返回列表 回覆 發帖

[發問] 藍絲黃絲誰獲勝?

為何仍要執著「誰人得勝」這種鬥爭思維?如此永遠難有和平。
抽刀斷水 發表於 2020/5/24 14:52

因為有人要攬炒, 全港人, 連北京.....也是輸家
你咁講即係話黃絲勝?
逃出魔幻紀 發表於 2020/5/25 10:27

黃絲勝甚麼, 一開始便知是嬴不了的,
不然, 何以用上『攬炒』一詞?

當然, 若開始不是為爭甚民主, 港獨。。。只為搵人陪葬的話,
攬炒是成功了。
猶如要當死士的ISIS, 在航班上引爆一個炸彈, 不理其他人願不願和他一同理念要當烈士。
,藍絲嘅答覆基本上依依哦哦冇明確答案,
逃出魔幻紀 發表於 2020/5/25 10:27

睇下有幾藍哩, 深藍的會話很好, 
淺藍的也許睇到國安法, 短暫時間係好, 長期後就易變質,變咗猛虎。

好比患了肺炎 (不是covid19), 醫生便要用重重的抗生素,
你話: 喂。。。抗生素會唔會有好多唔好既副用㗎?
醫生話: 係, 有副作用, 不過, 你依家身體好需要抗生素, 不然, 你會死!
我係真心讚成一制嘅(除非政局有大變)

睇垃圾會既人開會, 就知香港人唔曉善用民主。
俾你, 餞害死你。

警察捉賊都唔會係鬧市亂開鎗哩。
好心做壞事。
回覆  逃出魔幻紀
睇嚟上帝同撒旦真係好好朋友,正如約伯記裡面咁,周不時打賭捉棋。

龍井樹 發表於 2020/5/26 10:05

上主與撒旦好friend?
約伯1:6
有一天,天主的眾子都來侍立在上主面前,撒殫也夾在他們當中。

睇呢一段經文就係勒。

睇中文聖經既就特別會被誤讀了。

英文版是:
One day, when the sons of God came to present themselves before the LORD, the satan also came among them.
satan 是細草,只是普通名詞 不是 Satan:不是那個背判了上主的天使。

satan: 在古希伯來語中, 更泛指是持不同意見的一方而已。
例如:
聖詠109:6
Appoint an evil one over him,an accuser (希伯來文用上 satan) to stand at his right hand,
求你派一惡人 向他們攻訐,叫控告者(這裡的希伯來文是用上 satan)站在他的右邊

戶藉紀22:22
因為他起身走了,天主發了怒;上主的使者在路上擋住他的去路。當時他騎着驢,還有兩個童僕跟着。
and the angel of the LORD took up a position on the road as his adversary (Hebrew: satan).
上主的使者也會被叫satan

所以,根本就没有上主同那個魔王撒旦friend 到會下棋。
早前殡儀館認錯屍, 錯燒祖先,
你就因解錯經, 錯反基.
..
係邊個撒旦又有乜關係呢?呢個網前身都只係新聞組入面嘅基督教版,邊個人扮邊個,雖然仲有 IP address 可以認,但只要係講我想講嘅嘢,你將自己改名做龍井樹我一啲都唔介意。至於用我名去撩交嗌,意圖破壞他人名聲嘅,熟我嘅人會認出佢係改名西,唔熟我嘅我根本都理得佢。
龍井樹 發表於 2020/5/27 08:56

乜出現過A貨龍井咩?
當然現代嘅正常人都唔會認為呢個故事有一個 happy ending,只有嗰啲思想仍然停留响石器時代,視兒女為牛羊豬馬一樣嘅私人財產嘅人,先會覺得約伯係因禍得福,上帝要藉住賭局去俾張好牌約伯上啫
龍井樹 發表於 2020/5/27 08:56

如果作者把結尾寫成是約伯潦倒,橫死街頭,但約伯仍堅信不移,
是否會更貼現實。
財產當然要有賠償,健康亦都應該恢復,寂寞需要有人陪伴;死去嘅親人,上帝應該叫佢哋復活,然後俾佢哋同約伯聚下,承諾佢哋會到天國享福,响約伯面前接佢哋上天,呢個先係完滿結局。

上帝唔駛我教掛?不過耶經作者就係古人,就係將子女當成豬馬牛羊一樣嘅私人財產,而佢作約伯記嘅目標讀者都係同佢一樣擁有共同價值觀嘅人。
龍井樹 發表於 2020/5/28 08:48

約伯傳一開頭就話約伯有十個兒女: 七個衰仔,三個衰女!
約伯每日都要為佢地每人獻燔祭來贖罪。

如結尾好似你咁講:上帝應該叫佢哋復活,然後俾佢哋同約伯聚下
咁約伯又要對住十條頂心杉, 同開始時一樣? 咁唔係 happy ending 嚟喎。

結尾約伯又得番十個兒女, 七個仔既品格無交代, 三個女就讚到頂呱呱勒。

正如你話:有閒錢嘅話換晒港元做美元會安全啲。十個衰仔衰女換十個乖仔乖女先係happy ending.
高級模式 | 發新話題
換一個