返回列表 回覆 發帖

Paul少好心幫襯下啦

另類主題樂園 天天上演受難記 六年慘賠 基督教樂園遇救星

美國佛羅里達州有迪士尼樂園,也有環球影城,不過很少有人知道這裡還有一座基督教主題樂園,每天有真人演出耶穌受難記,成立六年來慘淡經營,最近終於被全球最大的基督教電視台收購,打算投入大筆宣傳費用,打響名號。到佛州聖土主題樂園,來一趟回到過去的宗教之旅,絕對為你帶來超乎想像的感受,耶穌受難記每天在這裡上演,近距離親身體驗,比起電影更令人震撼。聖土樂園里沒有任何遊樂設施,當然比不上附近的迪士尼和環球影城,暑假旺季一天也只有兩千人上門,不過耶穌分身不在意,只要有人來玩,就不怕他空手而回。聖經劇真人演出,再加上有號稱梵蒂岡以外最大的聖經文物收藏,聖土樂園還是慘淡經營,六年來背債八百萬美元,不過現在天降神蹟,全球最大的基督教電視台三一傳播網伸出援手,買下聖土樂園,不但負債一筆勾消,還將投入大筆宣傳費用,要打響聖土的名號。
http://news.sina.com.tw/global/t ... /153212646453.shtml

遊覧:
http://www.angelfire.com/fl3/Defymcbeth/Holyland.html
http://www.sun-sentinel.com/travel/print/sfl-holyland,0,5789238.story
http://travel.canoe.ca/Travel/USA/Florida/2007/08/03/4391284.html
Don't know where God is but the Devil is in the details
有得大搞喎。

香港人就悶D喇,搞埋D甚麼挪亞方舟,梗係無日日上演受難曲咁吸引啦。

http://www.mawanpark.com/chn/noahark.php
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

回復 #1 沙文 的帖子

新聞資料有出入:

"Jesus Christ is crucified and resurrected here six days a week"
http://travel.canoe.ca/Travel/USA/Florida/2007/08/03/4391284.html

不是「天天」啊。我傾向相信這外國網站呢,因為安息日一開工,就要比石頭打死的噢:

以色列人在曠野的時候,遇見一個人在安息日撿柴。
遇見他撿柴的人,就把他帶到摩西、亞倫並全會眾那裡,
將他收在監內;因為當怎樣辦他,還沒有指明。
耶和華吩咐摩西說:總要把那人治死;全會眾要在營外用石頭把他打死。
於是全會眾將他帶到營外,用石頭打死他,是照耶和華所吩咐摩西的。

-- 民15:32-36

回復 #3 抽刀斷水 的帖子

您試下用不孝子stepking嘅「甚至不能代表」思維模式就唔會有出入啦。

解決此問題之後,睇落去:Snarling Roman soldiers whip and drag him, and somber audience members watch. Some quietly weep at a pageant bloody and cruel.

方舟公園確係笨啲。事關為節省成本,受難公園可招募志願人仕扮演羅馬兵,藉毆打移鼠大聖發洩生活上的種種被壓抑不滿情緒。但方舟公園相反要買飼料餵動物,成本好高。

大笨象一個月食幾多噸香蕉話?
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 #4 沙文 的帖子

哈哈... 經費真係一個問題黎架... 沙兄、抽兄支持下, 贊助這義舉... 我必定大大隻字係poster登ex-christian離教者之家離教非叛教, 對主仍然火熱等等標語架~
Elephants are herbivores, spending 16 hours a day collecting plant food. Their diet is at least 50% grasses, supplemented with leaves, bamboo, twigs, bark, roots, and small amounts of fruits, seeds and flowers. Because elephants only digest 40% of what they eat, they have to make up for their digestive system's lack of efficiency in volume. An adult elephant can consume 140–270 kg (300–600 lb) of food a day. 60% of that food leaves the elephant's body undigested.

---------------

African, as well as Asiatic males will engage in same-sex bonding and mounting.

Same-sex relations are common and frequent in both sexes, with Asiatic elephants in captivity devoting roughly 45% of sexual encounters to same-sex activity

原帖由 沙文 於 2007-8-9 10:02 發表
您試下用不孝子stepking嘅「甚至不能代表」思維模式就唔會有出入啦。

解決此問題之後,睇落去:Snarling Roman soldiers whip and drag him, and somber audience members watch. Some quietly weep at a pageant blood ...

呢樣野 係老大你教我架播  未扮哂野~
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

原帖由 Step.King 於 2007-8-8 18:51 發表
呢樣野 係老大你教我架播  未扮哂野~
我教您注意到您自己有個咁高超嘅思維摸式啫,我邊有諗呢樣野出黎嘅智力呢?

回復 #8 沙文 的帖子

我係跟你學架播  你依家未教完鬆~~
花開花落花無缺!

原帖由 Paul_Bard 於 2007-8-9 10:11 發表
哈哈... 經費真係一個問題黎架... 沙兄、抽兄支持下, 贊助這義舉... 我必定大大隻字係poster登ex-christian離教者之家離教非叛教, 對主仍然火熱等等標語架~ ...

我估馬灣方舟都係會求其整D假既動物就算數架喇。

假如Paul少對主火熱,唔該真係去一去外國幫襯下,因為:
"If you don't like Holyland, you can go to Hell!"
-- http://www.angelfire.com/fl3/Defymcbeth/Holyland.html

回復 #10 抽刀斷水 的帖子

係咯。為左幫佢救亡,我已寫定份proposal,由兩方面有興趣人士貼錢扮聖經人物娛賓。

一方面係教徒,譬如,paul少扮移鼠大聖。而另一方面就是要紓緩都市壓力的人士,好似我咁,扮羅馬兵。

一旦paul少決定去,我出埋您果份又點話?

to不孝子:我都冇咁叻教您呢樣,駛乜鬆呀?

回復 #11 沙文 的帖子

我邊夠膽冒犯主既形像呀? 我d咁不虔不敬既信徒...

最多咪做唔認主既彼得...

回復 #12 Paul_Bard 的帖子

我剛剛同駐園牧師詳談,佢話:「首先,我代表基督教所有肢體多謝您提出這麼好的計劃。好多教友都以為要敬虔才可以扮演主耶穌,咁樣係對基督教教義很大的誤會。主耶穌的角色正係須要不虔不敬既信徒來担任,在佢地經歷過主的痛苦之後,就可幫到佢地在靈命上的進一步增長,係好有裨益嘅。」

回復 #13 沙文 的帖子

你記唔記得抹咀呀吹水?
唔駛嘅。我見您講左咁耐祈克果都冇抹過
BTW, 個program嘅名,我已同園牧商量好,叫做「貼錢買難受」,係咪好貼切呢?

原帖由 沙文 於 2007-8-9 15:08 發表
to不孝子:我都冇咁叻教您呢樣,駛乜鬆呀?
...

老大你又用謙遜神功呀?
岳不群~岳不群~岳不群....!!!!
花開花落花無缺!

回復 #16 Step.King 的帖子

自從抽水師伯頒佈了本網「以儒治網,以網立儒」這個崇高理念,我比前更加注重格物致知、正心修身、齊家治國平天下,唔會亂嗡24了。

【為政第二】子曰:人而無信,不知其可也。大車無輗,小車無軏,其何以行之哉。

我講事實啫. 確係冇教您呢樣野無疑
原帖由 沙文 於 2007-8-10 12:29 發表
自從抽水師伯頒佈了本網「以儒治網,以網立儒」這個崇高理念,我比前更加注重格物致知、正心修身、齊家治國平天下,唔會亂嗡24了。

【為政第二】子曰:人而無信,不知其可也。大車無輗,小車無軏,其何以行之哉。

我講事實啫. 確 ...

好呀,引多D四書仔,好過引埋D外邦書。

其實我又唔係好識點樣「以儒治網,以網立儒」咋喎,咪睇得我咁高。不過,假如能結合中國儒家,加上希臘哲學(如柏拉圖的理想國)來治國……不,治網,相信會很文明。
柏拉圖的理想國的王要好有學問。

抽刀你今日讀左書未?

————
更有趣是兩個都把人分級,和支持帝制

分皇帝、工人同兵。

原帖由 dye 於 2007-8-10 17:29 發表
柏拉圖的理想國的王要好有學問。

抽刀你今日讀左書未?

他說要找哲學家來做國王嘛。

以前我想,這都是好事。不過現在想,這又是跟共產主義一般地架空人性的空想。

更有趣是兩個都把人分級,和支持帝制

噢,那我可沒想過,我一直都不認為要把人分等級。
高級模式 | 發新話題
換一個