返回列表 回覆 發帖

為甚麼基督教國家普遍非常先進,但非基督教國家普遍落後

1) 呢個情況係負+負=負負  
2) 也可能係正負得負, 本身個人不壞信咗變壞, 正負得負 ...
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/6/21 23:28

你拼了命粉飾的基督教並沒有任何對人類教化的作用?!

你的什麼正負得負,負負得正論只是一種投機性,像買大小一模一样,變好變壞,你們基督教也無法掌控。

那麼,為什麼要找一個聲名狼藉的基督教來讓自己遺臭萬年呢?
(基督教必會記入史冊是【害人邪教】)
所以,你還是:君子不立危牆之下,歡迎你離教!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。

菲律賓都好先進
如果你純粹係情緒發洩/表達立場, 可以唔看

如果你有心研究, 我只可以說
社會科學, 就好似自然科學一樣,  ...
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/6/21 23:33

我並冇情緒發洩/表達立場啵!
我是百份百實說實事,所有基督教做下的殺戮性侵是有史實和事實記錄的。
我既MINDSET直覺是基督教絕對是邪教,危害人類社會。

你是住在台灣?香港?中國內地?
你有去過基督教國嗎?
基督教國家係現代真係比較先進咩?
你在說基督教國一條橋破舊都不修理,火車脫軌也關人的比較先進?
一個霧裡看花的人,
任何社會科學和直覺,你也沒有資格去說的!懂不?

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
例如地球是圓是事實, 而直覺常識係地球係平, 地球圓的說法最荒謬
例如細菌致病是事實, 而直覺係邪氣入侵, 細菌致病的說法荒謬
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/6/21 23:41

除了基督教徒直覺常識係地球係平。
你先去調整一下你的思維,
不要再繼續穿煲顯露【信了耶穌會思維混亂】的樣本了!

.
菲律都好先進

天主教, 好少叫人十一奉獻, 經文教義同基督教一樣, 但教法及行政結構好唔同
我是百份百實說實事,所有基督教做下的殺戮性侵是有史實和事實記錄的。

科學革命前基督教是negative impact > positive impact
但不能否認是科學革命/政教分離/工業革命後是positive impact > negative impact
你拼了命粉飾的基督教並沒有任何對人類教化的作用?!

你的什麼正負得負,負負得正論只是一種投機性,像 ...

我無信教, 因為 extraordinary claims requires extraordinary evidence 原則, 宗教(特別是基督教)沒有extraordinary evidence

但香港很多優質中小學都有信教, 如拔萃, 喇沙, 聖保羅男女等,
甚至中大崇基都係基督教
佢地教育比好多世俗學校教得更用心
中大崇基都係基督教
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/6/22 01:28

中大崇基都係基督教:專門出黑暴同賣國賊,打到香港老人死死下,你盲架? !
我無信教, 因為 extraordinary claims requires extraordinary evidence 原則, 宗教(特別是基督教)沒有ex ...
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/6/22 01:28

你無信教?又呃人?
網上好多基督教徒出來扮非教徒曲線傳教,你不是第一個啦!
你亦有可能係牧師添,你身上果陣羊騷味(上帝的羊)十分濃烈呢!

【佢地教育比好多世俗學校教得更用心】
應該更正為【佢地教育比好多世俗學校教得更有居心】,
二十多年教出一班販賣香港的反骨仔:
美軍你不來殖民我地,我邀請。美國你來殖民我地,我帶路。

我無信教, 因為 extraordinary claims requires extraordinary evidence 原則, 宗教(特別是基督教)沒有ex ...
但香港很多優質中小學都有信教, 如拔萃, 喇沙, 聖保羅男女等,
甚至中大崇基都係基督教

咪吹住先啦,睇片吧啦!
信教的優質中小學如拔萃, 喇沙, 聖保羅男女等都是片中主角?
話唔定,片裡有你呢!

科學革命前基督教是negative impact > positive impact
但不能否認是科學革命/政教分離/工業革命後是pos ...
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/6/22 01:05

信了基督教性侵幾十萬小孩應該叫乜 impact?
Sexual Assault Leads to Psychological Disorders impact?
咪吹住先啦,睇片吧啦!
信教的優質中小學如拔萃, 喇沙, 聖保羅男女等都是片中主角?
話唔定,片裡有你呢 ...

2019暴動就全港啦
好多唔係大學生,都走去大學放火
呢套咪就係因為一直埋在人類腦中的敵我思維導致
即係你現在都持有那套思維

暴力和戰爭係人類基因入面
敵我思維都一樣
要點鏟除?

就算現在互聯網時代,都有俄烏戰爭

中國台灣都唔肯互相承認一中兩府的現實
而係要搞九二共識,一中兩表,
基本就係逼大家對立
暴力和戰爭係人類基因入面
敵我思維都一樣
要點鏟除?
Guest from 203.145.89.x 發表於 2023/6/22 09:01

你又吹,你又講錯啦!
暴力和戰爭只係在基督教徒的基因入面。
基督教硬是要將世界分為敵我,
所以敵我思維只在基督教徒的心底里:異己異教都是你們要剷除的對象!
你的羊面具已經被一層一層揭穿,
暴力和戰爭,敵我思維的心態言論已經出賣了你!

.
2019暴動就全港啦
即係你現在都持有那套思維
Guest from 203.145.89.x 發表於 2023/6/22 09:01

香港人腦中沒有敵我的思維,
敵我的思維正是你勁吹捧的「所謂」優質中小學如拔萃, 喇沙, 聖保羅男女,中大崇基等等的基督教學校,洗腦培訓出來的敵我思維的產物!
你們基督教個個自私自利,只看重自己的需求,你們有問過全香港人需要這種敵我的思維嗎?答案是沒有!
基督教徒當然不會個個都是大學生,但,個個基督教徒都是黑暴!

.

就算現在互聯網時代,都有俄烏戰爭

中國台灣都唔肯互相承認一中兩府的現實
而係要搞九二共識,一中兩表,
基本就係逼大家對立

俄烏戰爭又係你們基督教徒攪出來的產物!
冇戰爭你們基督教徒的槍械大砲冇銷路,
因為世界如果唔打仗,你們基督教徒冇辦法生存下去的。
基督教是一個唯恐天下不亂的邪教!

中國領土統一是必然的事,八國瓜分中國的時代已經過去了。
基督教徒咁恨被殖民,可以去殖民國生活,
何必生人霸死地,佔住香港或台灣,才來攪分化出賣中國呢?
基督教的祖家是中東,返回耶穌出生地去吻耶穌用過的屎坑,
也比在香港或台灣來打手無寸鐵的老人家强吖,對不!

.

2019暴動就全港啦
即係 ...

你們基督教口中的所謂「愛」是暴力和戰爭,
你們基督教口中的所謂「包容」是敵我思維,
什麼地方有基督教就有暴力與犯罪。
基督教徒是罪人嘛,反正都是有罪,一件也是罪,十件也是罪,對不!
一個也是奸,百個也是奸,一次過懺悔,方便利索!
基督教的犯罪護身符就是「赦免」這兩個廢字。
死刑才應該是你們基督教徒最好的歸宿!

.
香港人腦中沒有敵我的思維,
敵我的思維正是你勁吹捧的「所謂」優質中小學如拔萃, 喇沙, 聖保羅男女,中 ...

周朝時有沒有基督教, 有沒有敵我思維
日本侵華又係咪因為基督教
國共內戰又係咪因為基督教

最合理的解釋, 唔係宗教創立敵我思維, 而係來自人類自然的演化

戰爭原因, 最合理係因為人類要食飯, 爭野食, 慢慢演化出打架槍劫暴力, 再演化防衛, 再演化出防衛情緒, 咁就有了敵我思維, 然後深刻印係人類的基因和大腦中
因此即使工業革命後人類無需再爭野食, 但人類仍舊暴力貪婪, 因為演化史太長, 唔可以短時間消失

而宗教刖係呈現人類大腦自然的心理和歷史, 包括敵我思維的文學作品

要戰爭消失, 就要
1) 人類可以玩光合作用, 唔駛食野, 可以直接飲雨水
2) 人類可以唔駛住屋都可以免受野獸及昆蟲攻擊
3) 人類可以發明到唔會有資源分配問題的機制, 也唔會因為共享而導致懶惰不工作
高級模式 | 發新話題
換一個