返回列表 回覆 發帖

ChatGPT 解釋,點解遠古歷史不可靠,但演化論可靠

AI ChatGPT 既回答, 可以調校出你想要的答案, 只要你懂問, 懂用甚麼字眼

Question: discuss reliability of evolution

Answer:

.......

Despite its reliability and extensive supporting evidence, the theory of evolution, like all scientific theories, continues to be subject to ongoing research, refinement, and expansion as new discoveries are made. However, it is essential to note that the reliability of evolution as a scientific theory is well-established and has stood up to rigorous testing and scrutiny for over a century.
雖然演化論有可靠性及廣泛的證據支持,但它跟其他科學理論都係一樣,會隨著新的發現,不斷繼續研究、完善、擴展。然而,必需指出的是,進化論作為科學證據的可靠性已經得到充份證實,並受到超過一個世紀的嚴格測試及審查。
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/7/27 19:12

你唔睇到呢段前後腳有矛盾咩?
既然有「充份証實」,, 有何需「會隨著新的發現,不斷繼續研究、完善、擴展」???

好似有條友話..我好叠水架.....不過我日日要慳啲使錢
雖然演化論有可靠性及廣泛的證據支持,但它跟其他科學理論都係一樣,會隨著新的發現,不斷繼續研究、完善、擴展。然而,必需指出的是,
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/7/27 19:12

你幾時聽過「冷縮熱漲」係要「新的發現,不斷繼續研究、完善、擴展。」
呢位匿名遊客124217137, 成日拎啲chatGPT嚟, 好似當AI 都係咁講啵, 我岩!

好快, AI, 就會被「神」化咗, 只差在未對AI 焚香參拜
就會有「新的發現,不斷繼續研究、完善、擴展。」
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/7/29 10:42

既然有「新的發現,不斷繼續研究、完善、擴展。」, 即現在的甚麼進化, 大爆炸都不是對宇宙萬物地上生物的完滿解作。日後會有新版本, 新理論?

咁就唔好咁快認叻, 認屎認屁,....霸住個關愛座。 還啲起身讓座俾老人家
首先,科學從不會聲稱科學係真理
此外,科學也不等於事實。

Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/7/31 09:19

至於宗教,就聲稱自己係真理、事實、道路、生命,不可能被推翻的

但根據觀察經驗所得,凡人類所聲稱的東西係真理,不可被推翻的,不是詐騙,便是無知。

科學吾係真理, 宗教又話唔係真理.....咁呢個世界就「冇真理」?
真理...在甚麼條件下先形成咁尼?

(你知唔知你講緊乜, 一定唔係真理!)...一堆廢話!
人類只係宇宙中一粒微塵,壽命不過一百,連火星到去唔到,
每人擁有一個不多於2KG的大腦,憑咩野可以理解 ...

不過,人類有能力創造智能手機,可以秒速把資訊由香港傳到美國,還能用無線電傳送,
可以創造CHATGPT,成績已經不錯了。
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/7/31 22:02

chatGPT, 秒速的絡......還是由2kg的腦袋創造出來的
憑咩野可以理解 ...
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/7/31 22:02

咁即係有冇真理先。。。。
未能理解唔等如冇架喎
人類只係宇宙中一粒微塵,

係囉。。。點解咁大宇宙, 只有呢粒微塵係咁燦爛
科學不是真理,
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/7/31 22:07

咁我E家係搵真理, 唔係搵科學囉
科學。。。唔該借「咩」,, 企埋一邊
似乎你無法接受人類的渺小無能與無知,無法接受在人類世界的認知中係沒有真理的事實

科學不是真理,科學 ...
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/7/31 22:07

你亂膠翕。。。。真係好難接受架喎
與其搵永生, 不如搵如何活到100歲更實際
與其搵純對真理, 不如學習當今科學更實際
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/7/31 22:12

有啲似政府叫人供強積金, 投資積蓄養老
你就叫人月月清, 搵咁多洗咁多, 長期糧尾

永生,,,,係你100歲完成後的事喎

你根本唔知乜野叫永生。。。。。唔使死就係永生?
(係旁觀, 屎料feng 既級數)
即係你唔肯接受人類無法找到真理

好似古代皇帝,無法接受人類必有一死,走去食長生不老藥囉

你就好似古 ...
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/7/31 22:20

你根本唔知乜野叫永生。。。。。唔使死就係永生?
(係旁觀, 屎料feng 既級數)

真係小炒便飯, 你睇咗小便炒飯
如果你想講靈魂有永生呢種無法實證又無法證偽的東西

你開心的話就信啦 ...
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/7/31 22:24

同樣, 你開心的話, 也可以不信啦
即係你可以唔信你有日會用到你積蓄的強積金咁....(有啲人真係無咁長命用到..所以唔值得供, 白白供了)

你可唔可以用到退休金.....又真係「無法實證又無法證偽」
問題就是: 你今日, 現在......決定供唔供強積金!!
如果你想信人類有靈魂,人死但靈魂不死,靈魂有永生呢種無法實證又無法證偽的東西

你開心的話就信啦

你 ...
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/7/31 22:27

我無法證偽靈魂有永生時
你都係無法証偽無靈魂永生

你開心的話就信啦
類比錯誤
因為強積金已經有人過咗65歲拿到出黎
.
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/7/31 22:35

亦有好多供緊強積金既人未到65就香菇咗

你單起眼嚟睇世界
咁呢個係RISK
供緊強積金係有RISK
但信教唔係RISK咁簡單, 而係無法證實無法證偽的學說之外, 仲要係信一個 ...
Guest from 210.6.115.x 2023/7/31 22:52 提交

咁你就唔好用「不可証偽」嚟否定「永生」。
你一生中唔少決定都是建立在「不可証偽」上。
做學問仲有一個重要原則
叫 Extraordinary Claims Requires Extraordinary Evidence

人有靈魂且靈魂不死 ...
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/1 09:25

已講過既野就無謂重重復復。

見:

我是基督徒 護教者 希望可以幫助離教者回到教會
https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=15084&extra=&page=15
15頁-16頁

不知那個匿名2106115, 與你這匿名12421713同一人。

如同一人, 咁簡直就係賣無料冷飯
人有靈魂且靈魂不死,絕對係extraordinary claims
但連基本的ordinary evidence 也缺乏
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/1 09:25

說李嘉誠原來不是有錢的......這絕對也是extraordinary claim..因為人人皆知他是大富商家。

說人無靈魂....也是extraordinary claim....人人皆知人與走獸不同既地方, 就是有靈。 你說無, 不是這樣, 你也拎不出extraordinary evidence
舉證責任及剃刀原則

舉證責任:你話人有靈魂,應該係由聲稱有靈魂者提出證據,而非叫他人提出反證。

剃 ...
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/1 13:11

不過, 在這裡, 話人無靈魂嗰個係你啵
高級模式 | 發新話題
換一個