返回列表 回覆 發帖

[轉載] 結婚

原帖由 Step.King 於 2007-5-27 20:11 發表
記得讀書時  有一個講師跟我說: 每一個男人結了婚之後也會呻笨。

坦白說 小弟並不抗拒結婚, 我只抗拒結婚後要被迫製造下一代...下半生為一層樓及條化骨龍綑綁自己大半生

我對社會沒有信心  對這個世代沒有信心  對 ...

說到底,你只是對自己無信心姐。

說到“樓”這一方面,咪話小弟無提醒你,現時一切經濟指標向上,
你趁後生就快快上車,否則過幾年就後悔莫及了。

原帖由 抽刀斷水 於 2007-5-28 20:28 發表
以環保的角度黎講,同埋對世代的趨勢感到不樂觀的話,的確係唔生好過生。

我一直都想不通一個問題,就是假如唔生,到老左係咪真係會好悶好on居? ...

係頂啦傻佬!
回到家裡得四幅牆一個天花版,你話得吾得人驚?
以環保的角度黎講,同埋對世代的趨勢感到不樂觀的話,的確係唔生好過生。

我一直都想不通一個問題,就是假如唔生,到老左係咪真係會好悶好on居?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
原帖由 沙文 於 2007-5-28 02:44 發表
我以前都有咁諗,但呢個理論有謬誤。
並非人人都面對那麼多不如意的事,但如您唔俾機會佢出世,佢冇機會面對那麼多如意的事。咁,就是您將您的諗法强加在令郎/千金身上了。

如果佢發現果然生出來面對那麼多不如意的事,那時再 ...

那只是前設問題  
我前設不如意事多的很
沙老大你卻前設那不是那麼多

咁我都希望你個小不信 可以健健康康 快快樂樂咁成長既~
不過~我唔會比自己的兒女冒呢個險  這跟拿兒女的幸福來當賭注沒分別
所以老大你就算說有千百萬個不是  史仔也是不生的  嘿嘿嘿
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

原帖由 Step.King 於 2007-5-27 04:11 發表
與其生出來面對那麼多不如意的事  不如別讓他出來好了
我以前都有咁諗,但呢個理論有謬誤。
並非人人都面對那麼多不如意的事,但如您唔俾機會佢出世,佢冇機會面對那麼多如意的事。咁,就是您將您的諗法强加在令郎/千金身上了。

如果佢發現果然生出來面對那麼多不如意的事,那時再烏江自刎也不遲呀。您點知佢一定唔enjoy 做人呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 #1 抽刀斷水 的帖子

記得讀書時  有一個講師跟我說: 每一個男人結了婚之後也會呻笨。

坦白說 小弟並不抗拒結婚, 我只抗拒結婚後要被迫製造下一代...下半生為一層樓及條化骨龍綑綁自己大半生

我對社會沒有信心  對這個世代沒有信心  對這個世代的人沒有信心

與其生出來面對那麼多不如意的事  不如別讓他出來好了
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

高級模式 | 發新話題
換一個