Step.King
明愛兩校結盟 籌辦天主教大學啟步
(明報) 09月 24日 星期一 05:10AM
【明報專訊】天主教香港教區為設立「天主教大學」鋪路,本學年起明愛徐誠斌學院及明愛白英奇專業學校結盟,成為將來大學學院成員。原徐誠斌學院校長關清平成為兩所院校的總校長,行政合一,學生共享兩校資源。

徐誠斌白英奇結盟 共享資源
關清平表示,為準備成立天主教私立大學,明愛兩所院校9月起結盟,非教學工作已合併,如設一名校長及一名教務長,兩校課程需更多時間調整,新學年兩校課程仍然分開,連開學的日期也不一樣。他指兩校結盟,資源亦共用,「如我們一間學校的圖書館逾8萬本書,另一間有萬多本,合共10萬多本書,兩校學生均可借用」。其他如運動場所、設備等也是共用。
前明愛聖方濟各中學(已遷校及改名為「明愛胡振中中學」)的堅道校舍,亦已撥交兩校管理。關清平表示,校舍內設全新的圖書館,又有室內運動場,現時兩校於港島及九龍共有4所校舍,希望申請政府撥地,在同一地方建設、合併所有校舍,成為私立大學。

白英奇增海外大學銜接學位
他表示,白英奇專業學校新學年增加與海外大學合作的銜接學位,與英國    赫德斯菲爾德大學(University of Huddersfield)合辦有關設計的學位銜接課程。他又說,去年學院獲得明愛撥款數百萬元支持,今年收生與去年相差不遠,暫無需要申請辦學團體額外撥款,至於學位課程則仍在籌備中。
明報記者 曾媚
沙文
之前已有浸記啦,淪陷非止一日啦
Step.King
原帖由 沙文 於 2007-9-27 01:53 發表
之前已有浸記啦,淪陷非止一日啦

浸記始終食阿公嘛, 會識得大體少少
依家整間私校出離...我怕比佢開多幾間, 入學要求要有埋景教信仰....

咁到時一街都係耶教女, 我雖有拖出教之神技, 但你叫一眾兄弟點算好?
抽刀斷水
原帖由 Step.King 於 2007-10-1 23:21 發表

浸記始終食阿公嘛, 會識得大體少少
依家整間私校出離...我怕比佢開多幾間, 入學要求要有埋景教信仰....

咁到時一街都係耶教女, 我雖有拖出教之神技, 但你叫一眾兄弟點算好? ...

紅色部分:此項自我聲稱尚未獲認可機構承認,況且到時假如真的一街都係耶教女,點解你唔使用你的「神技」去幫人、幫自己呢?
Step.King
原帖由 抽刀斷水 於 2007-10-1 23:54 發表

紅色部分:此項自我聲稱尚未獲認可機構承認,況且到時假如真的一街都係耶教女,點解你唔使用你的「神技」去幫人、幫自己呢?

雙拳難敵四手呀~ 老抽
抽刀斷水
原帖由 Step.King 於 2007-10-2 00:09 發表
雙拳難敵四手呀~ 老抽

至少你真係要show多三次比我睇,如何拖女出教,我就信你,而離教者之家亦頒發「拖女離教神技始創人認可證書」給你。

不過,對象由我選擇。第一位是沙文老婆,你有一年時間,OK?
沙文
如此恩德,沒齒難忘,再生父母,結草銜環,粉身以報呀
Step.King
原帖由 抽刀斷水 於 2007-10-2 09:41 發表

至少你真係要show多三次比我睇,如何拖女出教,我就信你,而離教者之家亦頒發「拖女離教神技始創人認可證書」給你。

不過,對象由我選擇。第一位是沙文老婆,你有一年時間,OK? ...

第一、 我只識拖女友出教, 唔識拖老婆出教, 何況係老大既老婆, 係拖都應該拖d唔係老大老婆既人, 不如咁啦, 抽網主你先拖左羅沙蓮入教, 我再施行絕技拖其出教啦,

第二,  你註到冊先走離同我講條件啦~未註到冊, 我要你張公仔紙有x用?
抽刀斷水
原帖由 Step.King 於 2007-10-2 19:46 發表

第一、 我只識拖女友出教, 唔識拖老婆出教, 何況係老大既老婆, 係拖都應該拖d唔係老大老婆既人, 不如咁啦, 抽網主你先拖左羅沙蓮入教, 我再施行絕技拖其出教啦,

第二,  你註到冊先走離同我講條件啦~未註到冊, 我 ...

第一,如果你下下都要親自拖自己女友出教,而未能成功傳授給任何人此神技,則你下地獄後就再沒傳人,此神技亦只在短暫的一剎曇花一現而已。你既神技無falsibility, 你吹到天花龍鳳都無用架~

第二,你搵到另一個比離教者之家更有權威的組織去授予呢張cert 先再講啦,我夠膽講,除左主教座堂,香港未有任何一間機構比本網更有權威性。