返回列表 回覆 發帖

諗唔到

點解大陸又推行到既?
beebeechan 發表於 2017/4/11 21:49

印象中,英國佬比中國本身更尊重傳統文化,由開始廢除納妾的年份可見一斑:
https://exchristian.hk/forum/red ... ptid=1410&pid=13206
回覆 549# 抽刀斷水
原來真係有嘅 ......
點解法國大革命就成功, 十進時計就失敗呢?
回覆  沙文

其實政府推行十進制咁多年,但去到街市,菜心始終係斷斤計,買個榴槤都仍然係以磅為單位。
抽刀斷水 發表於 2017/4/11 21:19

點解大陸又推行到既?

莫非係老漢推?
回覆 547# 沙文

有呀,係你唔用之嘛:

十進時,又稱十進時制或十進時法,是指以十進制來計算時間。最著名的十進時為法國大革命時推行的法國大革命時制,將每天分成10個小時,每個小時分成100分鐘,每個分鐘分成100秒。

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%8D%81%E9%80%B2%E6%99%82

其實政府推行十進制咁多年,但去到街市,菜心始終係斷斤計,買個榴槤都仍然係以磅為單位。
我细個嗰陣, 政府 promoted 十進制

猛催谷10進制點好點好,  我記得我上聖經堂都問過先生, 十字架好, 係 ...

一日= 10小時
1 小時 = 10分鐘
1分鐘 = 10 秒

咁咪好好計咯。 點解又唔改呢?
沙文 發表於 2017/4/11 14:54

等你做人唔使日日都十下十下。
我细個嗰陣, 政府 promoted 十進制
http://life.mingpao.com/cfm/repo ... 3/rptaa04a/gzb2.txt

猛催谷10進制點好點好,  我記得我上聖經堂都問過先生, 十字架好, 係唔係因為係十進制?

但係, 全世界都冇人試圖將時間改做十進制。

一日= 10小時
1 小時 = 10分鐘
1分鐘 = 10 秒

咁咪好好計咯。 點解又唔改呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details
Don't know where God is but the Devil is in the details
有些貓雙色, 有些貓三色
但如果一個金髮的人同一個黑髮的人交配

沙文 發表於 2017/4/2 03:05

生出金毛黑鬼得唔得?
有些貓雙色, 有些貓三色
但如果一個金髮的人同一個黑髮的人交配
生出來的後代, 頭髮同格勒底毛唔會挑染, 好似貓毛咁用唔同顏色的毛構成花紋。

Why?

多圍乳罩 係 hyperspace
我講耶穌, 講天主, 係因為我人格偉大, 宗教包容。
講還講, 我從唔會叫唔信夭主嘅版友下煉獄。
您唔净止 ...
沙文 發表於 2017/3/13 04:28

你唔講既野, 可以因為你唔曉, 唔識講。
例如, 你都無係到乜講『多圍乳罩』String Cosmology
我講耶穌, 講天主, 係因為我人格偉大, 宗教包容。
講還講, 我從唔會叫唔信夭主嘅版友下煉獄。
您唔净止講, 而且居然違反夭主嘅聖意, 叫我唔入煉獄, 而係第世投胎做雞, 4圍散播anti-夭主教思想。
我又唔知原來天主教都信6道輪廻喎。您同哈佛專家有偈傾嘞。
沙文 發表於 2017/3/11 02:50

你都成日講耶穌, 講天主哩
係咪即係你信耶穌天主呢?
我又唔知原來天主教都信6道輪廻喎。您同哈佛專家有偈傾嘞。
咁點解貓要叫春先有男女之分,人唔叫春都得呢?

有咩動物叫聲有分公乸? 在天主嘅設計中, 點解獅子有需要由 ...
沙文 發表於 2017/3/9 00:44

你下世做雞時便懂分公乸既叫聲
咁點解貓要叫春先有男女之分,人唔叫春都得呢?

有咩動物叫聲有分公乸? 在天主嘅設計中, 點解獅子有需要由平時嘅吼聲分公乸, 貓科動物之中嘅貓就要叫春先分公乸?
但係貓叫狗吠, 男女聲就冇明顯分別。其他動物如老虎老鼠海豚 馬, 都不能由叫聲中分辨公乸。

...
沙文 發表於 2017/3/8 17:44

得閒去非洲行下
增長見聞
獅子公母吼聲唔同
http://lionalert.org/page/how_do_lions_communicate
獅子公一聽就知邊件係正菜
我有個同工外遊兩個月,托我同佢養喵星人,於是將喵星人凑咗黎舍下。

但係貓叫狗吠, 男女聲就冇明顯分別。其他動物如老虎老鼠海豚 馬, 都不能由叫聲中分辨公乸。

沙文 發表於 2017/3/8 17:44

叫春時,一聽就知
我有個同工外遊兩個月,托我同佢養喵星人,於是將喵星人凑咗黎舍下。

我以前都養過喵星人,不過仙遊之後就不再養。(係喵星人仙遊, 唔係我仙遊) 我老婆話如果我養第隻貓, 咁第日佢蒙主寵召之後我會又攞過第個人,所以唔畀我養。今次只係暫時幫同工。

我以前隻猫係貓仔, 我覌察咗呢位喵星人幾日, 由是觸發到一個疑問。

人類講嘢,係好容易分到男女聲嘅。例如, 有人來電, 您好易聽得出对方係男定女。 就算女人唱鵝公喉, 其實都听到係女人聲。

少數例外係雞, 但哺乳類之中就諗唔到其他例子。

點解人類特別要由把聲分辨 gender呢?
是否同演化論有關呢?
如果係,點解要咁様演化呢?
是否同神創論有關呢?
如果係,點解天主要咁設計呢?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?新建帳戶
食7咁食

猶太佬好鍾意嘅7字, 我地廣東人就好棹忌, 如果去餐館叫嘢食叫7味就要特登叫多1味黎破7字。

但係, ...
沙文 2016/5/16 21:10 提交

叫伙記開多個位,計八位茶芥。
高級模式 | 發新話題
換一個