dye
如果多幾個老公令他快樂,當然可以。只擔心他其他丈夫是否阿伯拉罕之流矣。好像春天後母心裏的阿德,有何不好?
——————

舊約中也有上帝以為必需弟娶兄妻的事。

———
「相信上帝的創造, 就相信祂有美善的旨意, 相信祂有公義亦有愛, 相信祂要那些無罪(先不計原罪)的人死, 祂必不會有不公平的判決~」
「相信殺嬰兇手的創造, 就相信殺嬰兇手有美善的旨意, 相信殺嬰兇手有公義亦有愛, 相信殺嬰兇手要那些無罪(先不計原罪)的嬰兒死, 殺嬰兇手必不會有不公平的判決~」

龍井樹
而家講緊情人唔係老公老婆,小心又將話題岔開。
有人認同一夫一妻,有人認同母系走婚,
呢樣野冇必要人人一樣格;
正如耶經從來都只係講要治死男同性戀者,
從來冇禁止女同性戀喎。
Step.King
原帖由 沙文 於 2007-6-14 15:14 發表

大佬,我仲惨過豫讓啦

「中行氏以衆人待我,我故以衆人報之;智伯以國士待我,我故以國士報之。」

咁,羅紗蓮以情郎待我,我故以情郎報之;薏蘊以老公待我,我故以老婆報之。

所以,凡吾所為者極難,將以愧天下後世之為人夫而懷二心 ...

老大 如果你有一日好似智伯咁不幸為奸人所害
我都會搵佢件衫離割番三刀祭一祭你架 我算唔話得啦掛
Step.King
原帖由 dye 於 2007-6-15 11:44 發表
如果多幾個老公令他快樂,當然可以。只擔心他其他丈夫是否阿伯拉罕之流矣。好像春天後母心裏的阿德,有何不好?
——————

舊約中也有上帝以為必需弟娶兄妻的事。

———
「相信上帝的創造, 就相信祂有美善的旨意, 相 ...

dye兄
你咁即係咒老大死jey
你信唔信我law你件衫離割丫拿 ~
Step.King
原帖由 Paul 於 2007-6-14 14:53 發表
To Step. King : 唉...  只可惜真的沒時間... (又無人hou!)

To Sherman : 咁都俾你搵到, 我仲可以講咩呢?

(但又問嘞~ 呢度既"未忠"係未夠盡忠? 但係你對你老婆係未盡忠過喎? 成日心裡面諗住第二個) ...

是你的宗教信仰阻礙了你認識女孩子吧~
dye
愛情區內說愛情,一軛版裡嘆一軛
人生自古誰無死,留取件衫滿汗腥。

———————
有云:

讚貼不能淫 , 罵貼不能移 , 硬膠不能屈,此之謂大丈夫

Paul
如果有機會俾你知道我既故事, 你就唔會咁講架啦~
龍井樹
咁你都無謂講你o既故事好囉,免得俾人拎出黎公開討論。
沙文
原帖由 Step.King 於 2007-6-14 20:46 發表
老大 如果你有一日好似智伯咁不幸為奸人所害
我都會搵佢件衫離割番三刀祭一祭你架 我算唔話得啦掛
您揾定佢件衫啦:

Quote=Paul
好, 等我將你既好行為講俾你老婆知, 等她誇獎下你先得~

------------------------------------------------------------------------------------------
我死得慘過方孝儒,由於當年只有繁體字,佢被腰斬後只能在地上血書12個惨字才斷氣。

慘慘慘慘慘慘慘慘慘慘慘慘

而我,一定可以破佢記錄

惨惨惨惨惨惨惨惨惨惨惨惨惨

Step.King
原帖由 Paul 於 2007-6-15 13:24 發表
如果有機會俾你知道我既故事, 你就唔會咁講架啦~

天涯何處無芳草~藉口!
dye
有關一妻多夫,經中有提

夫 子 , 摩 西 說 : 人 若 死 了 , 沒 有 孩 子 , 他 兄 弟 當 娶 他 的 妻 , 為 哥 哥 生 子 立 後 。

25 從 前 , 在 我 們 這 裡 有 弟 兄 七 人 , 第 一 個 娶 了 妻 , 死 了 , 沒 有 孩 子 , 撇 下 妻 子 給 兄 弟 。

26 第 二 、 第 三 、 直 到 第 七 個 , 都 是 如 此 。

27 末 後 , 婦 人 也 死 了 。

28 這 樣 , 當 復 活 的 時 候 , 他 是 七 個 人 中 那 一 個 的 妻 子 呢 ? 因 為 他 們 都 娶 過 他 。

29 耶 穌 回 答 說 : 你 們 錯 了 ; 因 為 不 明 白 聖 經 , 也 不 曉 得 神 的 大 能 。

30 當 復 活 的 時 候 , 人 也 不 娶 也 不 嫁 , 乃 像 天 上 的 使 者 一 樣

——————————
34 耶 穌 說 : 這 世 界 的 人 有 娶 有 嫁 ;
35 惟 有 算 為 配 得 那 世 界 , 與 從 死 裡 復 活 的 人 也 不 娶 也 不 嫁 ;  
36 因 為 他 們 不 能 再 死 , 和 天 使 一 樣 ; 既 是 復 活 的 人 , 就 為 神 的 兒 子 。

—————————
在律法上沙文之妻「藉 著 基 督 的 身 體 , 在 律 法 上 也 是 死 了」,沙文「雖 然 歸 於 別 人 , 也 不 是 淫 婦
1 弟 兄 們 , 我 現 在 對 明 白 律 法 的 人 說 , 你 們 豈 不 曉 得 律 法 管 人 是 在 活 著 的 時 候 麼 ?
2 就 如 女 人 有 了 丈 夫 , 丈 夫 還 活 著 , 就 被 律 法 約 束 ; 丈 夫 若 死 了 , 就 脫 離 了 丈 夫 的 律 法 。
3 所 以 丈 夫 活 著 , 他 若 歸 於 別 人 , 便 叫 淫 婦 ; 丈 夫 若 死 了 , 他 就 脫 離 了 丈 夫 的 律 法 , 雖 然 歸 於 別 人 , 也 不 是 淫 婦
4 我 的 弟 兄 們 , 這 樣 說 來 , 你 們 藉 著 基 督 的 身 體 , 在 律 法 上 也 是 死 了 , 叫 你 們 歸 於 別 人 , 就 是 歸 於 那 從 死 裡 復 活 的 , 叫 我 們 結 果 子 給 神 。

Step.King
原帖由 沙文 於 2007-6-15 14:47 發表
您揾定佢件衫啦:

Quote=Paul
好, 等我將你既好行為講俾你老婆知, 等她誇獎下你先得~
------------------------------------------------------------------------------------------
我死得慘過方孝儒,由於當年只有繁 ...

老大你放心好了  我擔保一定會幫你完成心願!
如害死你的人是男仔e.g. paul 仔的話, 我就會約佢去遊水, 然後~~~

如果是靚女孩子的話, 我會以老大你教授的絕技同佢一齊吟詩! 然後趁佢訓緊教時...

如果是不靚的女孩子, 我就會將佢介紹比paul 少, 然後捉佢黃腳雞!   

總之, 史仔為左幫你擊衣報仇, 就算要我乍帝心甘情願信邪教 我都在所不惜!!!
沙文
冇錯嘞,我之所以並冇要求您吼住佢著住件衫之時捅件衫三刀,係因為本著一點仁心。

但係,您勸佢「天涯何處無芳草」,就是誤左佢前程、不仁不義。大凡一涉兒女私情則不免分心,不會將心思100%放在事奉神的事工上。

所以聖經教導我們:林前7:9        倘若自己禁止不住、就可以嫁娶。與其慾火攻心、倒不如嫁娶為妙。

真係認真忍唔住先致好娶老婆,否則諗都咪諗,只盡心、性
力事奉神。人地唔諗,您就不該撩起佢漾春心。

Step.King
原帖由 沙文 於 2007-6-15 21:34 發表
冇錯嘞,我之所以並冇要求您吼住佢著住件衫之時捅件衫三刀,係因為本著一點仁心。

但係,您勸佢「天涯何處無芳草」,就是誤左佢前程、不仁不義。大凡一涉兒女私情則不免分心,不會將心思100%放在事奉神的事工上。

所以聖經教 ...

我都係想佢經歷一下阿當的生活je
咁都不仁不義?
沙文
原帖由 Step.King 於 2007-6-15 06:42 發表
我都係想佢經歷一下阿當的生活je
咁都不仁不義?
梗係。

您思考下經文:提前2:14    且不是亞當被引誘、乃是女人被引誘、陷在罪裡。
就知我語重心長,亞當就是被老婆連累的。

有見及此,所以先賢才有:林前7:32    我願你們無所挂慮。沒有娶妻的、是為主的事挂慮、想怎樣叫主喜悅。的訓誨,這話的感受是很深刻的。

當Paul少心中一想:「這女孩進入我生命,我們會不會有發展呢?」就已不是為主的事挂慮了,於他的靈命修為,大大不利。雖則不是罪,但總是和神的親近程度有所耗減。

若然是他自己起了這念頭,也要馬上用意志力克制,或藉祈禱從聖靈求得力量幫助他克制。他沒有這念頭而您居然在他心頭上投石泛起一圈又一圈的漣漪,惹人遐思,大為不該,您這樣就是叫他跌倒了。
Step.King
原帖由 沙文 於 2007-6-15 23:43 發表
梗係。

您思考下經文:提前2:14    且不是亞當被引誘、乃是女人被引誘、陷在罪裡。
就知我語重心長,亞當就是被老婆連累的。

有見及此,所以先賢才有:林前7:32    我願你們無所挂慮。沒有娶妻的、是為主的事挂慮、想怎樣 ...

拿! 老大, 咁就証明唔關我事啦!
係paul 仔話佢自己冇人要架!  即話佢本來都想, 但係冇對象ja!
即係話佢本來已經動左心, 我只係幫佢一把~史仔只仔俗人, 我理佢有冇靈命修為丫~
Paul
點呀? 咁熱鬧既?

我邊有咩修為丫... 吹下水就得啫~

愛情方面, 我認為, 兩個人係埋一齊係一生一世既, 所以愈急就愈壞事~
沙文
原帖由 Paul 於 2007-6-15 18:36 發表
點呀? 咁熱鬧既?
愛情方面, 我認為, 兩個人係埋一齊係一生一世既, 所以愈急就愈壞事~
係呀。能夠只為主的事掛慮,就是最大的恩賜,史仔不知就裡,胡說什麼「芳草」,意欲令您失去此恩賜,您話扺鬧唔扺?
Step.King
我都係想paul仔可以更接近上帝jey
http://www.exchristian.hk/forum/ ... &extra=page%3D1
龍井樹
原帖由 Paul 於 2007-6-16 10:36 發表
點呀? 咁熱鬧既?

好多野唔試過你唔會知道....
都未知對方係咪適合你就夾硬話一生一世,
真係唔結婚自己一個仲好!