返回列表 回覆 發帖

[原創] 問世間情是何物:宗教神職人員獨身的不同理由

以今日東方教會的規矩
就是結了婚的人可以當神父,
當了神父的...就不可結婚, 即使之前配偶離世, 亦不可再 ...
beebeechan 發表於 2024/1/14 07:02

其實都唔難搞。神父quit咗先,娶咗老婆又再晉鐸,咁咪掂咯

唔會有條教規話神父quited後不準番炒卦?

其實都唔難搞。神父quit咗先,娶咗老婆又再晉鐸,咁咪掂咯唔會有條教規話神父quited後不準番炒卦? ...
沙文 發表於 2024/1/16 02:58

理論上, 好似如主教肯批准, 都無話唔得。
之不過, 今日即使有青頭處男年青人, 想當神父, 都要過五關斬六將, 要在修院待三、五、七年, 神師認為佢真係有神召, 有心奉獻給天主..先可以晉鐸。
相信呢種又離又合, 把持不定的人...都幾難過到審評。
(呢啲個案.....唔知有無)

B按: 無得再晉鐸, 只係復職。
晉鐸如領洗, 一生人只有一次, 無得洗完又洗
神師都係買一鋪大細嘅啫,, 你以為佢真係有天眼識睇有神召, 有心奉獻給天主.咁L叻去廟街擺檔, 夜繽紛呀
Don't know where God is but the Devil is in the details
神師都係買一鋪大細嘅啫,, 你以為佢真係有天眼識睇有神召, 有心奉獻給天主.咁L叻去廟街擺檔, 夜繽紛呀 ...
沙文 發表於 2024/1/16 09:06

有相睇既....
所謂賊眉賊眼,
啲後生女一睥你就知你係鹹濕佬, 正在視姦緊佢
「晚上夜夜纏綿風流快活隨時換伴」---即使唔係神父既身份, 咁嚟用條jer, 都係唔正常 ...
beebeechan 發表於 2024/1/15 22:42

我真係唔明白你所指既「正常用jer」係點用法。
回覆 84# beebeechan

神師識照田雞, 夜繽紛真係搵到食
回覆  beebeechan

神師識照田雞, 夜繽紛真係搵到食
沙文 發表於 2024/1/16 13:07

舊約中的先知在「照田雞」時話:
一個貞女會生子
猶大邪王約雅金繼後無人, 絕子絕孫, 他的猶大王座無人再能坐上去
叛逆猶太人會由天主給他們的預許地吐出來

睇落, 都搵到啖食架
我真係唔明白你所指既「正常用jer」係點用法。
抽刀斷水 發表於 2024/1/16 12:49

陳版友唔理我,咁我自己演繹一下啦。

大自然中,我地將花朵產生大量花粉用黎散播既地方叫做雄蕊,而接受花粉孕育果實同種子既就係雌蕊。

記住一點:雄蕊、雌蕊呢兩個名,係人定出黎既。

人點解咁定,就係因為將雄性定義為基因散播者,而雌性定義為基因接受者和孕育後代者。

如果依照咁理解,男人(包括神父)都係雄性,正常操作都係盡量將自己基因/精子大量咁散播開去。

所以神父晚上夜夜纏綿風流快活隨時換伴,其實係好正常咁用條jer。

神父持守獨身,或者神父只有一個伴侶,都係好唔正常既。

Correct me if I am wrong.
Correct me if I am wrong.
抽刀斷水 發表於 2024/1/17 00:16

你點到名, 咁我又試下correct 你

係動物世界中, 例如一群獅子, 只有最強壯的雄獅才可以少雌獅。其他的雄師唯有食自己, 睇住大佬少, 或者去恰其他較弱的, 少佢班老婆。 在動物基因中, 呢樣可以成理。

在人類中, 強壯大隻。。唔係一定係最好既基因嚟
智商, 聰明, 愛心。。呢啲都係好野
但係講大隻時, 呢基因就傳唔到落去架喎。 人類只變得無腦筋肉人種?
今夜有個大隻佬拍你門時, 你就要讓出半邊床?

再者, 今日風流人仕。。。。唔係以傳基因為目的,,,個個有「蔣氏配劍」行事, 傳乜春基因?
中咗靶都話落咗佢, 幾好基因都係被絞碎
回覆 89# beebeechan

睇落你講既野無話我wrong喎。智商,聰明,愛心,強壯,都係可以用黎氹女仔同呃蝦條既,有利於散播基因。
中咗靶都話落咗佢, 幾好基因都係被絞碎
beebeechan 發表於 2024/1/17 00:34

今時唔同往日,女人已經有獨立經濟能力了。依家興如果啲男人趙完鬆唔理女人大肚既,女人會自己養大個仔女既。
唔係以傳基因為目的
beebeechan 發表於 2024/1/17 00:34

目的係咩?點解交配係被賦予目的?蜜蜂採蜜既目的係咩?蜜蜂採蜜餵飽蜂巢內既同伴,又順便傳播花粉,咁採蜜又係咪要被要求限止只有「」個目的?
一個貞女會生子
beebeechan 發表於 2024/1/16 07:13

咁都畀你驗過, 厲害厲害
目的係咩?點解交配係被賦予目的?蜜蜂採蜜既目的係咩?蜜蜂採蜜餵飽蜂巢內既同伴,又順便傳播花粉 ...咁採蜜又係咪要被要求限止「一」個目的?

抽刀斷水 發表於 2024/1/17 02:37

比喻都唔挪更...
蜜蜂採蜜唔會採出啲蜜蜂仔架喎。
只係幫到啲植物繁殖。
好比有人拎你篤精去做人工受孕, 運送啲人唔會因此生仔。
今時唔同往日,女人已經有獨立經濟能力了。依家興如果啲男人趙完鬆唔理女人大肚既,女人會自己養大 ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/17 00:43

唔好講到到係女人俾人趙完鬆。
唔俾有啲係女人食男人....但女人只要男人既$$$, 胸肌, 今世享用。根本唔想要男人啲基因。
咁都畀你驗過, 厲害厲害
沙文 發表於 2024/1/17 02:59

睇番呢一帖....:

嚟睇埋嚟睇埋嚟揀啦餵
  之  #18
https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=15326&extra=&page=1
係囉, 你治學態度嚴謹, 我信得過你冇驗過唔會亂噏嘅
Don't know where God is but the Devil is in the details
係囉, 你治學態度嚴謹, 我信得過你冇驗過唔會亂噏嘅
沙文 發表於 2024/1/17 11:04

咁我都無驗過月球石, 火星泥....唔通就唔信科學家講既野咩

你老婆煮餐飯出嚟, 你又使唔使化驗過有無落山埃先食? (怕佢整瓜你claim insurance嘛)

B按:
係雅各福音中, 便有話有個接生婆真係驗過馬利亞。。。結果。。。(仲嚇你一跳)
不過唔係正統正典, 唔話你知勒。
回覆 94# beebeechan

你未聽過「食色性也」咩,搵食物同搵性伴都係異曲同工。
係囉, 你治學態度嚴謹,
沙文 發表於 2024/1/17 11:04

你既治學態度就太多鹽。。。。鹹咗啲
高級模式 | 發新話題
換一個