返回列表 回覆 發帖

寧可信其有不可信其無

知善惡樹上的果不是他們唯一的選揀, 所以冒死也要吃, 因為餓
beebeechan 發表於 2024/5/6 07:57

阿A叫唔好食,阿B叫食啦,咁應該聽邊個講?

選擇困難之際,得知原來食咗就可以分辨善惡,即係識分聽邊個講。

唔食就永遠唔識分,食咗就係已經分咗。莫講話dummy丫,畀你都唔知點做啦。

選擇困難之際,得知原來食咗就可以分辨善惡,即係識分 ...
抽刀斷水 發表於 2024/5/6 10:15

係米未食果前是白痴, 無知, 無智慧?
這話題:老師講過了。
自己去學習我的講話:

談分別善惡樹, 從創世以來的故事
https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=13567
(尤其是第#4帖)

論過都不止一次。
係米未食果前是白痴, 無知, 無智慧?
這話題:老師講過了。
自己去學習我的講話:

談分別善惡樹, 從創世以 ...
beebeechan 發表於 2024/5/6 10:46

呢個情況好似你前面有兩個交通警,一個叫你唔好過住,另一個叫你快啲過啦,咁有智慧既你會點做?揀個靚仔啲既黎信?
寧可信其有,不可信其無,係古代都仲可以。
係現代你仍抱住這種思維,KK園區會好開心。
KK園區,絕對歡迎你「寧可信其有,不可信其無」
抽刀斷水 發表於 2024/5/5 18:15

如果冇reference, 咁就係有啲選擇困難
but as I said, 先前必定會有啲馬騮仔松鼠raccoons食過冇死, 而佢哋observe到呢個現象。
據此知道上帝搵笨實, 佢哋冇必要食, 但係亦都冇必要唔食, 咁多一樣選擇都好喎
but as I said, 先前必定會有啲馬騮仔松鼠raccoons食過冇死, 而佢 ...
沙文 發表於 2024/5/7 14:28

咁蛇哥既角色咪變得可有可無?
希望蛇哥唔好介意啦
若果當初上帝叫人唔好食嘅理由係“因為I'm the boss, 我話咁就咁”咁就係善惡問題。
但係佢畀嘅理由係揾笨嘅,即是佢昆人在先,咁就變咗:若果我自己包二奶,又點可以鬧我老婆勾佬呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details
but as I said, 先前必定會有啲馬騮仔松鼠raccoons食過冇死, 而佢 ...
沙文 發表於 2024/5/7 14:28

馬騮樹上飛, 輕功勁過「臥虎藏龍 」,, 唔使吊威吔

松鼠爬牆如履平地

不如你又有樣學樣, 睇下會唔會跌到攤攤腰
或者你都得架, 唔好俾個造神呃到你, 搵你笨實
回覆 19# beebeechan
both. the magic word is "when". For futher questions please ask your school teach.

1.at or during the time that.
2.after which; and just then (implying suddenness).
回覆 29# beebeechan
動物輕功高,但抗毒內力不及人類。藥廠試藥,都會揾動試下先。which means佢地較易被毒死。
等Pfizer揾到有咩生果食唔死馬騮松鼠但會食死人,我們再討論。

其實,會食死人的生果的確係有嘅。今次等我做天主,下列生果you shall not eat; when you eat from it you shall die.

https://www.mashed.com/98132/dangerous-fruits-world/
https://www.treehugger.com/poiso ... ables-avoid-4858734
https://www.chop.edu/centers-programs/poison-control-center/poisonous-berries

Top 10 Most Dangerous Foods

我做天主就啱過嗰個嘞!
回覆 31# 沙文

陳版友唔識駁你,只識舉豬食厨餘、dung beetle食大象屎呢啲例子,等我呢個慕道友頂住先。

真係有啲毒果,動物食咗係無事,人類食咗就會中毒,就好似當年城門水塘引進馬騮黎食含有劇毒既馬錢子:

城門水塘獼猴守護港人 Macaques Safeguard Hong Kong at Shing Mun Reservoir | 楊必興 P H Yang - 灼見名家 (master-insight.com)

呢個例子恰好說明,即使你見到啲馬騮食呢種桔仔食到津津有味,你都唔可以拎黎食。

仲有海龜都唔怕食有毒水母。
水母有剧毒,为什么还会被海龟吃掉? - 喜马拉雅手机版 (ximalaya.com)
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
世事又真係冇包生仔,不過得一種果係馬騮免疫,都大大減低中毒risk.
亞當話,得一種毒毒唔死馬騮毒死我,又唔見我中6合彩?
就係咁,亞當好彩而我唔好彩。若果當時毒死咗佢,後來就唔會有我咁要煩一世。
Don't know where God is but the Devil is in the details
仲有呢啲:
“百毒不侵”?盘点动物界的五大“抗毒”高手
尚尚风维密秀场2020.05.25 23:24

白面粗尾猿

又叫白面僧面猴,这种长相怪异的的动物主要分布在巴西和委内瑞拉等地,被喻为"抗毒之王"。它们采食几乎所有的水果、坚果和昆虫,如果不小心误食了有毒的果实或者其它动物的毒液,都不会受到伤害,因为它们拥有无可匹敌的消化能力,能对付各种各样的毒汁毒液,它的胃酸极其浓烈,消化系统可以把这些毒素转化成可以吸收的营养液,这种特殊的本领也使得它们能在险象环生的丛林里繁衍至今。

狐獴

狐獴是一种居住在南非卡拉哈里沙漠的小型哺乳动物,它们身材修长,四肢匀称,在站立时会用尾巴来支撑保持身体直立的平衡。狐獴是杂食性动物,它们以许多带有毒素的动物为食,例如毒蛇、蜥蜴、蜘蛛和蝎子等,它们可以面不改色的生吞蛇、蝎子,甚至连蝎尾上面的毒刺也能直接吃下去。在长达千万年的捕食过程中,这种长期捕捉有毒动物为食的习性,使得它们的基因也得到了改变,体内进化出了一套免疫毒素的系统,时至今日,已经使得狐獴成了各种有毒生物的强大克星。

蜜獾

你一定听过"非洲平头哥"这个名号,它就是蜜獾,被大家戏称为世界上最"刚"的动物。"生死看谈,不服就干"用来形容它最不为过,因为不管对手比自己多高大,它都无惧无畏,一点也不怂。除了这股暴脾气外,它还有一身毒素免疫的功能,无论是眼镜蛇还是黑曼巴这种强大的毒蛇,平头哥都毫不畏惧直接上嘴就是吃,毒素进入身体的话它只需要安静睡上几个小时,体内的胆囊就会自动分解毒素,醒过来后依旧活蹦乱跳,屁事儿没有。

海蛞蝓

海蛞蝓又称海麒麟,不是蛞蝓,是螺类的一种。常在海底栖息,是一种雌雄同体的动物。许多生物的毒素对它都不起作用,最奇妙的地方在于,它甚至可以吃掉含有剧毒的僧帽水母等有毒的海洋动物,免疫其毒素然后将毒素据为己有,把毒素储存在外部的露腮之中,简直是"北冥神功""以毒攻毒"啊。

森王蛇

森王蛇是主要分布在美国,是美国本土最大的蛇类之一,体长能够达到3米左右。体型粗大的它们捕食一般是用上下腭咬死或将身体盘起来压死猎物,而不是像一般蛇类靠身体的缢缩绞死猎物。它们本身是无毒的蛇类,但是却经常捕食一些含有剧毒的毒蛇为食,丝毫不怕这些毒素,因为它们的体内含有一种特殊的血清,因此可以隔绝掉大部分的毒素。

https://k.sina.cn/article_6496333314_183362e0200101aa12.html
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
亞當曾為世界上所有動物改名。所以佢知道上列加加埋埋都唔夠動物種類0.1%.觀察動物食禁果後死唔死得仍屬有效refence
高級模式 | 發新話題
換一個