沙文
據報,聖經是有史以來全球銷量最高的書:Link1,link2

看到此報道後,令環保人士不安。眾所周知,印聖經是要耗用紙張的,而製造紙張是要砍伐樹木的,砍伐樹木是會破壞環境的、造成全球暖化的:link3

為什麼環保團體不促請聖經公會正視全球暖化問題呢?有史以來,聖經造成多少的環境破壞呢?京都協議書有沒有規定限制聖經印刷量呢?
Step.King
原帖由 沙文 於 2007-5-8 23:51 發表
據報,聖經是有史以來全球銷量最高的書:Link1,link2

看到此報道後,令環保人士不安。眾所周知,印聖經是要耗用紙張的,而製造紙張是要砍伐樹木的,砍伐樹木是會破壞環境的、造成全球暖化的:link3

為什麼環保團體不促請聖經公會 ...

所以人地依家有D咁既野出現左啦 http://www.o-bible.com/b5/
沙文
原帖由 Step.King 於 2007-5-8 09:14 發表
所以人地依家有D咁既野出現左啦 http://www.o-bible.com/b5/
咁既野出現後聖經仍然每年銷售5至6億本,即係根本解决唔到問題啦。聖經係耗紙量的龍頭,如果佢地唔肯起帶頭作用,全球暖化問題將日趨嚴重,不可收拾頠喎!
Step.King
原帖由 沙文 於 2007-5-9 03:29 發表
咁既野出現後聖經仍然每年銷售5至6億本,即係根本解决唔到問題啦。聖經係耗紙量的龍頭,如果佢地唔肯起帶頭作用,全球暖化問題將日趨嚴重,不可收拾頠喎! ...

所以個網站教會米會話 "保護環境由你我做起"~~
我地係一間環保教會  老大你死咬唔放 米益左佢  等佢多個selling point~
沙文
原帖由 Step.King 於 2007-5-8 17:45 發表
所以個網站教會米會話 "保護環境由你我做起"~~
我地係一間環保教會  老大你死咬唔放 米益左佢  等佢多個selling point~
應該出聲的就要出聲,是為了環保,並非為反基而反基嘛。在聖嬰氣候日趨嚴重的現况下,唔好計較益唔益佢啦。雖然有網版聖經,但印刷聖經銷量絲毫不見下降,證明佢地根本無誠意解决問題。除非佢地將聖經減產一半以上,否則後果不堪設想。若然聖經供應量不足,才可迫使教友用網版聖經,一人一部laptop進行崇拜嘛。

Step.King
原帖由 沙文 於 2007-5-9 10:23 發表
應該出聲的就要出聲,是為了環保,並非為反基而反基嘛。在聖嬰氣候日趨嚴重的現况下,唔好計較益唔益佢啦。雖然有網版聖經,但印刷聖經銷量絲毫不見下降,證明佢地根本無誠意解决問題。除非佢地將聖經減產一半以上,否則後果不堪 ...

我怕到時老大你會比人迫你抄聖經...
沙文
原帖由 Step.King 於 2007-5-8 19:28 發表
我怕到時老大你會比人迫你抄聖經...
如果要我抄聖經佢地才肯減少聖經發行量,我十分樂意既,大局為重,保衛地球,匹夫有責嘛。

但抄在咩上便呢?如果都係紙,解決唔到問題喎?
dye
但抄在咩上便呢?問題解決!
Step.King
原帖由 沙文 於 2007-5-9 15:53 發表
如果要我抄聖經佢地才肯減少聖經發行量,我十分樂意既,大局為重,保衛地球,匹夫有責嘛。

但抄在咩上便呢?如果都係紙,解決唔到問題喎?

老大  呢d野緊係跟始祖ga la  學人地死海古卷咁寫係羊皮度law

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%AD%BB%E6%B5%B7%E5%8F%A4%E5%8D%B7
dye
差矣,要口耳相傳才夠傳統。
Step.King
原帖由 dye 於 2007-5-9 17:18 發表
差矣,要口耳相傳才夠傳統。

老大 要抄丫ma...口耳相傳不合乎處境~
匿名
樓主簡直強詞奪理, 全球每日銷量最高係報紙並唔係聖經, 報紙浪費的紙張比聖經還要多. 點解你地係要話聖經另全球暖化, 唔話可蘭經, 佛經. 我屋企一本聖經都冇, 招股書就好多, 唔通招股書就唔浪費紙張, 一年有20隻新股, 每次印30萬本都用唔少紙, 一本招股書同聖經差唔多厚, 你話聖經賣到5-6億本, 淨係香港咁細都一年都印600萬本招股書, 全球有100多個股票市場, 100x600萬 都6億本啦. d 招股書一毫子都唔洗, 免費添.
沙文
原帖由 Guest from 221.127.73.x 於 2007-5-15 09:18 發表
樓主簡直強詞奪理, 全球每日銷量最高係報紙並唔係聖經, 報紙浪費的紙張比聖經還要多. 點解你地係要話聖經另全球暖化, 唔話可蘭經, 佛經. 我屋企一本聖經都冇, 招股書就好多, 唔通招股書就唔浪費紙張, 一年有20隻新股 ...
因為如果咁樣講,就突顯唔到聖經地位的崇高啦嘛。如果您話俾教友聽,全球每日銷量最高係報紙並唔係聖經,佢地就唔開心嫁啦
Step.King
回復 #12 的帖子

乜你咁out ga  依家d報紙有網上版ga la  你冇訂咩?

沙老大  所以我成日都話 有網上版刊物就可以減少好多紛爭
沙文
原帖由 Step.King 於 2007-5-15 23:36 發表
回復 #12 的帖子

乜你咁out ga  依家d報紙有網上版ga la  你冇訂咩?

沙老大  所以我成日都話 有網上版刊物就可以減少好多紛爭
拿,對於未有環保醒覺的網友,我們要包容同諒解嫁。網上版雖可減少一部份印刷量,但如一方面有網上版,另一方面卻繼續砍伐珍貴的樹木印制聖經,銷量從未從健力士大全落榜,咁,網上版就沒有意義了。

尤其是,印刷聖經不用環保的recycled paper, 而要用含有鈦氧化物的bible paper:
情况就倍加令人憂慮.................

Step.King
原帖由 沙文 於 2007-5-16 22:09 發表
拿,對於未有環保醒覺的網友,我們要包容同諒解嫁。網上版雖可減少一部份印刷量,但如一方面有網上版,另一方面卻繼續砍伐珍貴的樹木印制聖經,銷量從未從健力士大全落榜,咁,網上版就沒有意義了。

尤其是,印刷聖經不用環保的recy ...

老大你真是博學多才
不如老大你抄番一本羊皮聖經比嫂夫人 由她帶番教會
保護環境 由自己做起
匿名
我真係好唔明點解每年d人都要買一本聖經, 係咪d聖經好易爛, 好易被蟲蛀?
全球有60億人, 我計你一人一本聖經, 都只不過係60億本, 點解d人買完又要買, 唔通聖經d內容年年都唔同, 每年都有新資訊嗎? 聖經係一本歷史書, 寫既內容唔會唔一樣啩.
匿名
但是,圣经所造成的社会效益也很大!
沙文
您估中了,真係唔一樣!單係英文都成20個version。當您解經解到一舊雲之時就要參考version B.......咁,1人5至6本,都唔出奇啦。而且,冇一個譯本係perfect既,總是要不斷繼續翻譯........
http://www.biblegateway.com/

拿,中文又有新貨到http://www.wwbible.org/ver2/Onlinebible/index.html

回復 #18 的帖子
我知,造成印刷業欣欣向榮嘛
Step.King
原帖由 沙文 於 2007-5-17 11:51 發表
您估中了,真係唔一樣!單係英文都成20個version。當您解經解到一舊雲之時就要參考version B.......咁,1人5至6本,都唔出奇啦。而且,冇一個譯本係perfect既,總是要不斷繼續翻譯........
http://www.biblegateway.com/

拿,中文 ...

亦養活了一大班生產商