沙文
薏蘊的生日就到了,我要送生日禮物。

佢好喜愛呢碌教精品,例如,上面印著「愛是永不止息,不乜乜、不物物...」之類金句的神主牌。家裡已有好幾款。一直以來,我都打算送一個印著較具特色金句的神主牌俾佢,但又担心辭句不雅,終於打消了這念頭。

直到最近,我才知道,我以前的想法是錯的。因此,我放心了,决定尋找印著以下這段用優美而文雅辭句寫成的經文的神主牌俾佢:

Gen 38:9    俄南知道生子不歸自己、所以同房的時候、便遺在地、免得給他哥哥留後。俄南所作的、在耶和華眼中看為惡、耶和華也就叫他死了。

但是,我走進一間呢碌教書店,尋,卻尋不著。於是問售貨小姐:「小姐,請問有冇以上經文的神主牌呀?」

她用敵意的眼光瞟我一眼,然後召來一位男售貨員,答我話冇之後,監視著我,我渾身不自在,只好離去。我不知道為何會遭受這樣的待遇,亦不想追究,只希望主內弟兄姊妹如果見到有上述經文的精品神主牌,告知我一下。

謝謝。
Step.King
老大你自己搵鋪頭整啦
沙文
雖則係得,但點解呢碌教書店唔服務大眾,推廣用優美而文雅辭句寫成的經文以作傳教之用,反而埋怨被人阻止傳教呢?
http://amp.exchristian.hk/forum/index.php?action=thread&tid=584&extra=page%3D1&page=7
Step.King
原帖由 沙文 於 2007-5-24 11:39 發表
雖則係得,但點解呢碌教書店唔服務大眾,推廣用優美而文雅辭句寫成的經文以作傳教之用,反而埋怨被人阻止傳教呢?
http://exchristian.hk/forum/view ... page%3D1&page=7 ...

你問得離 嫂夫人生日都過左啦
快d去整好過啦
沙文
整固然要整,但為天下蒼生計,我不能自私,自己整了便算,也要問個明白嘛
Paul
睇聖經要分開每一章節的內容有何意義, 大致可分為誡命, 罪, 應許.. etc

Gen 38:9    俄南知道生子不歸自己、所以同房的時候、便遺在地、免得給他哥哥留後。俄南所作的、在耶和華眼中看為惡、耶和華也就叫他死了。

這段是一個對於罪的例子, 告訴我們會得罪神的例子~

對於嫂夫人並沒有造就或關係, 所以你就算真係找到送俾佢都唔會有作用~

證明左, 熟聖經唔代表識用, 識用又唔代表用得岩~
沙文
唔係咁計喎,點解「愛是永不止息,不乜乜、不物物...」分開內容又有意義呢?

罪的例子展示出來,就有鑑作用啦。要經文分享,我都有
1Co 10:6 這些事都是我們的鑑戒、叫我們不要貪戀惡事、像他們那樣貪戀的。

Step.King
原帖由 沙文 於 2007-5-24 11:53 發表
整固然要整,但為天下蒼生計,我不能自私,自己整了便算,也要問個明白嘛

但到時嫂夫人不放過你  你又何來有用之身去報效天下蒼生呢
沙文
我係本著一個崇高的信念:聖經是神的話語,每一句話對任何人都是有用的,絕不會有任何一句話是「對於嫂夫人並沒有造就或關係, 送俾佢都唔會有作用」。如此,便是看輕聖經了。

撇下作用不談,單是欣賞其優美文雅傳誦千古的修辭,有人胆敢說一點稗益都不會有嗎?

至於我個人的生死榮辱,那是置諸度外了。
Step.King
原帖由 沙文 於 2007-5-24 12:42 發表

我係本著一個崇高的信念:聖經是神的話語,每一句話對任何人都是有用的,絕不會有任何一句話是「對於嫂夫人並沒有造就或關係, 送俾佢都唔會有作用」。如此,便是看輕聖經了。

撇下作用不談,單是欣賞其優美文雅傳誦千古的修辭,有人胆敢說一點稗益都不會有嗎?

至於我個人的生死榮辱,那是置諸度外了。

所以我幾時都話 老大係最值得我地追隨既人

不過既然聖經修辭係"優美文雅傳誦千古"  點解你話大衛d詩寫得唔好既 ?
沙文
最遺憾的是,世上有comparative Literature此門學科啫
Step.King
原帖由 沙文 於 2007-5-24 12:54 發表
最遺憾的是,世上有comparative Literature此門學科啫

算...我讀得書少  沙老大你唔好恰我...嗚嗚嗚
沙文
好啦好啦,唔恰您。其實不太複雜。因為佢並非「秀麗瀟灑曠古爍今」