返回列表 回覆 發帖

談談拆皇后碼頭

唔晌美國國土,原則上唔算越權。
如果唔係美國D律師一早做野。
——————

選擇食物一直是世界大事。經濟之父都有話因為中國鐘意食飯,經濟先咁好。英國佬咁食麥就仆街啦。(果時咋下)

世上最多既書也是食品種植書。(工業化之前)

所以唔係話龍兄你錯,我地D蟻民求其食左唔死咪算。
但係咁唔代表我地冇影響力。一人食少口飯,個價就跌,D窮人就死少幾個……(老人家話有衣食)

回復 #61 dye 的帖子

睇新聞, 唔係話有囚犯同美國政府打官司咩?
你講得啱,美國D律師正在做野,不過未有最後結論。
我講既係個人對食物選擇既問題,你講既係中國十三億人食飯既問題,
你將個小問題倍大十三億倍,幾難唔會成為國際大事喎。
十三億人食飯,不是由一人食起?

十三億分之一的影響力,又不是影響力?

在香港,你有六百萬份之一
在你街市既店,你可能有百份之一

何况仲有D見到、聽到你故事而少少地改變的人…
————
要令一家銀行倒閉都只要10巴仙左右的影響力……

原帖由 酒井明 於 2007-8-2 21:26 發表
咁咪得囉。最緊要係你覺得冇問題。而且,我都係跟你o者。中國人。

咪開玩笑啦!我地呢d被中國傳统文化養大的農民,
又點配同兄台呢類又識罹汁,又識哲學,又識歷吏,又識正確理解馬克思
擁有西方高深學問水平嘅高級華人並列呀?
昨晚電視播出皇后碼頭清場前的情况,片段中示威人仕(大部份是本地大學生)在面對一位異見市民質疑的時侯,集體對這位市民大聲唱歌,藉以掩蓋他的聲音。

原來這批人所謂的崇高理念,品格,就是如此這般。

回復 #66 訪客得得b 的帖子

咁又唔好咁講! 響我心目中,我一直只會將日本稱為[日本]或者[大日本],又邊敢好似兄台你咁夠薑,稱呼人地係[小日本]呀?簡直係佩服佩服呀!
Alessa is a daughter of Dahlia Gillespie. Alessa gets toasted in a ritual. Alessa is in agony. Alessa sends a part of her soul (the pure part, the part that wouldn't have to suffer) away in a form of a baby abandoned on the road. Harry finds the baby with his wife. They name her Cheryl.

The rest of it... You know.

回復 #68 訪客得得b 的帖子

為了實踐他們心目中信仰的"阻止官商勾結, 公民抗命"的教條
不擇手段又有什麼所謂?  

社會運動本來就是有理論可讀, 有法可依, 他們的行動有一定模式及習性
b叔你要是有興趣想浪費一點搵錢時間, 小弟可以彈幾本書你看看
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

原帖由 Step.King 於 2007-8-8 03:21 發表
為了實踐他們心目中信仰的"阻止官商勾結, 公民抗命"的教條
不擇手段又有什麼所謂?  

社會運動本來就是有理論可讀, 有法可依, 他們的行動有一定模式及習性
b叔你要是有興趣想浪費一點搵錢時間, 小弟可以彈幾本書你 ...

咪搞。有時間我吾好訓下角。

你看完那些書,出黎講我聽咪得囉。
原帖由 訪客得得b 於 2007-8-8 17:39 發表

咪搞。有時間我吾好訓下角。

你看完那些書,出黎講我聽咪得囉。

我向來當呢d書係垃圾, 睇完會自動del, 我怕我講d唔記得d 到時你走係走去試 害死你就無謂啦

不過要了解都唔難既, 基本上一句話可以總括:  無所不用其極
花開花落花無缺!

看看其他網民對拆除皇后的意見。

http://hk.messages.yahoo.com/%B7 ... d=1282&mid=1282
原帖由 訪客得得b 於 2007-8-14 14:18 發表
看看其他網民對拆除皇后的意見。

http://hk.messages.yahoo.com/%B7s%BBD/%AD%BB%B4%E4/%B5J%C2I%B7s%BBD/threadview?.ck=91c7ee218bfb1a414dd06108e074f966&bn=nfchkqp&tid=1282&mid=1282

這個司法覆核又的確在使用法律援助,因此那邊才有網友在叫:

司法覆核再上訴,李柱銘挖盡民脂民膏
我地被人"搶"了錢, 可以報警嗎 ? 每年納許多稅, 花得不清不楚 !! 救命 !!!

不過,稅花得倒是清楚的,只是值不值得的問題而已。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
只係呢單咩?  以往好多次司法覆核都係用法援
但你要保障低下階層人士有法律權利, 就要留一條咁既路比呢班人去浪費

基本上, 任何政府資源都是可以拿來濫用  問題就只是在於你夠唔夠厚顏無恥去做!
花開花落花無缺!

高級模式 | 發新話題
換一個