返回列表 回覆 發帖

[教會報憂] 嚟睇埋嚟睇埋嚟揀啦餵

正面對巨大變化,信徒遞減、財務緊縮,蘇格蘭教會預計關閉400座教堂

近年來,蘇格蘭境內有愈來愈多「教堂 ...
沙文 發表於 2024/1/11 21:44

少......依家有costco, walmart....都唔使咁多 convenience stores 喇
咁簡單都理解唔到
少......依家有islam, Sikh.所以牧師咁開心唔使做, 我理解喎
沙文 發表於 2024/1/11 22:06

人哋嗰日紮職, 梗係笑到四萬咁口喇....你一啲都未理解
Charity boss named as the next Church of Scotland moderator
https://www.bbc.com/news/uk-scotland-63425824
堂口都賣L埋,點止紮職直頭紮炮
沙文 發表於 2024/1/12 21:26

突然聯想起路加福音蕩子回頭,
當年個仔要分家產, 自立門戶.....點知家財散盡後就知悔改, 返番去老荳個莊園

老荳屋企仲係咁濷
黃金交叉is coming
沙文 發表於 2024/1/13 06:45

哇..要2070先叉喎
半個世紀, 世界執哂位喇
而家就係執緊位,到時執完
沙文 發表於 2024/1/13 07:33

我執「東」,, 坐番原位, 旺家唔想郁
再打骰doesn't mean 您一定執到隻東
沙文 發表於 2024/1/13 07:41

亦唔一定執唔到

六合彩呢期開咗7, 下期一樣可以7
買大包圍啦
沙文 發表於 2024/1/13 08:10

天主安排時,
買冷門獨嬴都跑出

希臘戰神achilles 全身金剛罩。。大包圍
咁岩就係佢既死穴腳蹬中箭, 玩完

唔好以為係你做莊打骰
係呀,好似佢同條蛇預言,女人後裔傷您個死人頭,你就傷佢腳踭,仲以為傷腳踭好閒... ...
沙文 發表於 2024/1/13 08:23

所以要戴頭盔
係呀,好似佢同條蛇預言,女人後裔傷您個死人頭,你就傷佢腳踭,仲以為傷腳踭好閒... ...
沙文 2024/1/13 08:23 提交

「我要把仇恨放在你和女人,你的後裔和她的後裔之間,她的後裔要踏碎你的頭顱,你要傷害他的腳跟。」

呢句都幾多野講。(呢到3扒2撥講講喇)

「女人的後裔」指誰? 記唔記得耶穌幾次叫瑪利亞做「女人」?反基仔就話:睇耶穌幾不孝,無禮貌對佢老母!(其實就係話耶穌佢自己就係經上預告了的那位)。

蛇「要傷害他腳跟」。。即耶穌雖然打敗蛇(魔鬼撒殫),都唔係家主打死奴僕,大人打細路咁,自己都要受苦:被鞭打,被釘十字架。

B按
天主既救世計劃,一早在第三章就透露了。
打後的新約故事都是如何應驗,滿全這些許諾。

(跟住有大洪水,方舟。。。暗諭教會出現,收納天下罪人。
有亞巴郎獻子,預告天主要拎「女人的後裔」出嚟。)
串埋一齊,咁無厘頭既故事原來係好有厘頭。
B 又按多一按:
呢到點解要話「女人的後裔」....男人無份?!

係咪想講:
耶穌係瑪利亞女人既後裔, 唔關若瑟事?
人類計血統通常父系繼承。
但有民族凈係計阿媽。

所以女人的後裔就係指這民族。並唔係某particularly個人 ...
沙文 發表於 2024/1/13 22:34

咁點解猶太人寫族譜, 又淨係跟老荳條線既?
(路加就例外, 跟老母數上去)

所以女人的後裔就係指這民族。並唔係某particularly個人。
沙文 發表於 2024/1/13 22:34

女人指成個民族, 咁同呢句文法又唔岩啵:

「我要把仇恨放在你和女人,你的後裔和她的後裔之間,她的後裔要踏碎你的頭顱,你要傷害的腳跟。」
係用單數「他」,, 唔係「佢地」「他們」

「我要把仇恨放在你和女人,你的後裔和她的後裔之間,她的後裔要踏碎你的頭顱,你要傷害他的腳跟。」

一按, 二按..三按
B 又按

打蛇隨棍上, 蛇有蛇路。

耶穌在經上只有兩次稱呼瑪利亞:「女人..」
第一次在加納婚宴...也是耶穌第一次行神蹟, 開始傳道。

另一次是在十字架上叫若望照顧母親, ,對女人說: 這是你的兒子(若望)...
也是耶穌結束任務的時候。

在開始, 結束時...都特別拿出「女人」這稱號叫瑪利亞。
好明, 就係表露身份:我正是經上說「那女人」的後裔。。能戰勝蛇(魔鬼)嗰個。是天主許諾的。
成個民族整體pronoun 係singlar nubmber. 即如company 嘅pronoun 用it, that
沙文 發表於 2024/1/15 02:01

「她的後裔要踏碎你的頭顱」....咁咪要成個以色列民族一齊踩?
“We are so many that if we were visible we would obscure the sun.” The demon on that occasion gave information that we have no reason to disbelieve because it is confirmed in the Bible.
沙文 發表於 2024/1/15 02:24

小妖精細魔鬼多到可以「obscure the sun」都無有怕,
因為牠們都會被打到扑落地

默示錄12:7
彌額爾和他的天使一同與那龍交戰,那龍也和牠的使者一起應戰,        但牠們敵不住,在天上遂再也沒有牠們的地方了

一樣是「no reason to disbelieve because it is confirmed in the Bible.」
係呀係呀,終將統一亦必然統一
沙文 發表於 2024/1/15 03:31

創世紀每一日創造後, 天主都說:天主看了認為好
第6日後: 天主看了他造的一切,認為樣樣都很好。

雖然後來俾撒殫搞亂檔, 天主會還原一切.....所以是大團圓結局,有情人終成眷屬,好人最終有好報,破碎的家庭最終仍能湊合在一起,一家團團圓圓的,

齊齊嚟唱: 齊歡唱喇
唔知點解我從來未睇過有人將 Oedipus Rex 改成大團圓收場嘅呢?
沙文 發表於 2024/1/16 06:15

編導話事嘛
救贖計劃, 係天主編導。
我記得細個嗰陣我阿嫲都好鍾意睇, 啲阿婆睇戲一定要大團圓, 明明原著係悲劇, 要改做大團圓結局,
沙文 發表於 2024/1/16 06:15

你細個時既亞嫲, 日本仔, 共產黨打國民黨, 經歷, 見過唔少悲劇...所以「大團圓」在當時社會會好賣得。等人唔好成日都咁灰。
咁可能天主嘅身世都好悲慘
沙文 發表於 2024/1/16 09:02

天主係睇見人慘, 特登編個大團圓。
你就係到改編。
原來天主同唐滌生係同行, 專做50,60年代未睇都估到結局嘅戲曲片
沙文 發表於 2024/1/16 13:11

慘得過人又鍾意, 好賣座喎
高級模式 | 發新話題
換一個