返回列表 回覆 發帖

[原創] 問世間情是何物:宗教神職人員獨身的不同理由

回覆 109# 抽刀斷水

其實,有冇老婆問題,只不過整色整水,想人以為佢地take it very seriously嘅啫。
冇老婆doesn’t mean佢地冇得仆嘢,好果真係唔仆嘢,要修女做乜L嘢?所以,唔駛咁認真嘅。
呢啲就係典型臆測喇....講啲自己爽自己(即係自凟)既話
無實又無據: It is water...流野

B按:
「唔排除」 ...
beebeechan 發表於 2024/1/19 00:32

個strong又唔係我寫,依家有人咁寫,都有研究同參考價值架啦。歷史研究下下都係正史先睇,其他野史就當臆測既話,唔駛做研究啦。
回覆  抽刀斷水
所以,唔駛咁認真嘅。
沙文 發表於 2024/1/19 03:42

我做人好真誠,見到啲偷雞摸狗既事,就硬係忍唔住要督爆佢先安樂。
個strong又唔係我寫,
抽刀斷水 發表於 2024/1/19 08:27

呢句又係幾典型既例牌...
俾人駁無聲出, 唔知點交待時, 就話: 都唔係我寫, 我做貼之嘛...你去問寫嗰條友

(有威就你袋, 有鑊就缷膞)
回覆 123# 抽刀斷水
您咁熱心完善天主教,第日教務蒸蒸日上您居功至偉
呢句又係幾典型既例牌...
俾人駁無聲出, 唔知點交待時, 就話: 都唔係我寫, 我做貼之嘛...你去問寫嗰條友
...
beebeechan 發表於 2024/1/19 08:51

同你解釋返呢個唔算係自瀆啫,最多你咪形容我係度幫人打飛機,咁多怨言做乜喎。
回覆  抽刀斷水
您咁熱心完善天主教,第日教務蒸蒸日上您居功至偉
沙文 發表於 2024/1/19 10:18

教徒識咁諗就天下太平了,我作為慕道者實在不是浪得虛名。
回覆 127# 抽刀斷水
會唔會搞到我都信 L埋
回覆  抽刀斷水
會唔會搞到我都信 L埋
沙文 發表於 2024/1/19 12:10

你好似話過如果我信你就即刻信,聯系匯率是否仍然牢不可破?
您嘅羅汁好似畀番曬李天命喎。if A then B, 唔可以反推B發生就一定因為A
我自己屎窟痕信咗都同您信我就信冇conflict. 我唔係話我信only if 您信
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 130# 沙文

我知,就算你信,我都未必信架嘛。羅汁都唔係李天命主打。
我係佢教,我以為您又係添
Don't know where God is but the Devil is in the details
我無讀過中大啊。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
其實佢哋宣稱神父獨身的理由: ”更容易地專心事奉惟一天主”係bs. 如果係咁神父除咗事奉惟一天主就唔應該有任何其他興趣, 如果佢有任何其他興趣, 咁即係事奉天主都唔專心啦.
例如, Georges Henri Joseph Édouard Lemaître神父有興趣研究物理學, 都唔算專心事奉天主, 咁只要佢唔好研究物理學, 用空閒下來的時間同老婆做愛, 咁一樣得㗎, 你話係咪呢?
神父的業餘興趣包括: 種類繁多不能盡錄
https://www.chinatimes.com/amp/hottopic/20151130003198-260814
https://www.caritas.org.hk/resou ... %86%AC%E3%80%8D.pdf

最吹佢唔脹嘅就係潛水, 咁L得閒去潛水唔好事奉一天主?
https://archive.vcstar.com/lifestyle/scuba-diving-father-mullen-has-the-voice-to-lead-ep-363215817-351992661.html
其實佢哋宣稱神父獨身的理由: ”更容易地專心事奉惟一天主”係bs. 如果係咁神父除咗事奉惟一天主就唔應該有 ...
沙文 發表於 2024/1/21 02:47

即係咁, 教廷叫你去山旮旯地方, 嗰到夠神父, 但神父老婆又話咁偏僻, 無mall行, 無costco, 無大統華。。唔去
你老婆又要著versace, 著walmart會敏感。。。。又想坐坐Tesla
咁你點事奉先?
最吹佢唔脹嘅就係去潛水, 咁L得閒去潛水唔好事奉惟一天主?
沙文 發表於 2024/1/21 02:47

你話你無老婆, 鐘意幾時邊度潛水, 潛一頭幾個月都無人哦.(喂..仲唔返屋企!)...你話係咪潛得過癮好多先
即係咁, 教廷叫你去山旮旯地方, 嗰到夠神父, 但神父老婆又話咁偏僻, 無mall行, 無costco, 無大統 ...
beebeechan 發表於 2024/1/20 11:11

嗰度夠神父, the holy see做乜L嘢要叫我去啫?盞遲啲要layoff
嗰度夠神父, the holy see做乜L嘢要叫我去啫?盞遲啲要layoff
沙文 發表於 2024/1/22 06:50

打少個「唔」唶
(手指篤篤撩撩, 手勢快咗啲)
挑咁好多公司開新market都叫人去山旮旯做開荒牛,我有幾個朋友都係咁,唔通做高管就唔好娶老婆

呢啲佢哋自己內政會自己搞掂㗎啦, 唔使the holy see幫佢諗埋

回覆 136# beebeechan

雖然過癮好多, 但都要返工搵錢㗎嘛, 咁咪順便返屋企交人
高級模式 | 發新話題
換一個