返回列表 回覆 發帖

[發問] 非教徒/反基不明白、不理解?

對於一些與天主教/基督教相關的問題,近日經常有教徒有此論調,說非教徒/反基不會明白、不會理解。

咁離 ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/20 11:35

抽友一向思路不錯, 不過呢舖就麻麻地。
明白天主, 不是以「在教會內」,「在教會外」嚟做分界既。

正如, 愛中國, 不是以「愛共產黨」「不愛共產黨」劃分。
最明白天主計劃的。。。。是撒殫
重【重重】复;;;
重【重重】复;;;

快快快死!

你唔{不}死
都冇卵用!!基狗!!! ...
上流寄生族 發表於 2021/10/21 00:26

我誨人不倦
你小人不倦
抱歉,bb,
不意同【不同意】

余認同【認同bb的討論風格】谢谢宝宝。
上流寄生族 發表於 2021/10/22 04:56

你啲中文真係好叉莖
你史窟真要好阴莖【來插你个基督屎窟窿】
上流寄生族 發表於 2021/10/22 05:14

你每日係到既任務就係擺個屎窟出嚟俾人睇
你今日完成任務哩。。。早抖去哩
bbc6樓嘅回答有好強嘅邏輯性,內容既抽象又形象,有觀察、有比较、有分析、有思考,,通過科學嘅分 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/10/22 07:10

呢啲就係無以反駁無野講但又要搵野嚟講,無野回就無臉咁囉
抽仔都係斯文人, 唔會屌, 唔會講屎窟......咪求祈翕啲野, 頂住先!
指點就不敢當,我問「你答咗?」是覺得對方沒有正面回應一樓的問題。既然逃版友對6樓的答案讚口不絕 ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/22 10:53

就以你這句:

咁離教者呢?係咪本來由明白、理解,離教後就突然不明白、不理解?

你意思是: 在教內,是明白天主
離開教。。便是不明白,甚至本來是明白都變了不明白

因為無論點答:
在教內是明白天主
在教內不是明白天主
離教便是不明白天主
離教便是明白天主
都係錯既!

我就話俾你聽,明白/不明白,不是以在教會內/外來區分。你要重新整理一下思維,有乜唔妥先。

你話在國內的中國人便是愛國,移民海外的就不是愛國了。我話俾你聽愛國唔係用在國內或國外來分別既。 命題太蠢,叫人點答?
回覆  beebeechan

我是引述一些教徒的論調來發問的,你看不見第一段麼?「近日經常有教徒有此論調,說非教徒/反基不會明白、不會理解。」

抽刀斷水 發表於 2021/10/22 11:29

有跟開你們討論串的都知
「近日經常有教徒」中的「教徒」是指「逃出魔幻紀」
他說的「非教徒/反基不會明白、不會理解」中的「非教徒」是指你。
不是指廣泛的教徒,反基

逃出魔幻紀這樣說你,我又同意架喎
如指那9狗九。。。我舉埋腳+J贊同添
回覆  beebeechan

你表態同意第一段,都係無回應我之後既follow up問題喎。 ...
抽刀斷水 2021/10/22 11:47 提交

就好似踢波,你帶住個波去對方龍門口,一腳射入。走嚟質問球証點解唔算數。
球証話你知佢一早就吹咗雞你越位。
所以你打後的英勇腳法已無效。

你開頭便已經錯。
之後既論點。。。。搵鬼睇你囉
至於你攤開你講過嘅上述說話,的確係無講過非教友甚至「反基者」作出正確嘅理解係唔正常。
抽刀斷水 發表於 2021/10/22 20:41

「非教友甚至「反基者」作出正確嘅理解係唔正常」,   我亦講過「最了解上主計劃的是撒殫」:最強的反基!

說有「非教友甚至「反基者」作出正確嘅理解」時, 不是說你就是那些「能作出正確理解的非教徒」
最明白天主計劃的。。。。是撒殫

對這回應,對我而言並無接收到對我的問題有任何幫助的地方。

我說的「最明白天主計劃的。。。。是撒殫」就是引証在教外的, 反基的也可以很明白天主的旨意 (但這些人不是你)。 所以, 你以「在教」「離教」來區分「明白天主」是錯的前提
曾經有教徒話過呢度係「撒旦嘅據點」喎,照你咁講我呢個網主實明哂所有教理啦。 ...
抽刀斷水 2021/10/22 21:45 提交

你係撒旦據點既頭目
正如軍中一個小據點既排長。竟然同大元帥自居!
既然你指到明挑戰我,屈/誣衊我【說中國三十萬同胞被外族奪地兼勞役後全部被屠殺是一件很正常合理的事 ...
leefeng 2021/10/26 12:05 提交

呢條9以為佢講緊歷史,
其實係唔好既事前面加個「基督徒」標簽。

基督徒引致打風。
基信徒炒高樓價。
基督徒不去摸人,使covid19蔓延
今日飲茶無位都係因為基督徒

癡子山下,無根又無據
0388 講膠所
,我反而唔認同有一放諸四海皆準既真理存在 ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/27 11:55

又即係咁, 人類既「四海」係無皆準既標準, 例如有人話亂扑野都係生活情趣, 能玩一夜扑係我有吸引力, 無咩唔妥。各施各尺去做人。

就好似個十字路口咁, 人, 車想點行就各有各行。

於是, 就有人定出些交通規則, 紅燈停, 綠燈去, 不准轉右, 單程.....等等.
但總係有些人唔願守架喎, 挑.....點解紅燈就唔俾我行? 點解要聽你!

正如上主給人的一套做人既標準, 要愛其他人, 不要做身體慾念的奴隷....都係總有人唔願守架喎,
挑.....點解要聽你講, 你咪站在高地!
咪就係囉,有啲神父不斷搞人地細路,跟住又個個星期日企响個神壇度大講天主愛你,真係好令人反感架 ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/27 12:31

又即係咁
都有啲共產黨幹部一邊斂財貪污, 一邊講「為人民服務」
也有啲黑曱由一邊燒人舖, 堵路扑爛野...一邊就有人話係和平申訢, 理性表達五大訴求

反唔反感咁呢
成棵大樹, 你只睇到一兩條枯枝謝葉......你有病就真
做好自己先啦,响度話人地。
抽刀斷水 發表於 2021/10/27 15:30

滿壇屎尿屁屌窟老姆....你都唔話, 响度淨話我?
題外話,真小人、偽君子,哪個更討厭?
抽刀斷水 發表於 2021/10/27 21:06

呢到屎窟任講, 你都唔使講野咁隠誨囉

邊個係真小人, 邊個係偽君子, 你講清楚
廢事一陣又話坐錯位, 又話對號入座
同耶撚討論就係咁麻煩,平時講嘢都係正正常常,一講耶穌就開始思維混亂、聽唔到睇唔到一味自說自話胡言亂語。
龍井樹 發表於 2021/10/28 08:50

你呢一帖已經係好典型既「自說自話」嚟哩
同 F9 一樣風格, 只得破口大罵, 理據欠奉。唯一好一點既就係你無搭啲「屎」「窟」。
我講到明係「題外話」,你諗緊啲乜?

抽刀斷水 發表於 2021/10/28 01:45

如果你講既「真小人, 偽君子」不是我回帖所指的.....
真係幾題外話囉 (講直一點就是95搭8)

冇上嚟幾日,呢度又開始上語言邏輯課。

同耶撚討論就係咁麻煩,平時講嘢都係正正常常,一講耶穌就開始思維混亂
龍井樹 發表於 2021/10/28 08:50

其實你講坦白一點, 就是你跟不到他們在講甚麼.....
因為你「冇上嚟幾日」。

屙屎唔出賴地硬!
好啦,既然講理據,#84問了好耐,冇教徒敢答?
...
leefeng 發表於 2021/10/28 12:59

你#84拎嚟既唔係史料, 係屎尿....理你嗰個都會智商插水哩

你又唔話埋基督教引起赤壁之戰,
基督教使吳三桂引清兵入關......反正都是亂膠盒
以你當日夠膽死拎張海蘭泡俄人殺中國人既相就話係八國聯軍,

你用呢啲笑狠死人既史料, 就知你啲歷屎有幾勁
高級模式 | 發新話題
換一個