返回列表 回覆 發帖

什麼跟什麼啊

造一塊自己舉不起的石頭,人人都能唯獨上帝不能,
他卻說上帝全能;
殺子獻祭,人人都說這事喪心病狂,
他卻說這人是信心之父;
交友不論性取向,文明人認為有容乃大,
教徒卻說歧視的教義不是問題。

信了耶穌教,人的是非之心就結蒙蔽了。
必須認清此教,不要心存幻想。
原帖由 ms09r2 於 2007-3-19 14:01 發表

Paul , 我都唔否認意志可以改變好多事. 但係, 至少你好難憑意志決定唔食飯 gra?
(絕食抗議都有一定限度 ga?)
食色性也, 由此類推, 性向都係唔容易用意志控制 gei 一種本能.
同性戀者其實係已經o係***本能***上同所 ...

食唔食飯其實已經超出左「意志自由」o既範疇,
而係關係到「行動自由」。
耶經有話:「立志行善由得我,只是行出來由不得我。」

不過我勸你都係慳番啖氣好過。
同 Paul 版友吹吹水還可以,認真討論就.... 哈哈哈。
原帖由 Paul 於 2007-3-19 16:36 發表
耶經有話:「立志行善由得我,只是行出來由不得我。」

用意志立定主意之後, 就可以改變埋行動啦... 不過所謂知而行難, 有時"肉體"習慣係好難根治, 所以靠著神, 我們就可以克服到這個意志和行動不符的問題~ ...

唔洗講到咁複雜....
人o既意志唔想死(有病果 d除外),但生理上唔到人o既意志話事。

耶經有話:「你若能信,在信的人,凡事都能。」
你就試下用信心移山俾我睇下囉....
原帖由 Step.King 於 2007-3-19 17:26 發表

咁佢地就會有另一個藉口既jey ~

路 4:9-13 不可試探主你的上帝!

樹哥仔你想到的  難道邪教徒會想不到???

馬太福音十八章19節:「若是你們中間有兩個人在地上,
同心合意的求什麼事,我在天上的父,必為他們成全‧」

六四果陣,成班耶教徒無諗過要試探上帝什麼的,
只係替天安門廣場上o既學生擔心,
結果呢?咪一樣坦克車開到囉....

所有大話都有被揭穿的一日。
原帖由 Step.King 於 2007-3-19 22:08 發表

但我搵到反証wor...

我幾欣賞呢位仁兄對生命的樂觀和處之淡然

人家都沒救啦,信教真係冇成本喎....
原帖由 Step.King 於 2007-3-19 22:19 發表

死前"真心"信一下  就可以得永生
這盤生意 值得值得~

講到永生,咁又唔係冇成本喎。
信錯邪穌,安拉真主要燒你咁點辦呢?

我係假冇天堂冇地獄,死後冇靈魂,
臨死前精神自慰一下,等自己去得安安落落,
咁先算係冇成本咋。
就等如末期癌症病人用嗎啡止痛一樣。
原帖由 Step.King 於 2007-3-19 23:18 發表

本死無大害...但既然人知將死...又何妨給他一點安慰的空間呢...
死前信主有什麼大不了  他們的行為我覺得沒什麼問題
可恥的是那些趁當事人死了之後  大大聲話神恩遍地 拿死人傳教的人

還記得這些事在SARS之後   ...

有傳媒訪問某神醫,神醫話:
「神醫最好做。醫唔好,人地自知絕症沒救怪不得人;
好彩真係好得番,人地就會當你神咁拜。」

信耶穌邪教都係一樣。
萬一真係好彩死唔去,咁咪又一個神跡囉。
只要有人信,大話都成真。
原帖由 Step.King 於 2007-3-20 08:05 發表

咁又的確係輸打贏要左d 既
但神醫唔會等人死左後仲大大聲話佢自己醫術高明 減低左病人好多痛苦嘛...

神醫冇話自己醫術高明。
神醫話:我係呃人,但真係減輕左病人o既痛苦,
等佢地唔洗飽受病痛折磨之餘,心靈仲要面對絕望之苦。

起碼,病人真係奇蹟好得番,
神醫收左錢就唔會再利用佢傳教。
(病人自己主動免費替神醫宣傳另計)
原帖由 Paul 於 2007-3-20 11:50 發表

那麼, 這個盼望不是更美嗎?

希伯來書 11:
1 信就是所望之事的實底,是未見之事的確據。 ....
33 他們因著信,制伏了敵國,行了公義,得了應許;堵了獅子的口,
34 滅了烈火的猛勢,脫了刀劍的鋒刃;軟弱變為剛強,爭戰顯出勇敢,打退 ...

唉....  你又自言自語唔知講左去邊喇。
如果你係一心求死,求仁得仁,我當然係要恭喜閣下啦,
但依家你講o既根本同個問題無啦更。

班耶教佬替天安門絕食o既學生擔心,
求神保佑班學生平平安安,
中國早日有民主人權,
點知原來耶經係吹水o既,
又話同心合意求乜都必成,
結果卻係求魚得蛇。
原帖由 Guest from 219.76.240.x 於 2007-3-20 14:34 發表
咁其實果件事係唔係咁單純話係果個時刻boom一聲就要立即民主先...

我對六四所知不多, 但我個人認為 : 搵坦克車碌人一定唔岩, 但係一個國家會唔會真係話俾你反就反, 顏面何存先? 而果段時間既中國容唔容許立即做到 ...

你自己睇清楚段經文先再講啦。
如果仲係睇唔明,唔該自己罰抄十次。

馬太福音十八章19節:「若是你們中間有兩個人在地上,
同心合意的求什麼事,我在天上的父,必為他們成全.」
原帖由 Guest from 219.76.240.x 於 2007-3-20 14:34 發表
咁其實果件事係唔係咁單純話係果個時刻boom一聲就要立即民主先...

我對六四所知不多, 但我個人認為 : 搵坦克車碌人一定唔岩, 但係一個國家會唔會真係話俾你反就反, 顏面何存先? 而果段時間既中國容唔容許立即做到 ...

如果一節經文說服唔到你,送多幾節又點話丫:

你們奉我的名,無論求什么,我必成就。-- 約十四:13
你們若奉我的名求什么,我必成就。-- 十四:14
使你們奉我的名,無論向父求什么,他就賜給你們。-- 十五:16
我實實在在的告訴你們,你們若向父求什么,他必因我的名賜給你們。-- 十六:23
向來你們沒有奉我的名求什么,如今你們求就必得著。-- 十六:24

再講丫,向得神求o既,自然係自己想要o既野啦,
唔想要仲點會求?
你不如索性叫人唔好求唔係仲好?
又或者你可以話:
班學生俾坦克碌死以已經係最平安架喇,
唔係死係耶教o既「鐵處女」就慘得多囉....  hey hey
原帖由 Paul 於 2007-3-20 15:38 發表
所以其實咁樣顯得你對聖經只有字面的認識~

"奉我的名" 就是以神的名求, 咁究竟係撻神個名出黎求自己想要的東西, 定係和祂有著相同心意而求?

呢度有個事例...

使徒行傳 19:13那時,有幾個遊行各處、念咒趕鬼的 ...

我講一節經文,你就貼另一節出黎,
咁你究竟想講乜呢?
想講耶經有矛盾?
你要話人解錯經,唔該講個所謂o既正解出黎,
隨便貼另一節經文而唔解釋,
只係會令人覺得你牛頭唔搭馬嘴,
亂o盒當秘笈。

"奉我的名" 就是以神的名求, 咁究竟係撻神個名出黎求自己想要的東西, 定係和祂有著相同心意而求?

呢度有個事例...

使徒行傳 19:13那時,有幾個遊行各處、念咒趕鬼的 ...

如果同神一樣心意,咁仲洗乜向神求?
神自己會做野啦!
咁即係話,我所引既經文唔係謊話,只係廢話?
你o既標準比雅各書還要強!

解經o既野,唔係你諗到乜就係乜o既,
要有經文支持(同一卷經),要睇上文下理,
唔係九唔搭引另一個作者既經文就叫解經。

呢度有個事例...

以你左閃右避床頭露尾o既習慣,
叫你講個“正解”出黎都只會係緣木求魚架o勒,
不如等我幫你講埋佢啦。

「你們只要與我的心意相符(即與所將要發生的事情吻合),
無論求什麼,我必成就。」約十四:13

你說耶經滑稽不滑稽呢?
真係以一個正常人o既腦袋點解都唔會解得明。
高級模式 | 發新話題
換一個