返回列表 回覆 發帖

更改頭銜稱謂

論壇預設是以會員級別或版主職級為頭銜稱謂的,今日手痕看到原來可以以發帖數作級別的。

離教者之家不設會員制度,因此以「會員」作論壇稱謂會導致誤會,令人以為只有離教者才可註冊及發言,而且我亦認為甚麼版主、管理員等職銜,會使人感到等級不同、官僚等。其實各位發言、交流、討論,都應對等及不分階級的,因此那倒不如以發帖數作頭銜稱謂吧。

論壇預設了以下發帖數稱謂:
0: 新生入學
50: 小試牛刀
300: 實習記者
1000: 自由撰稿人
3000: 特聘作家

因此沙文兄才奇怪有此新稱謂。在今晚跑步途中,我想以由一個人到達一個陌生的地方,到發展成一個「家」的主題,比起以寫作職業主題為稱謂,可能更切合離教者之家的感覺。因此現改成:
遊子駐足 0
投棧借宿 50
置業安居 300
齊家治國 1000
天下一家 3000

如有任何更合適的,或有其他意見,歡迎提出。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

回復 #1 抽刀斷水 的帖子

似乎很有趣~
小則潤澤生活, 大則啟生之道

回復 #1 抽刀斷水 的帖子

咁可唔可以將「離教者」的解釋加多啲,係「遠離呢碌教之人」咁解呢?而家的解釋令我對呢個家冇乜歸屬感
Don't know where God is but the Devil is in the details
以後要唔要改口由沙老大成了沙同志?PAUL少成了PAUL同志?
原帖由 沙文 於 2007-8-2 04:16 發表
咁可唔可以將「離教者」的解釋加多啲,係「遠離呢碌教之人」咁解呢?而家的解釋令我對呢個家冇乜歸屬感

呢個頭銜只能代表佢係呢個討論區既發帖數,並唔能夠代表佢既宗教取向架喎。

回復 #5 抽刀斷水 的帖子

哦................

咁而家話齊家治國、天下一家,係咪即係用儒家來維繫我們的家呢?

個過程應該係咁樣喎:
【禮記‧大學】
欲正其心者.先誠其意.欲誠其意者.先致其知.致知在格物.物格而後知至.知至而後意誠.意誠而後心正.心正而後身修.身修而後家齊.家齊而後國治.國治而後天下平.

咁冇晒前面的「正心誠意、格物致知、修身」,置業安居之後就齊家治國,咁就唔啱聖賢書所教步驟喎
Don't know where God is but the Devil is in the details
沙文你有得「齊家」仲咁多投訴?
原帖由 沙文 於 2007-8-2 10:05 發表
哦................

咁而家話齊家治國、天下一家,係咪即係用儒家來維繫我們的家呢?

個過程應該係咁樣喎:
【禮記‧大學】
欲正其心者.先誠其意.欲誠其意者.先致其知.致知在格物.物格而後知至.知至而後意誠.意誠而後心正.心正而 ...

車~你得閒問下D炒樓人士,有無做齊之前D野先去買樓丫。

回復 #7 dye 的帖子

我要做齊人嘛,凈齊家有Q用咩?

回復 #8 抽刀斷水  的帖子
就係因為唔啱步驟,佢地齊家之後都治唔到國、平唔到天下咯......被耶教搞到天下大亂咯
原帖由 沙文 於 2007-8-2 10:33 發表

就係因為唔啱步驟,佢地齊家之後都治唔到國、平唔到天下咯......被耶教搞到天下大亂咯

嗯,等我正式回應你呢個問題。

根據《大學》,步驟上是對的,只是我們無法將人生的每個步驟都寫哂出黎做頭銜架嘛。如果係咁,咁唔通由出世、食奶、學行、學講野都要寫埋?

我假設左識得搵上黎離教者之家既人,都已具備甚麼正心誠意致知格物架囉,所以一開始已jump左去「初來報到」。

唔知咁既解釋,能否令師侄滿意?( ←嘔血)

回復 #10 抽刀斷水 的帖子

麻麻地啫。
照正常來說,一個人只要做到「致知」此步,對大秦景教就已有相當抗拒性;如做到「正心」就會對大秦景教產生一定程度的反感,再不然,臻至「修身」就不會信大秦景教。

Paul少都係識得搵上黎離教者之家既人,而家佢咩ranking? 如果佢有具備甚麼正心誠意致知格物,又點會成為受保護品種呢?所以,一蹴而就係唔得嘅,做人、置業都要腳踏實地嘛..........

師伯嘔血,等我查下【本草綱目】、【黃帝內經】睇下有冇得醫?
我又引下dye兄果句先:

原帖由 dye 於 2007-8-2 10:15 發表
沙文你有得「齊家」仲咁多投訴?

因為你做唔到齊人,因此無呢個頭銜。

回復 #12 抽刀斷水 的帖子

呢啲就係大秦景教曲解經書教義所造的孽咯!所以我同大秦景教有不共戴天之仇!
原帖由 沙文 於 2007-8-2 10:33 發表

可惜齊國已被滅...

師父你今次要飲恨了~
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

回復 #14 Step.King 的帖子

唔怕,楚國夠被滅啦。豈不聞「楚雖3户,亡秦必楚」乎?國亡而遺民在嘛,孤臣孽子,事尚可為也

回復 #15 沙文 的帖子

這甚至不能代表 亡秦必齊,
而且依家秦都係亡左啦  唔通你要齊滅中國?

不過既然老大你有此大志, 末將定當追隨左右, 為你收屍擊衣~

花開花落花無缺!

回復 #16 Step.King 的帖子

您諗野專係咁負面嘅,雖然亡秦必楚,但甚至不能代表必非齊,咁先啱嘛。您咁嘅負面情緒,eq低,您死我都未死

回復 #17 沙文 的帖子

我都係想老大你明白, 齊國passport 同你絕緣jey...
花開花落花無缺!

我冇打算出國,要passport托咩?

回復 #19 沙文 的帖子

唔止passport 連齊國身份証都駛諗
花開花落花無缺!

高級模式 | 發新話題
換一個