返回列表 回覆 發帖

梁燕城專題講座

等我幫下基督教做下(反)宣傳先。 各版友有興趣嗎?

北角宣道會主辦,梁燕城專題講座預告:
1.5月18日 (星期五).主題:「男人天空.贏一場人生」
  聚會形式:晚餐 , 時間:19:30 - 22:00
  地點:北角英皇道438號.新都會大酒樓2樓
  購票聯絡:梁子健弟兄.電話:3156-2240
  費用:未公佈
  目標聽眾:姊妹邀請未信男士一同赴會.

(如果你個 gf 話這日同你一齊撐枱腳,問她是否去新都會酒樓)

2.5月20日 (星期日)  主題:「氣功,瑜珈,與靈界之謎.基督徒可以學瑜伽或用氣功治病嗎?」
  地點:北角炮台山地鐵站上蓋.宣道會北角堂,免費入場.
  時間:14:30 - ??
  講員:梁燕城.  回應:滕張佳音師母
  目標聽眾:已信主或未信主都歡迎
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
原帖由 抽刀斷水 於 2007-5-12 03:09 發表
目標聽眾:姊妹邀請未信男士一同赴會.
  ...
咁若然未信男士很渴望赴會,但找不到姊妹邀請自己,咁,佢咪白白地失去一次珍貴的聽福音機會咯?點解要有啲咁既參加條件嫁?
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2007-5-12 19:43 發表
咁若然未信男士很渴望赴會,但找不到姊妹邀請自己,咁,佢咪白白地失去一次珍貴的聽福音機會咯?點解要有啲咁既參加條件嫁?

我深信假如有如些慕道男士,他只須在門口徘徊幾秒,就很自然地有姊妹迎接邀請的啦。
原帖由 抽刀斷水 於 2007-5-13 09:14 發表
我深信假如有如些慕道男士,他只須在門口徘徊幾秒,就很自然地有姊妹迎接邀請的啦。
啊,若然如此,我想提醒一下主辦機構,是次活動的目標條件未夠清晰,如果話「未婚姊妹邀請未信而又未婚男士一同赴會」會否貼切啲呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2007-5-14 04:43 發表
啊,若然如此,我想提醒一下主辦機構,是次活動的目標條件未夠清晰,如果話「未婚姊妹邀請未信而又未婚男士一同赴會」會否貼切啲呢?

沙文兄要把嫂夫人排除在派對外我可以理解,但又何以都不給自己一個機會呢?
原帖由 抽刀斷水 於 2007-5-14 05:45 發表

沙文兄要把嫂夫人排除在派對外我可以理解,但又何以都不給自己一個機會呢?
【左傳‧僖公五年】:一之謂甚,其可再乎?
原帖由 沙文 於 2007-5-14 22:05 發表

以老大你永不言敗的個性  理應再接再厲才是  
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

原帖由 沙文 於 2007-5-14 22:05 發表

我少讀書,你唔好蝦我~~

左傳我就唔識,我淨係識得D俗語,例如:一不離二,二不離三。
多謝抽兄推介...  真是很好的推介...  

如果能聽他一言, 似乎會勝過看書中的哲學比劍呢?
原帖由 Paul 於 2007-5-14 08:41 發表
多謝抽兄推介...  真是很好的推介...  
如果能聽他一言, 似乎會勝過看書中的哲學比劍呢?
救星來了,唔駛我了!

係呀,今次真係好珍貴的聚會。找個姊妹邀請您入去,佔住左本來可以入去聽的未信兼未婚男士的座位,等佢今次唔可以聽福音吧
原帖由 沙文 於 2007-5-15 01:09 發表
救星來了,唔駛我了!

係呀,今次真係好珍貴的聚會。找個姊妹邀請您入去,佔住左本來可以入去聽的未信兼未婚男士的座位,等佢今次唔可以聽福音吧 ...

其實Paul少都可以帶個未信姊妹去架喎~(不過就違反了聚會的原意了)

回復 #11 抽刀斷水 的帖子

To Sherman,

我只係有興趣聽下梁生的哲學論語呢~ 和一睹其真貎~ 至於姊妹, 教會都大有人在, 未必一定要到特定場合格~

To 抽水,

你想我學Yvonne姐姐呀?
原帖由 Paul 於 2007-5-15 05:40 發表
To Sherman,
我只係有興趣聽下梁生的哲學論語呢~ 和一睹其真貎~ 至於姊妹, 教會都大有人在, 未必一定要到特定場合格~
您話「如果能聽他一言, 似乎會勝過看書中的哲學比劍呢?」係懷疑梁生寫書文筆唔好!

其實以您釋經的才幹,是很容易破解大會目標的。即係好似女人蒙頭、男人長髲、賣身家、食豬紅,唔啱可以講到啱。

例如,凡做事有目標則須以某些手段達成此目標

大會目標聽眾:姊妹邀請未信男士一同赴會.
達到此目標的手段:由paul少引領無知少女使之成為姊妹,再由該姊妹邀請未信男士一同赴會

咁咪可以見到梁生,睇下佢真人靚定上鏡靚咯,8公!

神祕經驗

2005年夏天,側魚湧某教會在酒樓搞了個聯合聚會,請梁燕城做主講嘉賓,講題是[情歸何處],城仔果然不失一貫風格,由頭到尾[東拉西扯]加[九唔搭八]兼[自吹自擂]....

中段提到:原本電台個[風波裡的茶杯]節目最先係搵我做主持,唔係搵鄭經翰,我又唔好名唔好出風頭,就冇應承到..,啊..感謝主奇妙帶領,好彩當初我冇去到做主持,如果唔係早輪俾人斬嗰個就係我....,又有人支援我參選立法局議員,雖然我都好有信心...不過你地知啦,政治嘅嘢幾污糟邋遢至得架....

當時我在場,見証成班傻人,講者隨口齋噏就當祕笈,聽者水過鴨背唔怕後悔,維威喂又完成一個主題聚會.

梁燕城真係冇揀錯路,正正經經搞中國文化,想獨當一面或出位,太難喇,真係分分鐘乞食,去基督教搵食就唔同曬、教徒易呃易易滿足,少少料子就可以扮大宗師,再唔係就學下某某教主,自吹一大堆神祕經驗,然後又話超越左、放棄左,唔使交待來龍去脈,總之,想搵食、搏出位,去基督教圈子打混,一字批之日:正!

平時梁氏大講特講嘅所謂神祕經驗,目的除左吹噓自己有與別不同嘅經歷之外,主要係想抹黑佛教,將佛教妖魔化,製造思想牢籠,叫教徒乖乖受困,唔好慕外.

梁話好耐以前有個和尚教佢打坐...,和尚?邊個?咩法號?邊間寺院?咩宗派?梁有冇皈依過佛教?見過個和尚幾多次?教授過程係點?....通通欠奉!

梁練打坐之後見神見鬼,又話有神通法力可以影響人,又可以向人報復,仲有自稱菩薩嘅靈體來話可以賜佢算命靈通同影響物質世界嘅能力,慢慢就覺得啲靈體要控制佢,自己心魔越來越重....,嗱..呢啲嘢晌氣功範籌叫做出偏差,晌佛教就叫著魔,乜佢冇師傅教導架咩?冇師傅指正架咩?

梁又話自己學密宗,唸咒結印,想飛但飛唔起來.
嘩!佢學啲乜嘢密宗呀,唸下咒就識飛?

佢講嗰個年代密宗晌香港未盛行,除左金剛乘學會同真言宗居士林,仲有就係諾那精舍,其他道場都寂寂無聞.

梁氏根本講唔出佢學邊種密宗,藏密?東密?唐密?
講唔出佢師傅係邊個,邊一派傅承,一味自自擂!

當然,如果佢自認天才,想無師自通,咁係吹佢唔脹嘅.不過就冇資格話自己修過佛教教法喇.

但梁生真係天生異稟,咁多佛教徒佛教和尚打坐唸經咒,唔見有幾個會有靈界來傳授法力,如果個個佛徒都有梁氏咁嘅經歷就犀利囉,嗰時人人有法力,個個識預言,滿天飛劍,千里傳音唔用手提,縮地分身唔使搭車,妙哉妙哉!

如果我話自己有基督教嘅神祕經驗,有個牧師教我靈修,後來有好多神祕事物出現,仲越修越邪門,最後我搵到出路,脫離左邪魔嘅掌握....。

咁又得唔得?

不過咁喎,我講唔出邊個牧師教我靈修,講唔出返過邊間教會,未參加過主日崇拜,未上過主日學,未曾受過浸禮...
甚至...未曾做過決志!

咁我將所謂嘅靈修入邪經驗用來抹黑基督教,有道理嗎?

上文貼文及作者是victory999

上文貼文及作者是victory999
高級模式 | 發新話題
換一個