返回列表 回覆 發帖

諗唔到

原帖由 沙文 於 2007-9-25 22:27 發表
查完William點解係Bill之後,諗起一個中國人/東方人改名同鬼佬不同的原則

鬼佬/婆改名係有特定範圍嘅,例如Yvonne, Rosaline............一定係公認呢個係一個名,咁先會用來做名,以前係有人用過嘅
而中國人/東方人則可以 ...

但我以前聽收音機有個女仔改自個名做 cheerful... 又點解釋呀
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

原帖由 沙文 於 2007-10-1 11:43 發表
您都痴線嘅,強姦夠唔得咯,您以前聽收音機有個牧師強姦女教友,您又唔問點解釋?

咁我冇話牧師唔可以強姦教友嘛
但係你話外國人改名有特定範圍嘛  我米搵個不在特定範圍內既問你law

問野都唔得? 你幾時學埋酒井明條契弟d教學態度架

花開花落花無缺!

回復 50# 的帖子

呢個世界咁多牧師 我點Q知邊d可以強姦教友 邊d唔可以?
你問我? 你不如走去問醫生啦 ~
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-10-1 13:04 發表
當您搞清楚邊d牧師可以強姦教友 邊d唔可以之後,就自然會明白邊d人可以改名做cheerful咖啦。
但係我都可以指點一條明路俾您:問醫生係冇用嘅,問律師啦 ...

乜老大你當年係靠律師醫番好架?
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-10-1 13:12 發表
您又自以為是啦,我叫您咁,未必係表示我自己係咁嘛死蠢

但我之前係udb 聽你講過係咁播... 你仲話係心理因素影
我唔明點解律師會醫得番你?
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-10-1 13:27 發表
您找番條link出來先啦,講野冇根冇據,又話我在ubd講乜講物,一時又話收音機講乜講物,點q知係咪咖?您咁樣治學態度似邊個?

又想引我做埋d政治不正確既野? 我唔會上你當wor~
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-10-1 13:32 發表
根本提一提都已經政治不正確啦懵炳,我都係見您講先,用喲被禁資料誣蔑我,我迫不得已先提咋

你依家分明靠害啦, 我提一提個名, 至多米跟選舉條例補下飛話: 離教者相關既網站尚有xca, 為何我不是基督徒, 令人戰慄的聖經等等等等....
你叫我貼條link出離...我米要將咁多個網版d 內容既link 貼哂出離?
我隨時仲要將d同你有同一問題既版友所講既內容都貼埋出離....咁攪法, 米仲慘過做多次dissertation?

你個君子劍都算黑心 !
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-10-2 00:28 發表
史仔都係因為太仰慕您,以致一時行差踏錯,盜用您嘅approach,您大人有大量,原諒佢啦。得閒而又心情好嘅,咪再指點下佢咯,您肯收佢做靚,佢都制

佢呢種教學精神...都係留離幫老大你做私人醫生算啦
醫下你個"讀書死蠢症"
花開花落花無缺!

原帖由 酒井明 於 2007-10-2 19:07 發表
o氣...........係我不學無術o者,我中學時都讀過"論語"、"孟子"呢兩句,不過鬼記得咩!難得你肯提點返我,我多謝你就真啦。
你響我心目中,幾叻仔架,其實。 ...

老大依家叫你學下咩叫 "'學而不思則罔,思而不學則殆。"論語‧為政
關你讀唔讀過q事咩~ 仲夠膽死話唔記得, 我本住你既偉論作多句比你啦
讀而不記則膠, 記而不讀則笨! 呢兩句你應足景啦
花開花落花無缺!

原帖由 酒井明 於 2007-10-2 19:11 發表
..........我都希望係咁。不過,大陸D貪污情況咁嚴重,俾上面班友夾到一億都冇用啦!過河濕腳,濕下濕下,落到去得o個一千,掃條毛咩。
聽講話大陸會加強壓止貪污o既工作,希望真係做得到啦。 ...

一億???
我國雖然不是富甲天下, 但就算有九成人都似你如斯貨色, 都唔會夾得一億咁少啦!
呢d野唔駛讀書, 只要睇下新聞+ 有少少sense+ 識計少少數, 都一定會知道...以你程度本應絕無問題
但你崇洋毒太深, 加上我唔夠你咁 "唔蠢", 所以我不明白點解你唔識   
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-10-2 19:43 發表
咁茄,我都係因為羅紗蓮教,我先會記得。先生教嘅就係唔會記得架。

你讀咁q多書, 蠢成咁, 今次我信你講野~

to 明哥:
我真係建議你最好訓少d ... 我當年讀書都係上堂時係台面掛住打機, 捉棋同食糯米雞...不似你咁好學  我連屎片我都懶得讀  
不過做得最多都係訓教  好明顯係因為你休息時間比我少,  所以唔駛攪到今時今日蠢死咁....

花開花落花無缺!

回復 77# 的帖子

唔係咁又點幫你突出你既"曾經蒼海" ?
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-10-2 20:36 發表
唉,但係我而家衰到係千江有水千江月,好對佢唔住................

這才顯得你有風流才氣嘛~
花開花落花無缺!

原帖由 酒井明 於 2007-10-2 20:56 發表
所以我話你"愚子不可教也"囉。

所以我叫你好好檢討下自己既教學態度~
不過我覺得做學生都有少少責任既
好似我細個學跆拳道時,我唔會搵個跛腳既教練一樣 

花開花落花無缺!

原帖由 酒井明 於 2007-10-2 21:01 發表
喂,沙文,好心你好好教導下你細佬啦!乜佢咁架?

唔好意意...d 跛腳跆拳教練遇上我呢頑劣消費者的確會死得好慘...
但本少爺最討厭那些沒料走出來扮宗師扮有料的人  你慳番d時間要離嘆下氣好過啦 ~ 唔係你唔知幾時先嘆得完呀? 小朋友~

花開花落花無缺!

原帖由 酒井明 於 2007-10-3 08:14 發表

所以我就話你"愚子不可教也"囉!人地講少少同你意見唔同o既野,就話人地冇料扮有料黎教你野;成日覺得人地係教你野,講真,得Q閒理你咩!蠢鈍不堪如你,講多兩句都浪費口水啦!呢D唔係乜野乜乜命o既邏輯,而係小學生o既邏輯;多D用下腦 ...

有人話佛諾依德垃圾, 你又話唔得!  你話"愚子不可教也"
有人話孫中山愛國, 你又唔得! 你又話"愚子不可教也"
依家我話d跛腳佬扮黑帶走去教學生呃飯食, 你再話"愚子不可教也"!

依家邊個接受唔到不同意見先? 愚蠢不堪如你, 講左咁耐先明白我叫你唔好浪費口水發表廢論, 醒目既早就收左聲啦!
真是世道中落, 人心不古! 難怪.....

跛既扮黑帶教跆拳~
毒男扮梁繼璋做 "一夜情" ~
小學生扮李天命來說別人不了解佛諾依德~

老大你個以儒立網既大志, 遲早要收皮啦...

花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-10-3 10:13 發表
孺子就可教,愚子則不可教咯。
皆因史京仔學來學去都學唔識果招「後知後覺」 -- 即係人家講完,您就話「其實我都知」,此之謂愚也

本少爺貴為天子門生, 內閣大學士之後, 雖不脫深水步長大那股市井無懶性格~
但此等不入流的江湖技倆, 騙人騙已之術難道你細路我還會用上手不成?

我常謹記老大 "能之示之不能" 既家訓架~

花開花落花無缺!

原帖由 酒井明 於 2007-10-4 20:55 發表

本來諗住由得你繼續響度亂吠,唔想理你;不過今日響朋友屋企,上黎呢度見到你呢D說話,真係火都黎X埋!你根本冇去細想一下我o既說話o既深層意思,一味響度做distortion,你有冇腦架?
我第一日上黎"離教者之家",就知道你地班友好鐘 ...

乜你咁煩架   本少爺同沙文討論緊網站路向 你又要殺出離做架倆~

我又做次不負責任既老師, 塞錢入你袋:論壇係英雄地, 向來都是短兵相接, 自己面皮薄就未四圍撻火頭。
你識串人, 人地一樣識串番你 ~ 跛腳佬跆拳教唔成可以轉行去教劍擊, 起碼有傷殘運動會玩下, 不過唔好話人"玩得跆拳愈多, 打交就愈屎"。
你聽就明就明, 唔明就唔駛明, 我亦冇責任令到你明白~反正冇人會咁Q得閒哂口水教你呢d野...今日本少爺同你講, 你執到啦!
(我d語氣學得似唔似你 ~ 好似我學沙文既文筆咁 ~ 冇十足都有八成掛~ )
花開花落花無缺!

原帖由 訪客得得b 於 2007-10-5 17:10 發表

沙兄呢一句,夠很多年青人受用一生了。

但我睇唔明wor...
b叔叔你解下話啦~
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-10-7 11:40 發表
B佬就係一眼睇穿您守株待兔,故有此歎。
善攻者動于九天之上,善守者藏於九地之下,我問您,「若非壯士全師勝,爭得娥媚匹馬還」係要攻定守?等同事安排?唉.......... ...

殺雞焉用牛刀? 見抽水此狀, 明顯用緊子華三式之中頭兩招 - 不主動, 不抗拒 啦
不過佢似乎唔係好識不主動之餘要引蛇出洞, 不抗拒之中要欲拒還迎...

孫子兵法對佢離講太深啦, 你整本三十六計過佢刨刨好過啦
花開花落花無缺!

高級模式 | 發新話題
換一個