Paul
但照尼采的生平而言, 他崇拜景仰的叔本華及華格納, 之後也給他批判~ 因為 - - 超越
dye
所以話不可胡說,誰是小人,各位看官心照了。
Step.King
原帖由 Paul 於 2007-6-14 12:17 發表
但照尼采的生平而言, 他崇拜景仰的叔本華及華格納, 之後也給他批判~ 因為 - - 超越

咁pual少你有冇迷戀的女孩子呀?
Paul
呢期無...

剩係忙緊生活, 返工, 興趣都已經去左大部份時間, 愛情似乎在這階段不太需要
沙文
原帖由 Paul 於 2007-6-13 20:12 發表
其實排除信仰之外, 我也倒欣賞他, 卻不是崇拜他
你欣賞我唔信的部份?咁新聞?
Paul
唔好捉我字失...

除了你的不信和心裡的不忠, 我倒欣賞你~ 咁樣夠唔夠清楚?
沙文
我係未信啫,唔係不信....貴教常用辭彙,邏輯上係啱既!

即係咁,我而家在生,係未死,唔係不死。您唔會話我不死格。
Paul
你肯咁講, 唔通我話你錯咩...

(想問多小小...  咁唔知有無"未忠"既呢? )

Step.King
原帖由 Paul 於 2007-6-14 12:43 發表
呢期無...

剩係忙緊生活, 返工, 興趣都已經去左大部份時間, 愛情似乎在這階段不太需要

這樣不行嘛 人生沒有目標不行阿
有一個傾心的女孩子, 就算只是暗暗愛慕也可以提升自己對生活的動力
沙文
原帖由 Paul 於 2007-6-13 22:13 發表
你肯咁講, 唔通我話你錯咩...
(想問多小小...  咁唔知有無"未忠"既呢? )
拿,您都話我啱,咁佢就唔定得我罪啦,我唔係不信,係未信乍:
約3:18    信他的人、不被定罪.不信的人、罪已經定了、因為他不信神獨生子的名。

未忠,係有既。方孝儒都話有:

【豫讓論
方孝孺

士君子立身事主,既名知己,則當竭盡智謀,忠告善道,銷患於未形,保治於未然,俾身全而主安。生為名臣,死為上鬼,垂光百世,照耀簡策,斯為美也。苟遇知己,不能扶危為未亂之先,而乃捐軀殞命於既敗之後;釣名沽譽,眩世駭俗,由君子觀之,皆所不取也。
蓋嘗因而論之:豫讓臣事智伯,及趙襄子殺智伯,讓為之報仇。聲名烈烈,雖愚夫愚婦,莫不知其為忠臣義士也。嗚呼!讓之死固忠矣,惜乎處死之道有未忠者存焉——何也?觀其漆身吞炭,謂其友曰:「凡吾所為者極難,將以愧天下後世之為人臣而懷二心者也。」謂非忠可乎?及觀其斬衣三躍,襄子責以不死於中行氏,而獨死於智伯。讓應曰:「中行氏以
人待我,我故以人報之;智伯以國士待我,我故以國士報之。」即此而論,讓有餘憾矣。

http://ct4.ck.tp.edu.tw/yll/02/oldtext/oc/06.htm

Paul
To Step. King : 唉...  只可惜真的沒時間... (又無人hou!)

To Sherman : 咁都俾你搵到, 我仲可以講咩呢?

(但又問嘞~ 呢度既"未忠"係未夠盡忠? 但係你對你老婆係未盡忠過喎? 成日心裡面諗住第二個)
沙文
原帖由 Paul 於 2007-6-13 22:53 發表
(但又問嘞~ 呢度既"未忠"係未夠盡忠? 但係你對你老婆係未盡忠過喎? 成日心裡面諗住第二個) ...

大佬,我仲惨過豫讓啦

「中行氏以人待我,我故以人報之;智伯以國士待我,我故以國士報之。」

咁,羅紗蓮以情郎待我,我故以情郎報之;薏蘊以老公待我,我故以老婆報之。

所以,
凡吾所為者極難,將以愧天下後世之為人夫而懷二心者也。謂非忠可乎?

Paul
係喎係喎~ 好忠心喎!!!

好, 等我將你既好行為講俾你老婆知, 等她誇獎下你先得~
龍井樹
能夠忠於自己已經不枉此生,
最怕為逃避內心的不安連自我都否定了,
將為人應有的承擔推卸給怪力亂神。

dye
「(但又問嘞~ 呢度既"未忠"係未夠盡忠? 但係你對你老婆係未盡忠過喎? 成日心裡面諗住第二個)」

解釋 盡心誠意待人處事的美德

盡忠

解釋 竭盡忠誠。多指盡瘁國事或殉身國難。

忠誠

解釋 忠心誠摯

—————
可見「心裡面諗住第二個」也不一定不「忠」

盡心誠意待妻子便何謂「忠」了

----------
一般中國用「相敬」來形容正確夫妻關係。

忠是形容君臣,父子一類階級之間的關係。

Paul
詭辯! 眾道德中的敗壞產物
dye
本來很多民族對一夫多妻都沒意見(甚至耶和華治下的一賜樂業人),文字中沒有反對意思也沒啥出奇。

——————
反而現代在「相愛相敬」之上大做文章,加上了現代西方思想。

—————
如只指「忠」的解釋有問題,請把字典送有關部門審查。

Paul
我相信 "自明", "良知"...

很多東西可以隨著時間變遷, 文化, 環境改變... 亦可以蓋以一件美麗的文字批判面紗以作擋箭牌... 但, 我認為, 最需要的不就是問一問你的內心嗎?
dye
問良知也一樣,做一件事能令有關人等均開心快活,何樂而不為?

令人擔心者,是像一些魔門基一樣,用聖經把多妻強留。又或像「義人」阿伯拉罕一樣,始亂終棄。

如果像一些古人一樣大家相敬如賓,一樣有齊人之福的先例。

——————
王昭君一樣可以同時忠於漢,又忠於胡。

關羽一樣可以同時忠於漢帝,又忠於劉備。

——————
反而當上帝在經中埃及各地屠殺嬰兒時,你的良知又在哪?

Paul
咁如果你第時太太話想要多幾個老公又得唔得?
------------------------------------------------------------------
相信上帝的創造, 就相信祂有美善的旨意, 相信祂有公義亦有愛, 相信祂要那些無罪(先不計原罪)的人死, 祂必不會有不公平的判決~