返回列表 回覆 發帖

寧可信其有不可信其無

一般來說, 如果有人話你聽有一啲嘢食咗會有不良後果,即使你半信半疑,你都會寧可信其有不可信其無, 傾向於唔好立亂試。

譬如, 我老婆嘅birth control pills, 佢特登拎出嚟畀我睇, 叫我認住個樣, 唔好攞錯咗嚟食。我問如果食咗會點? “冇你咁好氣呀, 夠膽就試下啦”。

上帝話畀人聽禁果會食死人, 點解佢哋唔聽佢支笛呢? 經文冇詳細解釋, 但係我可以為各位分析一下。讓我們將這件事從頭說起。

上帝吩咐人唔可以食禁果, 因為食咗會死。OK, 其實亞當兩公婆都信佢嘅。但係, 上帝有冇吩咐松鼠、馬騮、raccoon都唔好食呢? 冇!佢冇咁做!伊甸園中嘅動物咩生果都食得, 棵樹長期棟喺度, 冇理由從來冇動物食過樹上嘅禁果。

如果亞當伉儷見到馬騮仔食禁果中毒死, 咁就算蛇哥哥話畀佢聽佢食咗唔會死, 佢哋都唔會信。而事實係, 佢哋見到松鼠、馬騮、raccoon食咗禁果冇事, 很明顯佢哋係覺得畀上帝搵咗笨七, 所以放心食。

據說科學方法有六個步驟, 第一個就係 “ask a question about something you observe”.
即係我唔係要駁你故,只係你可能忽略咗未食禁果前亞當伉儷既狀態,按禁果定義係知善惡,即未食禁果前係未知善惡。

既然未知善惡,亞當伉儷又點知應該要聽蛇哥講還是要聽耶和華講呢?此其一;

其二係,事實上食完禁果,亞當伉儷又真係無死到,只係被逐出伊甸園,即係證明成個故事黎講,蛇哥係無講大話,講大話果位係上帝。咁佢地試食禁果呢個選擇無錯,錯就錯在上帝力量大過亞當伉儷同蛇哥,有強權唔駛講道理咁啫。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
此言差矣, 聽上帝話定聽蛇哥話, 並唔係善惡嘅問題, 而係利益問題。
若果有中毒嘅risk, 應該係play safe對自己有利, 並唔係善惡嘅考慮。
其二係, 如果佢哋都唔係好肯定食咗會唔會死, 咁唔會take the risk。除非佢哋見過第啲動物食咗冇事, 咁就有理由食。 佢哋未食之前已經知道, 講大話果位係上帝。

所以我認為你嘅challenge係barking at the wrong tree.

如果要challenge我,  不如問”咁點解馬騮仔食咗禁果之後都唔覺得冇著衫冇著褲好醜?”

好簡單啫, 因為佢哋全身有毛遮住。
Don't know where God is but the Devil is in the details
「全能」嘅「上帝」真係有料嘅,唔「造」無花果樹咪得囉,你搞咁多做乜呀。
一般來說, 如果有人話你聽有一啲嘢食咗會有不良後果,即使你半信半疑,你都會寧可信其有不可信其無, 傾向於唔 ...

如果亞當伉儷見到馬騮仔食禁果中毒死, 咁就算蛇哥哥話畀佢聽佢食咗唔會死, 佢哋都唔會信。而事實係, 佢哋見到松鼠、馬騮、raccoon食咗禁果冇事, 很明顯佢哋係覺得畀上帝搵咗笨七, 所以放心食。

據說科學方法有六個步驟, 第一個就係 “ask a question about something you observe”.
沙文 發表於 2024/5/5 19:13

豬食厨餘

dung beetle食大象屎

食到津津有味, 係咪你都應該食下, 同放心食?
其二係,事實上食完禁果,亞當伉儷又真係無死到,只係被逐出伊甸園,即係證明成個故事黎講,蛇哥係無講大話,講大話果位係上帝。
抽刀斷水 發表於 2024/5/5 19:28

英文版係咁:
except the tree of knowledge of good and evil. From that tree you shall not eat; when you eat from it you shall die.
根本無講到係食嗰日就死。
只係 you shall die

如要話亞當厄娃一食果就會反肚....
咁英文文法上...亦不會用 you shall die...
應用 you die。

正如話人一出世嗰日起, 就步向死亡...無話一出世嗰日就死。
你可能係用C眼睇, 無咁清楚。
回覆 3# 沙文

如果耶和華代表善,蛇哥代表惡,晌唔知信邊個既時候,呢個就係分辨善惡既問題喇喎。

禁果除咗分辨善惡既功能之外,當然有其他副作用,例如食完會知道赤身露體感到羞恥,呢個其實又唔關分辨善惡既事喎。

咁樣推論,分辨利益都好有可能係禁果其中一個功能。未食禁果之前,亞當伉儷應該都係懵盛盛既dummy。
英文版係咁:
except the tree of knowledge of good and evil. From that tree you shall not eat; whe ...
beebeechan 發表於 2024/5/5 21:19

你夾硬玩呢啲時間野,會死但唔會即刻死,幾十年後先死丫嘛,北斗之拳都有玩:

回覆  沙文

咁樣推論,分辨利益都好有可能係禁果其中一個功能。未食禁果之前,亞當伉儷應該都係懵盛盛既dummy。
抽刀斷水 發表於 2024/5/5 21:57

厄娃見到知善惡樹上既果又大又圓.....兩眼發光, 流哂口水。
好似沙文見到 susanna對車頭燈又大又圓, 好想摸下咁。

一啲嘟唔係懵盛盛既dummy
如要話亞當厄娃一食果就會反肚....
咁英文文法上...亦不會用 you shall die

the modal verb "shall" introduces a sense of inevitability or oblidation. death will happen right after eating.
如果耶和華代表善,蛇哥代表惡,晌唔知信邊個既時候,呢個就係分辨善惡既問題喇喎。

抽刀斷水 發表於 2024/5/5 05:57

耶和華冇話過佢代表善。邊個知佢係善啫?要聽善支笛亦唔係物種嘅本能。
而作出能夠繼續生存的選擇則係物種嘅本能。
回覆 5# beebeechan

有一天我破咗產而你又善心施捨廚餘/屎畀我, 為咗生活, 我焗住都要哽㗎, 我一早話過, 我並唔係一個好有原則嘅人 。當年越王勾踐都試過品嚐夫差糞便,仲畀埋西施佢玩添。你唔要西施? 我有喎
the modal verb "shall" introduces a sense of inevitability or oblidation. death will happen right  ...
沙文 發表於 2024/5/6 01:39

Is there any sense of 'immediate' death?
回覆  beebeechan

有一天我破咗產而你又善心施捨廚餘/屎畀我, 為咗生活, 我焗住都要哽㗎, 我一早話過, 我 ...
沙文 發表於 2024/5/6 01:51

亞當同厄娃唔係餓到焗住要食嗰棵樹既果喎
大把佢揀, 千揀萬揀.....

我大把女可扑, 但係都要扑你嗰件.....咁就有啲.........
回覆 14# beebeechan

佢哋見馬騮仔食咗都冇事吖嘛, 點解馬騮仔食得, 我唔食得啫?
耶和華冇話過佢代表善。邊個知佢係善啫?要聽善支笛亦唔係物種嘅本能。
而作出能夠繼續生存的選擇則係物 ...
沙文 發表於 2024/5/6 01:43

耶和華係無話過,但作者同大部分讀者都設定咗[耶和華—善][蛇—惡]呢個關係,假如耶和華係惡,成個基督宗教體系就崩潰了。

基督宗教仲有一樣野,佢唔當人類係一般物種,有鼓吹犧牲自我既精神,亦有要求獨身既職位(表面上),所以未必如你所願只作出繼續生存的選擇。

所以我就覺得,未食分辨善惡果,係唔知應該聽耶和華講定係蛇哥講既,都係咁啱random揀錯咗。若果蛇哥力量比耶和華大,咁阿當伉儷既選擇就「正確」了。
厄娃見到知善惡樹上既果又大又圓.....兩眼發光, 流哂口水。
好似沙文見到 susanna對車頭燈又大又圓 ...
beebeechan 發表於 2024/5/5 22:06

咁只說明佢地係識得肚餓想搵野食既dummy。
回覆 13# beebeechan
The simple answer is yes: 'when you eat from it,' suggesting that eating and dying happen together.
回覆  beebeechan
The simple answer is yes: 'when you eat from it,' suggesting that eating and dying ...
沙文 發表於 2024/5/6 02:18

(1)When you eat from it, you die.
(2) When you eat from it , you shall die.

Which one of the above refers to an immediate consequence from 'eating it'?
咁只說明佢地係識得肚餓想搵野食既dummy。
抽刀斷水 發表於 2024/5/6 02:14

知善惡樹上的果不是他們唯一的選揀, 所以冒死也要吃, 因為餓
高級模式 | 發新話題
換一個