返回列表 回覆 發帖

[原創] 問世間情是何物:宗教神職人員獨身的不同理由

怕係唔正常咁運用「正常功能的性器官」
beebeechan 發表於 2024/1/15 12:13

可以有幾唔正常?
「晚上夜夜纏綿風流快活隨時換伴」---即使唔係神父既身份, 咁嚟用條jer, 都係唔正常 ...
beebeechan 發表於 2024/1/15 22:42

我真係唔明白你所指既「正常用jer」係點用法。
我真係唔明白你所指既「正常用jer」係點用法。
抽刀斷水 發表於 2024/1/16 12:49

陳版友唔理我,咁我自己演繹一下啦。

大自然中,我地將花朵產生大量花粉用黎散播既地方叫做雄蕊,而接受花粉孕育果實同種子既就係雌蕊。

記住一點:雄蕊、雌蕊呢兩個名,係人定出黎既。

人點解咁定,就係因為將雄性定義為基因散播者,而雌性定義為基因接受者和孕育後代者。

如果依照咁理解,男人(包括神父)都係雄性,正常操作都係盡量將自己基因/精子大量咁散播開去。

所以神父晚上夜夜纏綿風流快活隨時換伴,其實係好正常咁用條jer。

神父持守獨身,或者神父只有一個伴侶,都係好唔正常既。

Correct me if I am wrong.
回覆 89# beebeechan

睇落你講既野無話我wrong喎。智商,聰明,愛心,強壯,都係可以用黎氹女仔同呃蝦條既,有利於散播基因。
中咗靶都話落咗佢, 幾好基因都係被絞碎
beebeechan 發表於 2024/1/17 00:34

今時唔同往日,女人已經有獨立經濟能力了。依家興如果啲男人趙完鬆唔理女人大肚既,女人會自己養大個仔女既。
唔係以傳基因為目的
beebeechan 發表於 2024/1/17 00:34

目的係咩?點解交配係被賦予目的?蜜蜂採蜜既目的係咩?蜜蜂採蜜餵飽蜂巢內既同伴,又順便傳播花粉,咁採蜜又係咪要被要求限止只有「」個目的?
回覆 94# beebeechan

你未聽過「食色性也」咩,搵食物同搵性伴都係異曲同工。
唔俾有啲係女人食男人....但女人只要男人既$$$, 胸肌, 今世享用。根本唔想要男人啲基因。
beebeechan 發表於 2024/1/17 11:01

實在太幸福了~
所以, 有時今日是頂尖的科學, 可能是明天的笑話。

耶穌教既野就2000年都係咁。 ...
beebeechan 發表於 2024/1/18 08:16

#16樓咪列出咗Catholic Doctrinal Evolution囉,咩2000年都係咁啫。
回覆  beebeechan
啲科學家試過好多鑊㗎喇, 又話研究到乜乜, 點知過一排又話sorry以前嘅研究搞錯咗啲嘢

...
沙文 發表於 2024/1/18 07:51

科學精神根本就係隨時準備推翻昨日的自己(可證偽性),好似之前話科興疫苗幾咁有效,依家又好似話呢啲係問題疫苗。

(影)14億人打問題疫苗? 傳科興靠行賄上市官員被免職 後遺症恐兇猛 | 中國 | Newtalk新聞
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回覆 111# beebeechan

#21及之後都駁咗你,你自己睇返唔翻炒了。
#21你係用你既憶惻就當咗反辯。你啲估估下既野全無實據嚟撐,連扶下也談不上。
一味靠估靠作靠吹。。。咁 ...
beebeechan 發表於 2024/1/18 15:18

我連神父做既網站裡面既料都搵埋,又多番利用常理同邏輯指出你腦袋思考奇怪,辯證咁嚴謹,憶惻(臆測)乜鬼。
#26 亦已經馬上指出你係亂臆測神父講既。 人哋只係話有一人反對, 你就話係strongrejection
呢啲就係鹽加醋既「臆測」嚟

跟住補埋#30....你又迴避咗。
「 舊反駁你都未回應, 唔好答你新野」 咁講
你解決咗嗰次你既迴避先
beebeechan 發表於 2024/1/18 23:38

#27回應了你的#26,#33回應了你的#30,我又唔覺得我有咩迴避。搵唔到minutes就幾strong都無人知,都唔排除有人有minutes而寫出strong呢個形容詞,如果你搵到唔該拎出黎大家一齊研究一下。
都唔係我一個覺得你係咁

你求其講句廢話就當反駁咗, 係用文字「自凟」既行為
beebeechan 發表於 2024/1/18 23:38

我唔係好明白咩叫用文字「自凟」,至於你感到我既回應係廢話,我都覺得好遺憾,畢竟我打字都需要花時間,可能就咁浪費咗。
呢啲就係典型臆測喇....講啲自己爽自己(即係自凟)既話
無實又無據: It is water...流野

B按:
「唔排除」 ...
beebeechan 發表於 2024/1/19 00:32

個strong又唔係我寫,依家有人咁寫,都有研究同參考價值架啦。歷史研究下下都係正史先睇,其他野史就當臆測既話,唔駛做研究啦。
回覆  抽刀斷水
所以,唔駛咁認真嘅。
沙文 發表於 2024/1/19 03:42

我做人好真誠,見到啲偷雞摸狗既事,就硬係忍唔住要督爆佢先安樂。
呢句又係幾典型既例牌...
俾人駁無聲出, 唔知點交待時, 就話: 都唔係我寫, 我做貼之嘛...你去問寫嗰條友
...
beebeechan 發表於 2024/1/19 08:51

同你解釋返呢個唔算係自瀆啫,最多你咪形容我係度幫人打飛機,咁多怨言做乜喎。
回覆  抽刀斷水
您咁熱心完善天主教,第日教務蒸蒸日上您居功至偉
沙文 發表於 2024/1/19 10:18

教徒識咁諗就天下太平了,我作為慕道者實在不是浪得虛名。
回覆  抽刀斷水
會唔會搞到我都信 L埋
沙文 發表於 2024/1/19 12:10

你好似話過如果我信你就即刻信,聯系匯率是否仍然牢不可破?
回覆 130# 沙文

我知,就算你信,我都未必信架嘛。羅汁都唔係李天命主打。
我無讀過中大啊。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
高級模式 | 發新話題
換一個