返回列表 回覆 發帖

聖經與全球暖化

原帖由 沙文 於 2007-5-9 15:53 發表
如果要我抄聖經佢地才肯減少聖經發行量,我十分樂意既,大局為重,保衛地球,匹夫有責嘛。

但抄在咩上便呢?如果都係紙,解決唔到問題喎?

老大  呢d野緊係跟始祖ga la  學人地死海古卷咁寫係羊皮度law

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%AD%BB%E6%B5%B7%E5%8F%A4%E5%8D%B7
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

回復 #7 沙文 的帖子

但抄在咩上便呢?問題解決!
原帖由 Step.King 於 2007-5-8 19:28 發表
我怕到時老大你會比人迫你抄聖經...
如果要我抄聖經佢地才肯減少聖經發行量,我十分樂意既,大局為重,保衛地球,匹夫有責嘛。

但抄在咩上便呢?如果都係紙,解決唔到問題喎?
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2007-5-9 10:23 發表
應該出聲的就要出聲,是為了環保,並非為反基而反基嘛。在聖嬰氣候日趨嚴重的現况下,唔好計較益唔益佢啦。雖然有網版聖經,但印刷聖經銷量絲毫不見下降,證明佢地根本無誠意解决問題。除非佢地將聖經減產一半以上,否則後果不堪 ...

我怕到時老大你會比人迫你抄聖經...
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-8 17:45 發表
所以個網站教會米會話 "保護環境由你我做起"~~
我地係一間環保教會  老大你死咬唔放 米益左佢  等佢多個selling point~
應該出聲的就要出聲,是為了環保,並非為反基而反基嘛。在聖嬰氣候日趨嚴重的現况下,唔好計較益唔益佢啦。雖然有網版聖經,但印刷聖經銷量絲毫不見下降,證明佢地根本無誠意解决問題。除非佢地將聖經減產一半以上,否則後果不堪設想。若然聖經供應量不足,才可迫使教友用網版聖經,一人一部laptop進行崇拜嘛。

Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2007-5-9 03:29 發表
咁既野出現後聖經仍然每年銷售5至6億本,即係根本解决唔到問題啦。聖經係耗紙量的龍頭,如果佢地唔肯起帶頭作用,全球暖化問題將日趨嚴重,不可收拾頠喎! ...

所以個網站教會米會話 "保護環境由你我做起"~~
我地係一間環保教會  老大你死咬唔放 米益左佢  等佢多個selling point~
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-8 09:14 發表
所以人地依家有D咁既野出現左啦 http://www.o-bible.com/b5/
咁既野出現後聖經仍然每年銷售5至6億本,即係根本解决唔到問題啦。聖經係耗紙量的龍頭,如果佢地唔肯起帶頭作用,全球暖化問題將日趨嚴重,不可收拾頠喎!
原帖由 沙文 於 2007-5-8 23:51 發表
據報,聖經是有史以來全球銷量最高的書:Link1,link2

看到此報道後,令環保人士不安。眾所周知,印聖經是要耗用紙張的,而製造紙張是要砍伐樹木的,砍伐樹木是會破壞環境的、造成全球暖化的:link3

為什麼環保團體不促請聖經公會 ...

所以人地依家有D咁既野出現左啦 http://www.o-bible.com/b5/
花開花落花無缺!

高級模式 | 發新話題
換一個