返回列表 回覆 發帖

智慧的開端

Q 是智慧的開端,
那除了P 外, 甚麼是 O, R, S?
即係上廣州, 你唔行路...都要提供其他方法...
坐高鐵, 火車, 自駕, 坐船, 搭air china...
回覆  beebeechan
depends你喺邊度上廣州....
立場決定觀點
即是, 你個籮柚坐喺邊度, 決定咗你個腦諗啲乜 ...
沙文 發表於 2024/5/8 08:58

咁在「智慧的開端」上, 你個籮柚坐喺邊度
撇除宗教,我認為每個人或物種,只要從母體被生出來的時候,當刻就是智慧的開端了。

如果再講究些 ...
抽刀斷水 發表於 2024/5/7 23:49

你會唔會係將「本能」與「智慧」炒埋咗一碟。
「知識」「智慧」又唔係一樣架喎

人可以有知識而無智慧
但無知識就無智慧

「那樹上的果, 你不要吃, 吃了會死」,, 這是知識
去吃, 或是不去吃...是要運用智慧

亞當厄娃吃了, 就是無智慧, 因為他們不敬畏上主。
回覆  beebeechan
我唔知要智慧黎做乜L嘢。
一場黎到,遊戲人間,說完咪算咯 ...
沙文 發表於 2024/5/8 12:17

「敬畏天主是智慧的開端」套用在潛水上勒

玩潛水要敬畏海底, , 所以未下水前要有重重安全措施, 檢查器材步驟, 要有守則, 初學者唔好潛深過18米...唔好單獨離群......之類之類
才會玩得安全。
有人對呢守則係滾瓜爛熟啊, 但就係唔敬畏海底, 有例不依, 求求其其....潛水當係在浴缸玩水...咁會唔會有次玩到出事咁呢?
呢就叫做無智慧勒

你會唔會對初學者講: 要智慧, 規則嚟做乜L 野, 遊戲海底, 玩完咪算咯
守下規矩,係為咗下次都有得說玩咁大把啫,唔算智慧卦,若果智慧係守規矩就算係。咁我都開端咗好耐啦,駛 L ...
沙文 發表於 2024/5/8 15:50

規矩邊個鍾意守, 邊嗰玩潛水既唔想一入水就成條海豚咁?
就係見在水下面出事既事故, 玩潛水玩出人命....先至懂要「敬畏水底」,, 要守則。呢啲就係智慧。

點解猶太人祖先願守613條規則來使自己生活不便?
因為知道開罪了神, 不依神旨意生活係會出現惡果, 唔講得笑, 咁先要敬畏天主。
豬狗冇讀過書,佢哋連「呈清」、「唔苟」、「徨論」 係啥都唔知。但牠們卻有智慧分辨啥好吃,啥唔好吃。 ...
旁觀者 發表於 2024/5/8 21:14

狗認為篤屎好吃架, 唔食都要索下陣味

(好似你認為執出上邊幾句經文就係反基正野嚟)
伊斯蘭嘅智慧多過猶太佬, 不如過檔啦

為咗顯示你有智慧,快啲換衫啦

... men-dress-code.html

我哋一 ...
沙文 發表於 2024/5/9 06:03

真神亞拉既旨意我唔清楚
天主既旨意就無吩咐過麻甩佬都唔准露上身胸肌, On the day you 露了, you shall die!
夠曬智慧喇啩?啱曬你life style
沙文 發表於 2024/5/9 06:03

有時真係要講下敬畏同智慧架
正如遊天安門, 唔好隨便拎住張A4白紙
高級模式 | 發新話題
換一個