返回列表 回覆 發帖

[原創] 問世間情是何物:宗教神職人員獨身的不同理由

挑咁好多公司開新market都叫人去山旮旯做開荒牛,我有幾個朋友都係咁,唔通做高管就唔好娶老婆

呢啲佢哋自 ...
沙文 發表於 2024/1/22 07:00

去山旮旯唔一定係做開荒, 做主管小皇帝
係唔夠人手唶。
回覆  beebeechan

雖然過癮好多, 但都要返工搵錢㗎嘛, 咁咪順便返下屋企交人囉 ...
沙文 發表於 2024/1/22 07:09

神父獨身, 唔使「搵錢養家」,, 更唔使「交人」。
你公司升主管都唔會搵個成日要返屋企睇細路既女人, 一年半戴又話請產假一年半。點瞓到身落公司到啊!
神父獨身, 唔使「搵錢養家」, 都要做彌撒㗎, 咁咪順便返屋企交人囉有咩問題
Don't know where God is but the Devil is in the details
你公司升主管都唔會搵個成日要返屋企睇細路既女人, 一年半戴又話請產假一年半。點瞓到身落公司到啊!
beebeechan 發表於 2024/1/21 16:12

Elon Musk唔係好似你咁民智未開古老石山, 所以佢係Elon Musk你唔係

https://about.me/katietice

神父獨身, 唔使「搵錢養家」, 都要做彌撒㗎, 咁咪順便返屋企交人囉有咩問題 ...
沙文 發表於 2024/1/22 08:43

神父去山旮旯地方, 就係為山旮旯既人做彌撒...做乜又要返屋企做?
你翕乜spring summer autumn and winter
講緊潛水㗎嘛, 神父去潛水, 潛完水就去為山旮旯既人做彌撒, 佢屋企咁啱都係嗰度, 仲有冇問題?
Don't know where God is but the Devil is in the details
即係咁, 教廷叫你去山旮旯地方, 嗰到夠神父, 但神父老婆又話咁偏僻, 無mall行, 無costco, 無大統華。。唔去
你老婆又要著versace, 著walmart會敏感。。。。又想坐坐Tesla
咁你點事奉先?
beebeechan 發表於 2024/1/20 11:11

你唔去唔緊要, 但係可唔可以畀貴意見我, 妳話我叫羅紗蓮陪我去好呢?定係susanna好呢?
你唔去唔緊要, 但係可唔可以畀寶貴意見我, 妳話我叫羅紗蓮陪我去好呢?定係susanna好呢? ...
沙文 發表於 2024/1/23 10:42

我又唔係問你會唔會去
係質疑你老婆會唔會跟你去。
你唔可以代老婆答, 唔通你可以代替佢大肚生仔咩
我咁問咗就唔使佢答,佢識做,會即刻揾coast to coast moving咖啦
我明白並唔係所有神父都有沙神父咁嘅底氣咁樣問, 但係今日我心情好, 免費畀份proposal各位教友。
我有個friend, 西班牙佬, 係做commercial diver, 一次shift成個月住喺水底chamber. 咁佢老婆都冇得同佢一齊落水㗎, 佢係咪冇老婆呢? 其實佢當更一個月, 就返屋企踎一個月, 因為呢行好pay, 佢一年只需要返半年工, 仲可以成日同屋企人週圍去玩。
咁神父採取commercial diver模式又有何不可呢? 只需每個position有兩三個神父 rotating shift咪得囉。
正如局長話齋, 你唔想佢得就幾時都唔得, 要佢得嘅總會有辦法嘅。 得閒諗excuse出嚟, 不如諗下辦法啦。
我明白並唔係所有神父都有沙神父咁嘅底氣咁樣問, 但係今日我心情好, 免費畀份proposal各位教友。
我有個fri ...
沙文 發表於 2024/1/24 06:57

做commercial diver 與有老婆, 無衝突。

不過要做接近神的工作就同有老婆有衝突。

講講舊約中兩個片段

(1) 出谷紀19章, 天主要以色列人聚集在西乃山下聽天主頒佈十誡。
之前天主吩咐梅瑟:
上主向梅瑟說:「你到百姓那裏,叫他們今天明天聖潔自己,洗淨自己的衣服。.........他向百姓說:「到第三天應準備妥當,不可接近女人。」(即是指不要扑野, 老婆都唔可以扑)

(2) 撒慕爾紀上 第二十一章
達味和手下逃難, 飢餓, 逃到大司祭處, 求食。
5 司祭回答達味說:「我手中沒有普通餅,只有聖餅;但是你的僮僕們戒絕了女色沒有?」
達味回答司祭說:「當然,我們戒絕了女色,我出征時,僮僕們常是身潔的;這次上路雖為了俗務,但今天他們仍是身潔的。」

只是普通百姓, 不是司祭都要禁慾來近神。

這是天主定的...要親近天主時要色戒, 淨身。
神父日日都要主祭, 在山旮旯更加無人交更, 咁帶埋老婆都要佢守生寡囉?

你可問點解要咁?

打個比喻, 香港要當問責司長都要求不能有外國國藉, 要中國藉喇。
有外國藉與當司長能力有關係嗎?
即使無, 都要咁。。因為中央亞爺話事。
再按
你都講咗, commercial diver 好搵錢,
老婆睇錢份上, 有得買Versace...扑少啲都可以。
你份人工雞碎咁少又要去咁遠, 女人唔齮齕就假。

神父....無人工架喎!
耶肋米亞書中仲有一段, 可以睇到教會要求神父獨身的原因.....
(下期再續)
神父日日都要主祭, 在山旮旯更加無人交更, 咁帶埋老婆都要佢守生寡囉?

beebeechan 發表於 2024/1/23 16:36

有冇人交更,係編更編出黎啫。
您負責編更表,唔想有人交更,梗得格。你唔想佢得就幾時都唔得, 要佢得嘅總會有辦法嘅。 得閒諗excuse出嚟, 不如諗下辦法啦。

您咁舊約,咁耶穌黎做乜L嘢?
路5:36
耶穌又設一個比喻、對他們說、沒有人把新衣服撕下一塊來、補在舊衣服上.若是這樣、就把新的撕破了、並且所撕下來的那塊新的、和舊的也不相稱。
貴教係咪有條教規三日內唔準禀神?我估您日日都食飯,飯前又一定要禀神,right?咁我唔知您點樣做人嘞。

不如您買親屋都畀原業主一年回購權啦笨。
利25:29
人若賣城內的住宅、賣了以後、一年之內可以贖回.在一整年、必有贖回的權柄。
正如局長話齋, 你唔想佢得就幾時都唔得, 要佢得嘅總會有辦法嘅。 得閒諗excuse出嚟, 不如諗下辦法啦。
沙文 發表於 2024/1/24 06:57

認同丫,牧師都可以part time做司機,神父又做乜唔可以part time做人老公?
您咁舊約,咁耶穌黎做乜L嘢?

沙文 發表於 2024/1/24 11:15

你都知出處喇:

「你們不要以為我來是廢除法律或先知,我來不是為廢除,而是為成全。

耶穌不婚, 不娶....其中一個原因是「成全」舊約中的一個許諾。(即將會講講既耶肋米亞書)
耶穌不婚, 不娶
beebeechan 發表於 2024/1/24 06:13

邊句經文話耶穌不婚, 不娶?
你「你們不要以為我來是廢除法律或先知,我來不是為廢除,而是為成全。
beebeechan 發表於 2024/1/24 06:13

你知就好啦, 點解你買屋又唔畀原業主一年回購權

你係咪日日食飯, 食飯前又一定禀神?

你係咪每次食飯之前三日內都冇仆過嘢呀?

你咁舊約, 咁又同你講舊約喇, 請問利未支派猶太佬係咪冇老婆㗎?學足利未支派就成全晒先知同律法,咁就包冇死錯人啦

你咁舊約, 咁又同你講舊約喇, 請問利未支派猶太佬係咪冇老婆㗎?學足利未支派就成全晒先知同律法,咁就包冇死錯人啦
沙文 發表於 2024/1/25 10:22

肋未人是可娶老婆
他們輪班在聖殿開工....一年分十二班, 一班一個月
聖殿內埸, 至聖所.....女人係唔入得架喎
即係當值那個月係食齋既。(有無食自己就唔知勒)

B按:有啲似 commercial diver 住係個鐵罐內咁
..
點解你買屋又唔畀原業主一年回購權
沙文 發表於 2024/1/25 10:22

我哋偉大的祖國既房屋產權法都寫明, 土地是國家所有, 人只有有期限使用權, 一般是70年。
所以, 係無「買咗間屋」這回事
高級模式 | 發新話題
換一個