都費事」
Step.King
原帖由 沙文 於 2007-5-14 22:46 發表
您又唔駛咁老實。老實反而不妙。

當一個男人肯為妳講大話,表示他還是在乎妳的。
並非「連呃妳都費事」

老大你字字陰毒  小弟行得正企得正  那有說大話的必要...
就連老大的名句:為了你 我不介意假裝信!  小弟也用不著
因為在小弟和女朋友已於玄圓學院及車公廟前上過香 ~
訪客得得b
原帖由 沙文 於 2007-5-14 22:00 發表

喂!你講咩呀?冰有d咁嘅事呀?你住係加拿大都乜都知架?我而家著住件衫咩色你又知呀?我食完飯有冇刷牙你又知呀?離哂大普嘅,都吾知你講乜?
沙文
原帖由 訪客得得b 於 2007-5-14 07:22 發表

喂!你講咩呀?冰有d咁嘅事呀?你住係加拿大都乜都知架?我而家著住件衫咩色你又知呀?我食完飯有冇刷牙你又知呀?離哂大普嘅,都吾知你講乜? ...
咁又唔係全知,不過回鄉証就以前都報失過,故而知之

回復#10的帖子

人人都話自己行得正啦,未到懺悔過的階段,人人都未係坦白

我就唔同,果次,佢一路喊一路問我:「你....你而家係咪連呃我都費事?」

咁, 我咪唯有呃佢咯

Step.King
原帖由 沙文 於 2007-5-14 23:32 發表
咁又唔係全知,不過回鄉証就以前都報失過,故而知之

回復#10的帖子

人人都話自己行得正啦,未到懺悔過的階段,人人都未係坦白

我就唔同,果次,佢一路喊一路問我:「你....你而家係咪連呃我都費事?」

咁, 我咪唯有呃佢咯 ...

咁佢叫你去聽佈道會 你又咁為難?
沙文
原帖由 Step.King 於 2007-5-15 06:20 發表
咁佢叫你去聽佈道會 你又咁為難?
我驚occupied左佈道會的有限座位. 您冇得入嘛

我一早已被識穿, 唔似您向貞貞自動上繳回鄉證後報失補領,她,還以為自己是世上最幸福的女人,您已向她交心、交回鄉證,以為您沒有北上...........
Step.King
原帖由 沙文 於 2007-5-15 22:42 發表
我驚occupied左佈道會的有限座位. 您冇得入嘛

我一早已被識穿, 唔似您向貞貞自動上繳回鄉證後報失補領,她,還以為自己是世上最幸福的女人,您已向她交心、交回鄉證,以為您沒有北上........... ...

老大  你又蝦細路 含血噴人~
而且連老大你都唔去既佈道會 我點會去?我只會同女朋友去車公廟上頭香~!
仲有史仔女朋友唔係叫貞貞  亦唔係叫霾貞  她太不喜歡這個名   

至於老大你米一向最叻呃嫂夫人既咩 點會比佢識穿咁失策 

沙文
唔係蝦細路,係俾一個可能性細路女思考下啫。

史仔這個女朋友唔係叫貞貞,但可能另有一位叫貞貞嘛,我唔係話佢,叫佢唔好唔開心啦。您只會同這個女朋友去車公廟上頭香,甚至不能代表您不會同貞貞去佈道會嘛

老大一向最不叻呃嫂夫人,我呃佢之前會話明係呃佢喎 -- 為佢妳,我唔介意詐帝信

Step.King
原帖由 沙文 於 2007-5-15 23:08 發表
唔係蝦細路,係俾一個可能性細路女思考下啫。

史仔這個女朋友唔係叫貞貞,但可能另有一位叫貞貞嘛,我唔係話佢,叫佢唔好唔開心啦。您只會同這個女朋友去車公廟上頭香,甚至不能代表您不會同貞貞去佈道會嘛

老大一向最不叻呃 ...

老大  你估我係你咩?
呢d野我更唔敢爬老大你頭   而且連老大也破不了的河東獅神功  史仔點識破
就算係識破  我都會同老大你講  為左老大您  我唔介意扮唔識破

沙文
原帖由 Step.King 於 2007-5-15 07:11 發表
呢d野我更唔敢爬老大你頭   
唔得啦,封左您做游騎左先鋒,您職責上一定要扒我頭
Step.King
原帖由 沙文 於 2007-5-15 23:15 發表
唔得啦,封左您做游騎左先鋒,您職責上一定要扒我頭

雖然我向來對老大你心悅誠服
但一腳踏兩船呢種行徑小弟是絕對做不出的
算史仔無能好了~ 我爬你頭去你間教會做神父  幫老大解決一軛就得...http://www.exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=577&highlight=
沙文
明白了。您果然青出於藍,並無事先向她申明係講大話

但奇怪了,若然您唔係心有屎,做咩要向她上繳回鄉證呢?若然佢冇對您起疑心,又緣何會問起您的回鄉證呢?