返回列表 回覆 發帖

寧可信其有不可信其無

一般來說, 如果有人話你聽有一啲嘢食咗會有不良後果,即使你半信半疑,你都會寧可信其有不可信其無, 傾向於唔好立亂試。

譬如, 我老婆嘅birth control pills, 佢特登拎出嚟畀我睇, 叫我認住個樣, 唔好攞錯咗嚟食。我問如果食咗會點? “冇你咁好氣呀, 夠膽就試下啦”。

上帝話畀人聽禁果會食死人, 點解佢哋唔聽佢支笛呢? 經文冇詳細解釋, 但係我可以為各位分析一下。讓我們將這件事從頭說起。

上帝吩咐人唔可以食禁果, 因為食咗會死。OK, 其實亞當兩公婆都信佢嘅。但係, 上帝有冇吩咐松鼠、馬騮、raccoon都唔好食呢? 冇!佢冇咁做!伊甸園中嘅動物咩生果都食得, 棵樹長期棟喺度, 冇理由從來冇動物食過樹上嘅禁果。

如果亞當伉儷見到馬騮仔食禁果中毒死, 咁就算蛇哥哥話畀佢聽佢食咗唔會死, 佢哋都唔會信。而事實係, 佢哋見到松鼠、馬騮、raccoon食咗禁果冇事, 很明顯佢哋係覺得畀上帝搵咗笨七, 所以放心食。

據說科學方法有六個步驟, 第一個就係 “ask a question about something you observe”.
亞當曾為世界上所有動物改名。所以佢知道上列加加埋埋都唔夠動物種類0.1%.觀察動物食禁果後死唔死得仍屬有效refence
Don't know where God is but the Devil is in the details
仲有呢啲:
“百毒不侵”?盘点动物界的五大“抗毒”高手
尚尚风维密秀场2020.05.25 23:24

白面粗尾猿

又叫白面僧面猴,这种长相怪异的的动物主要分布在巴西和委内瑞拉等地,被喻为"抗毒之王"。它们采食几乎所有的水果、坚果和昆虫,如果不小心误食了有毒的果实或者其它动物的毒液,都不会受到伤害,因为它们拥有无可匹敌的消化能力,能对付各种各样的毒汁毒液,它的胃酸极其浓烈,消化系统可以把这些毒素转化成可以吸收的营养液,这种特殊的本领也使得它们能在险象环生的丛林里繁衍至今。

狐獴

狐獴是一种居住在南非卡拉哈里沙漠的小型哺乳动物,它们身材修长,四肢匀称,在站立时会用尾巴来支撑保持身体直立的平衡。狐獴是杂食性动物,它们以许多带有毒素的动物为食,例如毒蛇、蜥蜴、蜘蛛和蝎子等,它们可以面不改色的生吞蛇、蝎子,甚至连蝎尾上面的毒刺也能直接吃下去。在长达千万年的捕食过程中,这种长期捕捉有毒动物为食的习性,使得它们的基因也得到了改变,体内进化出了一套免疫毒素的系统,时至今日,已经使得狐獴成了各种有毒生物的强大克星。

蜜獾

你一定听过"非洲平头哥"这个名号,它就是蜜獾,被大家戏称为世界上最"刚"的动物。"生死看谈,不服就干"用来形容它最不为过,因为不管对手比自己多高大,它都无惧无畏,一点也不怂。除了这股暴脾气外,它还有一身毒素免疫的功能,无论是眼镜蛇还是黑曼巴这种强大的毒蛇,平头哥都毫不畏惧直接上嘴就是吃,毒素进入身体的话它只需要安静睡上几个小时,体内的胆囊就会自动分解毒素,醒过来后依旧活蹦乱跳,屁事儿没有。

海蛞蝓

海蛞蝓又称海麒麟,不是蛞蝓,是螺类的一种。常在海底栖息,是一种雌雄同体的动物。许多生物的毒素对它都不起作用,最奇妙的地方在于,它甚至可以吃掉含有剧毒的僧帽水母等有毒的海洋动物,免疫其毒素然后将毒素据为己有,把毒素储存在外部的露腮之中,简直是"北冥神功""以毒攻毒"啊。

森王蛇

森王蛇是主要分布在美国,是美国本土最大的蛇类之一,体长能够达到3米左右。体型粗大的它们捕食一般是用上下腭咬死或将身体盘起来压死猎物,而不是像一般蛇类靠身体的缢缩绞死猎物。它们本身是无毒的蛇类,但是却经常捕食一些含有剧毒的毒蛇为食,丝毫不怕这些毒素,因为它们的体内含有一种特殊的血清,因此可以隔绝掉大部分的毒素。

https://k.sina.cn/article_6496333314_183362e0200101aa12.html
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
世事又真係冇包生仔,不過得一種果係馬騮免疫,都大大減低中毒risk.
亞當話,得一種毒毒唔死馬騮毒死我,又唔見我中6合彩?
就係咁,亞當好彩而我唔好彩。若果當時毒死咗佢,後來就唔會有我咁要煩一世。
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 31# 沙文

陳版友唔識駁你,只識舉豬食厨餘、dung beetle食大象屎呢啲例子,等我呢個慕道友頂住先。

真係有啲毒果,動物食咗係無事,人類食咗就會中毒,就好似當年城門水塘引進馬騮黎食含有劇毒既馬錢子:

城門水塘獼猴守護港人 Macaques Safeguard Hong Kong at Shing Mun Reservoir | 楊必興 P H Yang - 灼見名家 (master-insight.com)

呢個例子恰好說明,即使你見到啲馬騮食呢種桔仔食到津津有味,你都唔可以拎黎食。

仲有海龜都唔怕食有毒水母。
水母有剧毒,为什么还会被海龟吃掉? - 喜马拉雅手机版 (ximalaya.com)
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回覆 29# beebeechan
動物輕功高,但抗毒內力不及人類。藥廠試藥,都會揾動試下先。which means佢地較易被毒死。
等Pfizer揾到有咩生果食唔死馬騮松鼠但會食死人,我們再討論。

其實,會食死人的生果的確係有嘅。今次等我做天主,下列生果you shall not eat; when you eat from it you shall die.

https://www.mashed.com/98132/dangerous-fruits-world/
https://www.treehugger.com/poiso ... ables-avoid-4858734
https://www.chop.edu/centers-programs/poison-control-center/poisonous-berries

Top 10 Most Dangerous Foods

我做天主就啱過嗰個嘞!
回覆 19# beebeechan
both. the magic word is "when". For futher questions please ask your school teach.

1.at or during the time that.
2.after which; and just then (implying suddenness).
如果冇reference, 咁就係有啲選擇困難
but as I said, 先前必定會有啲馬騮仔松鼠raccoons食過冇死, 而佢 ...
沙文 發表於 2024/5/7 14:28

馬騮樹上飛, 輕功勁過「臥虎藏龍 」,, 唔使吊威吔

松鼠爬牆如履平地

不如你又有樣學樣, 睇下會唔會跌到攤攤腰
或者你都得架, 唔好俾個造神呃到你, 搵你笨實
希望蛇哥唔好介意啦
若果當初上帝叫人唔好食嘅理由係“因為I'm the boss, 我話咁就咁”咁就係善惡問題。
但係佢畀嘅理由係揾笨嘅,即是佢昆人在先,咁就變咗:若果我自己包二奶,又點可以鬧我老婆勾佬呢?
but as I said, 先前必定會有啲馬騮仔松鼠raccoons食過冇死, 而佢 ...
沙文 發表於 2024/5/7 14:28

咁蛇哥既角色咪變得可有可無?
阿A叫唔好食,阿B叫食啦,咁應該聽邊個講?
抽刀斷水 發表於 2024/5/5 18:15

but as I said, 先前必定會有啲馬騮仔松鼠raccoons食過冇死, 而佢哋observe到呢個現象。
據此知道上帝搵笨實, 佢哋冇必要食, 但係亦都冇必要唔食, 咁多一樣選擇都好喎
KK園區,絕對歡迎你「寧可信其有,不可信其無」
寧可信其有,不可信其無,係古代都仲可以。
係現代你仍抱住這種思維,KK園區會好開心。
係米未食果前是白痴, 無知, 無智慧?
這話題:老師講過了。
自己去學習我的講話:

談分別善惡樹, 從創世以 ...
beebeechan 發表於 2024/5/6 10:46

呢個情況好似你前面有兩個交通警,一個叫你唔好過住,另一個叫你快啲過啦,咁有智慧既你會點做?揀個靚仔啲既黎信?

選擇困難之際,得知原來食咗就可以分辨善惡,即係識分 ...
抽刀斷水 發表於 2024/5/6 10:15

係米未食果前是白痴, 無知, 無智慧?
這話題:老師講過了。
自己去學習我的講話:

談分別善惡樹, 從創世以來的故事
https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=13567
(尤其是第#4帖)

論過都不止一次。
知善惡樹上的果不是他們唯一的選揀, 所以冒死也要吃, 因為餓
beebeechan 發表於 2024/5/6 07:57

選擇困難之際,得知原來食咗就可以分辨善惡,即係識分聽邊個講。

唔食就永遠唔識分,食咗就係已經分咗。莫講話dummy丫,畀你都唔知點做啦。
咁只說明佢地係識得肚餓想搵野食既dummy。
抽刀斷水 發表於 2024/5/6 02:14

知善惡樹上的果不是他們唯一的選揀, 所以冒死也要吃, 因為餓
回覆  beebeechan
The simple answer is yes: 'when you eat from it,' suggesting that eating and dying ...
沙文 發表於 2024/5/6 02:18

(1)When you eat from it, you die.
(2) When you eat from it , you shall die.

Which one of the above refers to an immediate consequence from 'eating it'?
回覆 13# beebeechan
The simple answer is yes: 'when you eat from it,' suggesting that eating and dying happen together.
厄娃見到知善惡樹上既果又大又圓.....兩眼發光, 流哂口水。
好似沙文見到 susanna對車頭燈又大又圓 ...
beebeechan 發表於 2024/5/5 22:06

咁只說明佢地係識得肚餓想搵野食既dummy。
高級模式 | 發新話題
換一個