返回列表 回覆 發帖

[數據資料] 坚持我国宗教的中国化方向

應要如何中國化基督教呢?
抽刀斷水 發表於 2023/1/30 10:52

中共進一步推動的「宗教中國化」運動,中共當局在11月末的一次會議中公開宣稱,將重新編譯和修改《聖經》和《可蘭經》等,加入「社會主義核心價值觀」以建立「中國特色宗教體系」

呢幅只係誇張了的漫畫

不過, 呢幅就係堅既:
中共官方教科書公然篡改《聖經》,書中竟聲稱耶穌親手用石頭砸死一名婦女。涉事的教科書是《職業道德與法律》教材,2018年經中共官方教育部門編輯審核委員會審定後出版。
書中一篇「課堂問答」改編了《約翰福音》中的耶穌「憐憫淫婦」事蹟。
《聖經》原文是:耶穌就直起腰來,對他們說:你們中間誰是沒有罪的,誰就可以先拿石頭打他。他們聽見這話,就從老到少,一個一個都出去了,只剩下耶穌一人,還有那婦人仍然站在當中。耶穌就直起腰來,對她說:婦人,那些人在哪裏呢?沒有人定你的罪嗎?她說:主啊,沒有。耶穌說:我也不定你的罪。去吧,從此不要再犯罪了!
但該教科書將這段《聖經》篡改為:耶穌曾對群情激憤要打死一個犯了罪的婦女的眾人說:「你們誰要是自己沒有犯罪過錯,就上前來打死他。」聽了這話,大家都不再向前了。當眾人都退去時,耶穌拿起石頭打死了這個婦女,並說道:「我也同樣是個罪人。但如果法律只能由毫無瑕疵的人執行的話,法律就只會死亡。」
回覆 3# beebeechan

哦,咁改下聖經又無乜大不了啫,時有發生架啦。

18 Ways the Bible has Changed throughout History (historycollection.com)

Editing The Bible

...
抽刀斷水 發表於 2023/1/30 15:24

你係咪唔知道KJV 唔係天主教採用既官方聖經。
(慕道班應該有講架喎)
你猛咁對我講 KJV 點唔好, 點俾人改嚟改去....搔不著痕處喎。

花蠋夜青頭仔入錯窿?

後加:
不過, 條連結講KJV既野又幾岩
咁你話「中共官方教科書公然篡改《聖經》」,佢又改咗咩版本?
抽刀斷水 2023/1/31 10:09 提交

中國共產黨既聖經譯本尚未完成,拭目以待哩
咁即係「篡改《聖經》」指控不準確,應為「創立《聖經》新譯本」。

前者形容得幾咁衰,後者就偉大 ...
抽刀斷水 2023/1/31 14:06 提交

一個不忠於原文的譯本不是叫纂改…
你唔止要學好中文,仲要在思維上加油。
笑死!咩嘢「不忠於原文」!嗰段嘢本身就係喺較古老嘅手抄本無嘅,嗰段嘢係喺較後期嘅手抄本傳抄員私自「抄入」手抄本嘅。

呢項研究成果我係轉述自Bart D.Ehrman《製造聖經》一書嘅。

本來都冇諗住將嗰段嘢嘅真相揭示,見你俾教會蠱惑成咁先講。

天人…. 2023/1/31 16:15 提交

我睇唔到你呢篇回帖,剛剛先回帶睇到。
如果因我無回應你,使你以為點中要害,咁就幾大誤會勒。

首先,「呢段野」應是指若望福音淫婦被石砸一段。
二,Bart ehrman 在《製造聖經》一書中說這段是後加插上去的。理據是有些抄本如《梵蒂崗抄本》是無此段。無錯。

之不過你就只睇bart ehrman 給你一面倒的理據。他遮蓋了一大堆支持古抄本是有此段的,是後來有人故意刪去的理據。

我就兩邊既理據都睇咗,比你知多少少。無俾Bart ehrman 蠱惑到,可以較客觀咁去做選擇信邊面的講法。

你以後你好聰明,知道真相。
其實笑中有淚,俾人落咗蠱惑藥(迷姦咗)都未知。
笑死!咩嘢「不忠於原文」!嗰段嘢本身就係喺較古老嘅手抄本無嘅,嗰段嘢係喺較後期嘅手抄本傳抄員 ...
天人…. 2023/1/31 16:15 提交

點解會有咁嘅現象:古抄本無,後期抄本有。
就係因為三、四世紀時有人刻意刪走這段。五、六世紀時的抄經者發覺是少了,所以補回。呢啲來龍去脈就係Bart ehrman 唔會係佢本書到話你知既野。因為佢本書係要打造出 Bible Forged
乜原來你同我之前傾傾下後突然無回應,原來係我點中咗要害呀?
抽刀斷水 發表於 2023/2/1 16:30

係呀....下流虫, 旁觀者, 瘋9成日「點中我要害」架。
乜原來你同我之前傾傾下後突然無回應,原來係我點中咗要害呀?
抽刀斷水 發表於 2023/2/1 16:30

難得出現一個曉討論一下的「回家者」,
暫時, 現在就讓你點中要害先哩
...呢啲大量抄本間嘅「抄走」、「抄漏」、「抄錯」、「抄入」、「抄改」已經足以令聖經不可信
天人…. 發表於 2023/2/1 16:51

所以咪有lower textual criticism 這門學問出現囉
現今有超過5,800 份希臘文整或殘缺抄本, 10,000 份拉丁文抄本 9,300 用其他文字的抄本, 雖然不是完整的書, 在互相對比校對下, 原文的樣貎是可以修復。

猶如考古學, 可以由碎片中重組一件古物的原貎。

一啲你不懂, 無能力辦得來的學問, 不等如無人可以做到。
也請專重一下這方面學者的功夫。
抄本間的差異經研究高達90,000多處,係冇原稿嘅情況下對經文作出篩選校準不過是無異於手抄本傳抄員將經文「抄走」、「抄入」、「抄改」

首先, 「抄本間的差異高達90,000多處」你全歸究是抄者故意「抄走」、「抄入」、「抄改」。
古抄本用來抄的底本, 本來就有甩漏不全得唔得先?

----------

抄本間的差異經研究高達90,000多處,

差異經研究高達90,000多處...bart没有說錯, 但說得蠱惑

(1)   
Bart Ehrmanh的書說抄本出現90000多處差異!
90000...是他把抄卷員抄少了一個字母, 少了, 多了一個字...也算進是差異, 但大部份差異是對原文意思無影響的, 例如:
YOU HAVE WON TEN MILLION DOLLARS.
給抄成
YU HAVE WON TEN MILLION DOLLARS.
是差異, 但意思是100%準確

(2)
90000這數字, bart ehrman 的算法是一個抄錯的抄本再衍生出來的抄本, 也算作是另一個獨立差異。
有有人在Bart ehrman的  聖經製造一書中也找到有16處串錯字的地方。
以他的書售出了100000本, 用他的計算方式, 他的書亦出現了一千六百萬處差異。

所以, 不要給90000這數字蠱惑了
抄本間的差異經研究高達90,000多處,

說「抄本間的差異經研究高達90,000多處」的同一個作者, 在另一本書:Misquoting Jesus 中就有此一段:
"In fact, most of the changes found in early Christian manuscripts have nothing to do with theology or ideology. Far and away the most changes are the result of mistakes pure and simple-slips of the pen, accidental omissions, inadvertent additions, misspelled words, blunders of one sort of another" (Misquoting Jesus, 55).
你 Bart Ehrman 都懂, 相信不用我替你翻譯
佢用most唔用all,即係有啦。
抽刀斷水 發表於 2023/2/2 09:23

當然有喇, 不過唔話你知係邊到
本人對此興趣不大。
抽刀斷水 發表於 2023/2/2 10:12

呢個我又知
所以一早就慳番,唔講
高級模式 | 發新話題
換一個