返回列表 回覆 發帖

諗唔到

回復 220# dye 的帖子

唔會卦,camouflage並非唯一常規軍服
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 221# 沙文 的帖子

其他果D容易髒呀。又唔適合戶外登山活動。
大褸又熱。
但是,若然災民見不到解放軍、是故沒有大聲呼救,又或解放軍跌下山崖,就很難找。
pros vs cons, 就冇理由如此取捨嘛
髒了,洗一洗也就是了
Don't know where God is but the Devil is in the details
其實, 為什麼人都喜歡食物熱騰騰的??這也可以成為廣告的selling point...

http://www.pizzahut.com.hk/tc/menu/delivery.html

回復 224# weakest 的帖子

又未必,有cold cuts嘛
http://www.jackscoldcuts.com/

回復 224# weakest 的帖子

我猜:我到過歐洲後,發現那些人很懶,便宜食肆的食物許多不會幫你加熱,如有加熱的已是賣點,會在門外寫明 hot dishes。在寒冷的天氣,飢寒交迫的人,當然會好好珍惜這種熱騰騰的感覺啦。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
為何official版的中國國歌用西洋樂器演奏?

如果咁都得,不如中国国歌用希伯來文唱啦笨?
既然我小龍師兄可以用:
以無法為有法、以無限為有限
創立截拳道

咁不如我又試下用:

以無錢為有錢
以無病為有病

此兩句來開山立派,有冇人肯投我門下呢?

回復 228# 沙文 的帖子

人地有得解釋既喎,咁你呢兩句如何解呢?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

回復 228# 沙文 的帖子

人家景教不是已經用了嗎??
我就係要研究下,「以無X為有X」是否代入任何X都得嘛。

既然
以無法為有法 -- 係得嘅
以無限為有限 -- 係得嘅
以無罪為有罪 -- 又係得嘅

咁點解
以無錢為有錢
以無病為有病
就唔得呢?
原帖由 沙文 於 2008-11-11 00:41 發表
我就係要研究下,「以無X為有X」是否代入任何X都得嘛。

既然
以無法為有法 -- 係得嘅
以無限為有限 -- 係得嘅
以無罪為有罪 -- 又係得嘅

咁點解
以無錢為有錢
以無病為有病
就唔得呢? ...

因為每件事的性質都不一樣囉

回復 232# 訪客得得b 的帖子

咁請問,當代入「以無X為有X」,得與唔得,係以事件之什麽性質為標準呢?
原帖由 沙文 於 2008-11-11 01:46 發表
咁請問,當代入「以無X為有X」,得與唔得,係以事件之什麽性質為標準呢?

吾得 因文字不是數字
無標準可言 因每件事件都有其獨特性
咁請問点樣證明到每個數字均無其獨特性,而非數字/不含數字的每件事件都有其獨特性呢?

又或者話:本來每件事件都有其獨特性,但只要事件中有數字,就會冇咗其獨特性了。点解會咁嘅呢?
原帖由 沙文 於 2008-11-20 01:38 發表
咁請問点樣證明到每個數字均無其獨特性,而非數字/不含數字的每件事件都有其獨特性呢?

又或者話:本來每件事件都有其獨特性,但只要事件中有數字,就會冇咗其獨特性了。点解會咁嘅呢? ...

數字是絕對性的  如你說到:[以無X為有X]格式  可不可以演譯成 [以無4為有4]?
文字則較具彈性  不過聽聞在法律上使用的文字 都會被嚴格定義
但在日常生活的文字使用中 這方式則不一定適用

回復 236# 訪客得得b 的帖子

咁您鍾意嘅,加個1字入去都一樣不影响其意義嘅

以無一法為有一法  以無一限為有一限 ---- 都得喎
原帖由 沙文 於 2008-11-20 20:13 發表
咁您鍾意嘅,加個1字入去都一樣不影响其意義嘅

以無一法為有一法  以無一限為有一限 ---- 都得喎

這裡的"一"被加入文句中 加強了要表達的意思  正好顯示數字中的絕對性

但"無一法為有一法"似乎太鎖實   相對"以無法為有法" 來說  決少了那份勾起想象的感染力

回復 238# 訪客得得b 的帖子

原來如此.........
唔怪得之只許州官放火,不許百姓點燈係冇得complain啦 --- 因為每件事的性質都不一樣嘛

咁點解阿b又唔去做官呢?
原帖由 沙文 於 2008-11-21 00:10 發表
原來如此.........
唔怪得之只許州官放火,不許百姓點燈係冇得complain啦 --- 因為每件事的性質都不一樣嘛

咁點解阿b又唔去做官呢?

你故意要扯開黎講 我都無你符架
高級模式 | 發新話題
換一個