返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 祝福與詛咒

絆倒人都要照講,通識就係要學生全面吸收知識,唔好側埋一邊。
抽刀斷水 發表於 2019/7/25 22:46

係囉, 
黃色, 藍色都要有。。。
咁加埋就係綠色, 象徵和平
我覺得教宗同其他包括佛教道教伊斯蘭教嘅領袖同台祈禱,各念各經以祈求世界和平,就等於認同同台嘅宗教人士所唸嘅經文同天主教嘅經文,對促進世界和平有相同功效(起碼畀人哋嘅感覺係噉)。設想下:當年如果梅瑟、若蘇厄喺約旦河兩岸起壇獻獻祭俾天主, 但同時又聯合巴郎同伊則貝爾喺隔籬起個壇拜巴耳, 共同為迦南地人民嘅生活幸福而祈禱,  我哋應該點樣理解呢幅圖畫呢?
逃出魔幻紀 發表於 2019/7/26 15:44

又要搞個比喻

即係一個已婚既男人, 係咪唔可以同任何女性朋友交往?
日對, 夜對.....都只對住屋企那個女人?
我覺得教宗同其他包括佛教道教伊斯蘭教嘅領袖同台祈禱,各念各經以祈求世界和平,就等於認同同台嘅宗教人士所唸嘅經文同天主教嘅經文,對促進世界和平有相同功效(起碼畀人哋嘅感覺係噉)。設想下:當年如果梅瑟、若蘇厄喺約旦河兩岸起壇獻獻祭俾天主, 但同時又聯合巴郎同伊則貝爾喺隔籬起個壇拜巴耳, 共同為迦南地人民嘅生活幸福而祈禱,  我哋應該點樣理解呢幅圖畫呢?

各人同時間為相同意向祈禱,
唔係等如對對方的神崇拜, 祭獻。
進行祈禱時, 是各自各回到自己預定的房間獨立祈禱, 不是食大圍飯咁。
即使同檯食飯, 都可以各自修行, 
何況是不同檯。
但同時又聯合巴郎同伊則貝爾喺隔籬起個壇拜巴耳, 共同為迦南地人民嘅生活幸福而祈禱,

拜巴耳, 是要行邪惡(用活人, 以兒童過火)來拜。
今日的佛, 回, 猶太教, 印度教都是導人向善, 不以行邪來求安。
不應與迦南人拜巴耳相比。

若教宗與拜仔鬼道士, 降頭師, 打小人, 問米媒婆, 東方閃電混在一起才是不安。

導人向善的宗教, 都有上主的影子罷,
是人用了不同方式去找神, 
正如上邊習總漫畫比喻, 大家都想描繪神, 
有人描繪的接近一點, 有人還差很多。
我信天主教的描繪是最好的。

可參考《梵蒂岡第二屆大公會議文獻》內之
【教會對非基督宗教態度宣言】
http://www.vatican.va/chinese/concilio/vat-ii_nostra-aetate_zh-t.pdf
對你的個人信教經歷。本人是不予置評。本人會尊重你的經驗及選擇。我個人就繼續選擇佛教。我的宗教信仰之路 ...
哈佛專家 發表於 2019/7/26 22:54

不過, 你早陣子才說過不拜觀音了, 都是天主好。
你既信仰, 係海鮮價, 日日唔同既

(唔記得食藥?)
你講嘅嘢,有其他教友已經同我講過,我知道天主教喺呢件事上邊嘅基本入場,但係我個人仍然係唔認同。要係聖經上面揾到絕對支持呢件事嘅經文係冇乜可能,但反對呢件事嘅就好好多,包括耶穌同保祿嘅教導,包括要求唔好同佢哋請安,否則就於佢哋嘅罪有分,禍延後代等等。
雖然我目前持呢個觀點,但唔影響我跟隨教會信耶穌,各自體會啦

逃出魔幻紀 發表於 2019/7/27 10:10

從你呢帖:『要係聖經上面揾到絕對支持呢件事嘅經文係冇乜可能 』
我睇到有少少阿逼先生既影子。
當然, 亞big 鑽牛角尖鑽得比你深, 去到魔界咁濟。

教會教既野, 例如唔好婚前有性行為, 行房要避孕應用自然避孕法, 不是靠個套暢所欲扑。
呢啲, 又真係在經上點都搵唔到既, 你說該不該跟隨這個方向?
我辦不到時只怪自己軟弱, 不會說不應是這樣。

要對非基督宗教包容, 是教會的教導, 是一個方向。
個人辦不辦到是自己的選擇囉
回覆  beebeechan
我講嘅問題同戴唔戴套不可相提並論,
逃出魔幻紀 發表於 2019/7/28 16:28

兩樣都係涉及『經中無提及』的道德倫理問題, 作為基督徒應有甚麼立埸。

正正是『經中無講』, 更加需要由一個『權威』來指導散兵游勇應該怎樣走。

問題是『這個權威』是否隨口說說, 順口開河, 有没有聖神的帶領下作出指導。
回覆  beebeechan
呢個話題我覺得唔適宜太深入公開討論,各自領悟就好,否則好易做成惡表或絆倒人,我都係 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/7/28 21:39

就係因為會有旁邊者先要公開討論。

路上早有唔少會絆倒人既石, 大monster, 辟邪紀實..... 之類哩,
公開討論, 會話俾人知邊到是絆腳石, 小心。
今時今日看,香港的民主自由應該保得住,唔會被共產黨廢除。真的要謝天謝地。 ...
哈佛專家 發表於 2019/8/6 10:49

香港今日既民主自由, 唔係喪失係共產黨手上, 
係俾班民主派憤青毀了,

有路唔行得, 有地鐵唔俾行,
街上講句話唔啱聽唔支持就埋嚟兇你, 圍你, 打柒你
仲恐佈過共產黨

反修例示威者圍毆客貨車司機
https://www.singtao.ca/3630480/2 ... 9%9F/?variant=zh-hk

反共產黨時, 佢地既行為, 不知不覺地仲衰過共匪
高級模式 | 發新話題
換一個