返回列表 回覆 發帖

[轉貼] 蔡瀾愛情金句

To Tree : 完全認同, 不過有時無得話夾晒先係埋一齊, 如果大家係主內既人, 價值觀在神裡面的話, 有好多時就會講磨合, 唔岩傾到岩, 因為唔會下下講離婚~

To 史仔 : 多謝你的資料~

To Sherman : 我分明就係可以慾火攻心果隻, 主話我可以嫁娶為妙既~
原帖由 Guest from 221.124.45.x 於 2007-6-17 08:40 發表
我分明就係可以慾火攻心果隻,主話我可以嫁娶為妙既
係等到慾火攻心、萬不得已、非娶不可之時先好娶,即是,在慾火攻心之下,娶老婆比叫雞或強姦為妙,但本身仍非100%符合神的心意。

若然慾火並無攻心則切勿自己主動找對象來娶,攞苦黎辛:
林前7:28你若娶妻、並不是犯罪.處女若出嫁、也不是犯罪.然而這等人肉身必受苦難.我卻願意你們免這苦難。

兼且在為主的事掛慮上分心,娶了老婆則要諗計仔取悅佢,您的心思並非100%放在取悅神的事工上:
7:32 我願你們無所挂慮。沒有娶妻的、是為主的事挂慮、想怎樣叫主喜悅。
7:33 娶了妻的、是為世上的事挂慮、想怎樣叫妻子喜悅。

所以,要盡量壓抑自己娶老婆的慾念。您的一生一世,本該是
100%屬神的
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 #62 沙文 的帖子

我都無話過我好屬靈~
小則潤澤生活, 大則啟生之道
原帖由 Paul 於 2007-6-18 09:17 發表
我都無話過我好屬靈~

我就係睇出你呢點, 所以先提議將害死沙老大既女人交比你  
一來可以幫你解決你既非屬靈需要, 二來可以同沙老大報仇
一舉兩得啦!
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

原帖由 dye 於 2007-6-15 13:21 發表
愛情區內說愛情,一軛版裡嘆一軛
人生自古誰無死,留取件衫滿汗腥。

———————
有云:

讚貼不能淫 , 罵貼不能移 , 硬膠不能屈,此之謂大丈夫 ...

吟詩呀? 我又離

古有豫讓擊衣 今有史京割袍
橫刀三招向天嘯 以懷沙文兩崑崙!
花開花落花無缺!

我個人認為輕諾寡信,動不動一生一世的鮮有負責任的人。

一個人連自己將來自己妻子是什樣都不知,便說什麼一生一世………

想想吧,如果結緍一年妻子便車禍成了植物人,自己事業又因照料他而一無所成,自己是否能幾十年和他長廝守?

有云:
為人死易,為人活難。

又有曰:
一刻拼命易,年年努力難。

——————
我寧願老實承認只能盡力一試這白頭偕老計畫,並建議買保險,留後著。

原帖由 dye 於 2007-6-18 10:04 發表
我個人認為輕諾寡信,動不動一生一世的鮮有負責任的人。

一個人連自己將來自己妻子是什樣都不知,便說什麼一生一世………

想想吧,如果結緍一年妻子便車禍成了植物人,自己事業又因照料他而一無所成,自己是否能幾十年和他長 ...

咁講就唔岩啦, 蘇東坡有云: 十年生死兩茫茫, 不思量, 自難忘...千里孤墳, 無處話蒼涼!

你總唔可以陳健康咁今日老婆死左 第日就北上尋歡減壓架嘛

你唔信可以問下老大, 萬一正室離開佢, 佢都唔會即刻走去搵小蓮啦
花開花落花無缺!

有云:
為人死易,為人活難。

又有曰:
—————

老婆死左是小事,老婆不死天天活磨才是大挑戰。

老婆死左一陣是小事,剩下幾十年年年去憑吊、天天的思念一番是一個挑戰。

君不見沙文小蓮前、小蓮後的?

原帖由 Paul 於 2007-6-17 17:17 發表
我都無話過我好屬靈~
我知您係未得,但您不能因為自己未得就拼par嘛,要努力爭取這種冇老婆的恩賜:

Phi3:12  這不是說、我已經得著了、已經完全了.我乃是竭力追求、或者可以得著基督耶穌所以得著我的。〔所以得著我的或作所要我得的〕

所以千祈咪聽史仔亂噏24,佢擺明係要您踩屎。我就唔同,我完全站在屬靈觀點發言
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2007-6-18 11:19 發表
我知您係未得,但您不能因為自己未得就拼par嘛,要努力爭取這種冇老婆的恩賜:

Phi3:12  這不是說、我已經得著了、已經完全了.我乃是竭力追求、或者可以得著基督耶穌所以得著我的。〔所以得著我的或作所要我得的〕

所以千 ...

我唔做魔鬼, 又點令佢從試探中成長呢?
paul 又唔可以試探上帝, 咁米我幫佢試探law~

paul 仔  唔駛咁灰心架  十步之內 必有芳草, 你唔駛理老大架啦 佢擺明想你一世做死毒男
盡情找個女孩子去愛啦~仲要記得唔好得個講字, 要付諸行動! 做埋出離!
咁先不枉上帝law走你n世祖先既肋骨!
花開花落花無缺!

回復 #70 Step.King 的帖子

我既婚姻大事, 上帝會搞掂, 又豈需幾位操心呢... 幾位都係顧掂自己先可也~
原帖由 Paul 於 2007-6-17 21:31 發表
我既婚姻大事, 上帝會搞掂, 又豈需幾位操心呢... 幾位都係顧掂自己先可也~
我就係顧掂了自己才幫您,不似佢地兩個瞎眼領路
太15:14    任憑他們罷.他們是瞎眼領路的.若是瞎子領瞎子、兩個人都要掉在坑裡。

但我又不能只顧自己:
腓2:4    各人不要單顧自己的事、也要顧別人的事。

上帝本來賜您最美好的單身,那人獨居不好,但Paul少獨居是很好的,但如您不領受,上帝亦只好收回這恩典,您就變成不能領受
Mat 19:10 門徒對耶穌說、人和妻子既是這樣、倒不如不娶。
19:11 耶穌說、這話不是人都能領受的.惟獨賜給誰、誰纔能領受。

上帝恨鐵不成鋼,見您不長進,不能領受,便退而求其次,搞掂您既婚姻大事:
可10:9    所以神配合的、人不可分開。

整個過程就係咁:無可奈何。今次,我都算冇字面解經啦卦?
原帖由 dye 於 2007-6-18 10:28 發表
有云:
為人死易,為人活難。

又有曰:
—————

老婆死左是小事,老婆不死天天活磨才是大挑戰。

老婆死左一陣是小事,剩下幾十年年年去憑吊、天天的思念一番是一個挑戰。

君不見沙文小蓮前、小 ...

所以老大米要乍帝信law  因為咁可以承襲十一精神~將"刑期"由十年變為一年~

你估佢真係咁神心咩~~~
花開花落花無缺!

原帖由 Paul 於 2007-6-18 13:31 發表

上帝之手幫你搞掂

,講就講得輕鬆。
每天工作八小時,回到家裡還要跟枕邊人互相折磨,
我就情願長痛不如短痛。
更甚者,你兩夫妻天天在磨,
可憐家中幼小變成你們的磨心;
先為口角,繼而動武,
幾多倫常慘劇就是這樣出來的。

退一步海闊天空,
硬要用婚姻將兩個人死死綁在一起,
倒不如走婚同居罷了。
原帖由 Paul 於 2007-6-18 09:17 發表
我都無話過我好屬靈~

咁你就要諗清楚,免得兩頭唔到岸。

《馬太福音》十章卅七節:
「 愛 父 母 過 於 愛 我 的 、 不 配 作 我 的 門 徒 、
愛 兒 女 過 於 愛 我 的 、 不 配 作 我 的 門 徒 。 」

雖然經文冇講明愛妻子多過愛耶穌不能進天國,
但耶經講過要盡心盡性盡意盡力愛主你的上帝,
耶穌亦話呢條係第一大誡命。
與其娶個老婆番黎為滿足性慾,
倒不如去砵蘭街叫雞然後向上帝懺悔,
無謂害人害己!

回復 #74 龍井樹 的帖子

我明白, 知而行難~

但係就請用最大的力量去維持婚姻吧, 拿出你起初的愛心去愛你老婆, 會好好多~

回復 #76 Paul 的帖子

起初的愛心,只因為你對婚姻有不切實際的憧憬,
對愛人有不顧現實的期待,還有原始的本能性衝動。

憧憬破滅了、期待落空了、性慾飽嚐過了,
還有起初的愛心嗎?

回復 #77 龍井樹 的帖子

樹兄  這又不能二元分化的命題
愛和性, 並不是相對 亦可以不是此消彼長的

早前我看過有研究話有性關係有助隻方分泌一種特別的荷爾蒙, 可有助於保持雙方的親密感覺
花開花落花無缺!

自刪文
自刪文
自刪文

回復 #78 Step.King 的帖子

喂,依家講起初的愛心,愛和性消唔消長唔長係第二樣野,
你對老婆「每天愛你多一些」,同起初的愛心係兩件事黎。
高級模式 | 發新話題
換一個