返回列表 回覆 發帖

牧師非禮,家常便飯

原帖由 酒井明 於 2007-7-13 22:42 發表
噢.....小弟不才愚且魯,不知這裡臥虎藏龍,實有失體面!相信抽刀一直也有留意這段法律條文吧?厲害!

酒兄不要太謙,你指十九世紀歐洲鴉片不是毒品,我也第一次聽呢。

交流嘛--教學是相長的。

原帖由 羅公子 於 2007-7-13 22:52 發表
立法作用唔大, 因為好多人都以為教會多好人, 好多家長都好放心俾子女返教會, 認為唔會學壞, D受害人又唔主動舉報, 有咩法例都冇用

要令多D人認識教會的金中, D人先會識防範, 但呢樣野好難 ...

靠你囉。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
原帖由 羅公子 於 2007-7-13 22:52 發表
立法作用唔大, 因為好多人都以為教會多好人, 好多家長都好放心俾子女返教會, 認為唔會學壞, D受害人又唔主動舉報, 有咩法例都冇用

要令多D人認識教會的金中, D人先會識防範, 但呢樣野好難 ...

有立法  就自然會迫教會提升透明度  到時可以打個電話一查個登記編號  就知道哂間教會做過d咩
d人用唔用係另一回事  但有左呢個基制  教會中人做衰野都會投鼠忌器
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

原帖由 羅公子 於 2007-7-16 12:57 發表

立法,登記編號根本唔可行, 牧師同D教友傾下偈食下飯, 冇可能次次 要登記. 大眾唔知教會金中, 繼續以為教會好好, 立法對增加透明度根本冇用.

反而老抽講既"免除教會成為慈善團體的特權,減其米路,才為上策。"會有 ...

你真係認為, d牧師冇錢就唔會咸濕女教友???
我所說的基制不是要教會次次登記自己行蹤  而是要有一個監察機構收集教會的犯事記錄
待新入教的朋友可以一查就知道教會的底世  咁就可以令到入教的人有所警惕  

當然  亦有可以被教會遮蔽醜聞而令事件不暴光  
不過呢d野就要靠羅公子你多多出力去發挖出來公諸於世啦
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-7-16 23:26 發表
你真係認為, d牧師冇錢就唔會咸濕女教友???

教會錢少左,宣傳力就自然被削弱。

你我都知道,其實基督教這個思想是很劣質的,很多其他宗教、思想、哲學、心靈雞湯等等,都比基督教思想好得多。分別只是它們缺少如此強力的宣傳機器而已。

少左D創世電視、恩雨之聲、出trip搵方舟實錄等等,咁就自然少左人落疊,比例上亦會少左女教友被牧師搞啦。
原帖由 抽刀斷水 於 2007-7-17 00:36 發表

教會錢少左,宣傳力就自然被削弱。

你我都知道,其實基督教這個思想是很劣質的,很多其他宗教、思想、哲學、心靈雞湯等等,都比基督教思想好得多。分別只是它們缺少如此強力的宣傳機器而已。

少左D創世電視、恩雨之聲、出t ...

但其實教會的慈善團體的籌款  也有明文規定要用於相關的福利服務上面
教會本身應該是不能以籌募經營經費為名去賣旗同寫proposal bit 政府既錢
但抽水你所說自動成為慈善團體  這超能力的確是存在   但會否因為去其超能力, 就可以抑制神職人員的行為操守?
"超能力"屬於制度,  神職人員的行為屬於人性, 以透過限制制度來限制人性, 你會否有點一廂情願?
倒不如設立監察機構直接監控神職人員的操守, 至少避免有神職人員犯完風化案後可以繼續宗教事工情況發生, 甚至必要時可以釘埋佢牌, 總好過慢慢吊佢鹽水唔上唔落。   

慈善團體只是增加了他們的政治籌碼同埋公信力 但教會的財政來源應該是來自信徒的捐獻同十一, 就算你唔比佢成為慈善團體, 佢一樣有很大的財力去做很多野
花開花落花無缺!

回復 #28 Step.King 的帖子

設立監察機構又何嘗不是「以透過限制制度來限制人性」?我反而覺得只針對「教會」(或宗教團體)這個行業來立法監管,帶有歧視性及難以執行。而事實上,我認為現行法例亦已足夠對犯案牧師有所懲罰。

教會的財政主要來源是來自十一,但可能你不知道,原來十一奉獻也可用來扣稅的!就是因為它們已是慈善團體,無形中政府對教會也間接資助了。
原帖由 抽刀斷水 於 2007-7-17 10:12 發表
設立監察機構又何嘗不是「以透過限制制度來限制人性」?我反而覺得只針對「教會」(或宗教團體)這個行業來立法監管,帶有歧視性及難以執行。而事實上,我認為現行法例亦已足夠對犯案牧師有所懲罰。

教會的財政主要來源是來自 ...

沒有監察制度 又點迫神職人員註冊? 沒有註冊制度又點會有大條道理丁走d 攪過女教友既牧師同神父 唔比佢地再傳教?
只要規管到教會, 同神職人員要有發牌制度  再犯風化案就可以令佢地身敗名裂

你斷佢米路 極其量都係勒緊褲頭 佢死唔去架 而且教會本來就財源寬廣
你唔比佢籌款 佢米走去賣多d雙氧水law  你立法監管左之後  佢可能連聖餐都要過先衛生幫過關
先law到正牌開檔

花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-7-17 10:39 發表

沒有監察制度 又點迫神職人員註冊? 沒有註冊制度又點會有大條道理丁走d 攪過女教友既牧師同神父 唔比佢地再傳教?
只要規管到教會, 同神職人員要有發牌制度  再犯風化案就可以令佢地身敗名裂

你斷佢米路 極其量都 ...

搞左女教友果D牧師,拉左後都會得到應得的懲罰,同普通人無異。

假如如你所說有個發牌制度,而基督教又喜歡玩寬恕、玩重生,你就咁就想佢地終生釘牌?

仲有,監察制度的推動力何來?可以聯合受害女教徒?可能佢地被搞後,早就離教了,仲得鬼閒幫你搞乜鬼監察。

不過,基本上我的斷米路意見同你果個發牌制度係無衝突既喎,可以兩者同時進行的。

嗯嗯..........諸位所言甚是!

教會而家所做o既,係先夾一班友,令到佢地有同教會同樣o既理念,然後再出一大堆符合佢地o既理念,甚至繼續推崇佢地理念o既書黎賣,藉以擴闊財路。你地知唔知?做印刷其實好賺錢8,因為我曾經響印刷行做過。
佢地差唔多所有書由撰稿直到出版係一條龍做晒,只係跟住就夾一班人黎買佢地o既書。所以,其實點禁、點發牌都冇甚幫助。呢場仗,好難打。
Alessa is a daughter of Dahlia Gillespie. Alessa gets toasted in a ritual. Alessa is in agony. Alessa sends a part of her soul (the pure part, the part that wouldn't have to suffer) away in a form of a baby abandoned on the road. Harry finds the baby with his wife. They name her Cheryl.

The rest of it... You know.

回復 #32 抽刀斷水 的帖子

我的原意是要有一個監察及公眾諮詢基制
讓一眾將入教的人可以知道邊d教會  有風化記錄  邊d有財政不清
這樣就算阻不了他們入教  大家也可以有所警戒

只要有個女仔入教時  佢阿媽會叫佢去xxx局check 間教會可唔靠, 入面d牧師有冇犯罪記錄
咁就已經足夠
花開花落花無缺!

高級模式 | 發新話題
換一個