返回列表 回覆 發帖

St. Jacobs遊記

同景教公主到Ontario周圍小鎮渡假一週。佢吩咐我特別要去St. Jacobs參觀。

St.Jacobs係一個德國Puritan傳統小鎮,居民全屬Mennonite教派,係美國賓夕凡利亞州德裔移民後代最大的分支。除了信移鼠大聖之外,該教派最大的特色就係唔用任何電器,在家點蠟燭照明、不准揸車汽車,要騎馬或坐馬車;(聽說近年放寬了,准揸車,但只准買黑色車)。淨准著黑衫,自己織布造衫,女人平日作17世紀打扮。

http://www.visitor.on.ca/stjacobs/
http://www.travelingtales.com/deefholts/jacobs/index.html

我話,如果中國搞返大秦景教,教徒著唐代衣飾、騎馬射箭、詩酒唱酬,都幾好玩喎。不知教友有冇興趣?

Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 #1 沙文 的帖子

幾有趣喎,估唔到都保留到呢種特式,咁女人係咪要包頭?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
原帖由 沙文 於 2007-8-27 12:26 發表
同景教公主到Ontario周圍小鎮渡假一週。佢吩咐我特別要去St. Jacobs參觀。

St.Jacobs係一個德國Puritan傳統小鎮,居民全屬Mennonite教派,係美國賓夕凡利亞州德裔移民後代最大的分支。除了信移鼠大聖之外,該教派最大的特 ...

17世紀的衫是不是女僕feel??

回復#2 #3 的帖子

Don't know where God is but the Devil is in the details
我查到了,Mennonite中文係「清教徒」,不過唔係「清朝的教徒」咁解。大概係話佢地生活清苦
其實點解要係17世紀打扮,而唔係學似亞當夏娃赤身露體不以為恥?
原帖由 龍井樹 於 2007-8-27 14:54 發表
其實點解要係17世紀打扮,而唔係學似亞當夏娃赤身露體不以為恥?

就係當初亞當夏娃無扣喉嘔返個禁果出黎,就搞到依家咁囉。

回復 #6 龍井樹 的帖子

我國流奶與蜜, 地大物博, 您的要求, 我地一樣有嘅:
http://www.fcn.ca/ontclubs.html

回復 #7 抽刀斷水 的帖子

咁加番塊樹葉好未?
原帖由 沙文 於 2007-8-27 14:38 發表

至少應該出現e d 先得

回復 #10 孔雀 的帖子

又真係幾得喎....

回復 #10 孔雀 的帖子

大家品味唔同姐,其實服飾差唔多,只係沙文兄較為喜愛成熟點的女性。
原帖由 抽刀斷水 於 2007-8-27 17:36 發表
大家品味唔同姐,其實服飾差唔多,只係沙文兄較為喜愛成熟點的女性。
我都冇話過我鍾意佢地
原帖由 沙文 於 2007-8-28 13:01 發表
我都冇話過我鍾意佢地

你地唔好再中傷老大啦下~~~
沙老大最愛只有佢老婆...同埋...
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

原帖由 Step.King 於 2007-8-27 21:12 發表

你地唔好再中傷老大啦下~~~
沙老大最愛只有佢老婆...同埋...
請stepking版友注意排名次序
原帖由 沙文 於 2007-8-28 13:40 發表
請stepking版友注意排名次序

又係你自己講排名不分先後既...
花開花落花無缺!

回復 #16 Step.King 的帖子

您要咁樣寫:

沙老大最愛只有佢老婆...同埋...(排名不分先後)

先至啱嘛!
原帖由 沙文 於 2007-8-28 13:57 發表
您要咁樣寫:

沙老大最愛只有佢老婆...同埋...(排名不分先後)

先至啱嘛!

係...唔好意思呀...下次加番...
花開花落花無缺!

回復 #12 抽刀斷水 的帖子

總之冇我照片果d
我決定不去住
高級模式 | 發新話題
換一個