返回列表 回覆 發帖

原來真係可以靠聖經得救嫁!

原帖由 沙文 於 2007-8-17 11:45 發表
不孝子stepking:

本網初定「以儒治網,以網立儒」,故不得不以孝經告汝,其為無後兼而傷虎口,亦可謂孝乎?

【孝經‧開宗明義章第一 】
仲尼居,曾子持。子曰:「先王有至德要道,以訓天下,民用和睦, 上下無怨,汝知之乎?」
曾子避席曰: ...

向來自古孝義兩難存, 我都係為左師父你大業著想jey~
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

回復 #23 Step.King 的帖子

孝義兩難存?您就係衰在不孝不義咯!

譬如,您行行下街不小心跌落屎坑,抽刀拉翻您上來,您就話:「超,沙文夠可以救我啦、阿b夠可以救我啦,我做乜X野要多謝你?」

咁係咪衰格呢?人家美軍就唔同嘞,佢唔會話:「鹹書夠可以防彈咯、字典夠可以防彈咯,要聖經黎把Q咩?」佢好清楚話俾人聽,聖經的最大用途。
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2007-8-18 12:11 發表
孝義兩難存?您就係衰在不孝不義咯!

譬如,您行行下街不小心跌落屎坑,抽刀拉翻您上來,您就話:「超,沙文夠可以救我啦、阿b夠可以救我啦,我做乜X野要多謝你?」

咁係咪衰格呢?人家美軍就唔同嘞,佢唔會話:「鹹書夠可以防彈咯、字典夠 ...

咁得拉  即係我唔駛試你支新槍啦
咁我依家修正一下,  由我law住支槍離幫老大你試, 鹹書, 字典, 聖經各試一發
咁孝義雙全啦
花開花落花無缺!

回復 #25 Step.King 的帖子

我係一個很practical嘅人,既有聖經作防彈背心,就冇興趣找其他物料。

而您,由始至終都企圖用鹹書字典取代作為防彈用途的聖經,仲話要幫我試?您自己試飽佢啦。

孝義雙全?我呸!
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2007-8-18 13:28 發表
我係一個很practical嘅人,既有聖經作防彈背心,就冇興趣找其他物料。

而您,由始至終都企圖用鹹書字典取代作為防彈用途的聖經,仲話要幫我試?您自己試飽佢啦。

孝義雙全?我呸! ...

原來老大你對聖經有"義"  果然是岳不群! 徒兒收口了
花開花落花無缺!

回復 #27 Step.King 的帖子

緊係,聖經是很實用的防彈物料,係叫做「廢物利用」,我一向支持環保義舉
原帖由 沙文 於 2007-8-18 15:45 發表
緊係,聖經是很實用的防彈物料,係叫做「廢物利用」,我一向支持環保義舉

只怕老大你是恨不得將聖經碎"撕"萬段
奈何家有河東獅, 你發難不得, 所以拿聖經來防彈以作發洩吧?
花開花落花無缺!

回復 #29 Step.King 的帖子

亳無根據嘅臆測!妄圖毁我清譽!

薏蘊不知幾咁温婉,反而係羅紗蓮對我較為嚴厲,時常督促我努力向上.....

有時,我覺得好似阿媽教仔咁.......

回復 #30 沙文 的帖子

但是,我聽聞你十分怕老婆喎。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

回復 #31 抽刀斷水 的帖子

老大佢更怕老婆床頭的聖經~
花開花落花無缺!

回復 #31 抽刀斷水 的帖子

就算係,都我自己犯賤啫,唔係佢惡嘛  
原帖由 沙文 於 2007-8-20 11:38 發表
就算係,都我自己犯賤啫,唔係佢惡嘛  

史仔為你難過...嗚~~
花開花落花無缺!

回復 #34 Step.King 的帖子

我自己都好難過....但係條命生成係咁, 都冇法嫁啦
原帖由 沙文 於 2007-8-20 14:48 發表
我自己都好難過....但係條命生成係咁, 都冇法嫁啦

我真係覺得自己幸福得多...可以同女朋友去拜咩神都得
玄圓學院還太歲, 車公廟上香, 就係唔駛對住本聖經口up up, 人生一樂也~

唔緊要...你既遺憾, 史仔會幫你填補~末將定當盡力勸勉各路兄弟拖女出教!
花開花落花無缺!

回復 #36 Step.King 的帖子

扮晒野啦你。

回復 #37 小豬丁 的帖子

呢條友講野不盡不實,確是不可盡信嘅。我就死都唔信,都未娶人過門,佢女朋友肯同佢去拜送子觀音
原帖由 沙文 於 2007-8-20 18:57 發表
呢條友講野不盡不實,確是不可盡信嘅。我就死都唔信,都未娶人過門,佢女朋友肯同佢去拜送子觀音

哈哈  你求其拉你老婆去一間廟裝注香比我睇下~
花開花落花無缺!

回復 #38 沙文 的帖子

係咩,佢幾時講過去拜送子觀音?你唔係話佢係不孝子咩,仲拜送子觀音?

回復 #40 小豬丁 的帖子

不孝子驚住送子觀音以子送之, 求觀音萬勿咁做咯

回復 #41 沙文 的帖子

你點知呀,佢話你知呀?
高級模式 | 發新話題
換一個