返回列表 回覆 發帖

諗唔到

337# 抽刀斷水
好多人係私生子,但不一定係聖人嘛
沙文 發表於 2009/12/10 15:28

「哦~聖人係私生子?So what?」
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
340# 沙文

你咁叻 ,交給你做孩子的老師就安心晒了 ,教出來百厭無所謂呀 ,最緊要思考靈活呀!
341# 抽刀斷水
可令世人漸漸習慣「禍兮福之所倚」。聖人咁好嘅嘢,但偏偏就係由野合此等咁傷風敗俗嘅事而來;咁,下次強姦而得大國手,世人都毋庸太surprised.
Don't know where God is but the Devil is in the details
都話依家無傷風敗俗咯,你硬要製造被世人唾棄的小孩,今時今日野合已經唔足夠,真係要強姦羅莎蓮先得喎。
344# 抽刀斷水
依家冇啫,以前係有咖嘛。即係「鍳古知今」之謂也。
要強姦又不一定係羅莎蓮。其實我原先諗唔到的問題係:假若有救世大國手由強姦而生,咁吾人如何否定強姦對人類的貢獻以及強姦的價值呢?

但唔知點解您硬係要將咁討論引導向:「應唔應該強姦」此等咁老卵土的concept之嘛。

既然您都識話依家無傷風敗俗,咁我解釋就易好多了:因有先例野合可得聖人,故由古之非議野合漸成依家無傷風敗俗。同理,假若強姦得大國手,咁將來人們對強姦的看法都未必同今日一樣嘛
Don't know where God is but the Devil is in the details
係呀,除非你有時光機可以睇到各年代過去現在未來不同的法律、道德啦。
346# 抽刀斷水
咁冇時光機,都可以在思想上作工嘛。

我們現時唾棄强姦,只不過是因為暫時還未有一位濟世大國手係因強姦而出生啫,若等到有之時,我們對强姦的態度就會改觀了。咁,我們還須要堅持現在對强姦的態度嗎?

一旦世人明白了這個道理,樂意接受這個事實,咁,我們反而就不須要強姦了,因為凡是強姦皆變了野合,這不是更好嗎?
等你入冊之後,享受被一眾猛男籠中強姦的感覺,你就一定明白這個道理,樂意接受這個事實。
348# 抽刀斷水 野合都要入冊?您又話而家野合已經OK個咯?
究竟你講緊野合定強姦架?
350# 抽刀斷水

雞姦 ,鴨姦 ,做漢奸
回復 350# 抽刀斷水
都話在理想之中,逢強姦都應該會自動演化成野合咯 --- 心路歷程大概如下:

您同她說:我想強姦妳
咁佢就諗:我被姦成孕,卽可增加生出濟世大國手的機率;反之,若我反抗,則扼殺了濟世大國手出生的機會。
為咗全人類的整體利益;您黎啦!

所以,根本就不會有強姦這回事。

英特納雄耐爾一定會實現!
全港貪汚案都係ICAC負責調查

咁若然ICAC自己貪污又由邊個調查呢?
古代俠士去餐廳叫嘢食, 成日都係:「小二您隨便炒幾碟好味嘅小菜啦。」

咁今日lunch, 我决定唔到食咩, 就同個waitress講 just grab me some tasties, I don't care what they are.

但係佢insist要我明確地指出點咩菜先肯走。點解以前嘅顧客可以唔駛諗食乜,而家就一定要呢?
全港貪汚案都係ICAC負責調查

咁若然ICAC自己貪污又由邊個調查呢?
沙文 發表於 2010/7/29 12:54

看法例吧:http://www.legislation.gov.hk/bl ... 3B482575EE004CAD2E/$FILE/CAP_204_c_b5.pdf

好像有個貪污問題諮詢委員會的。
古代俠士去餐廳叫嘢食, 成日都係:「小二您隨便炒幾碟好味嘅小菜啦。」

咁今日lunch, 我决定唔到食咩, 就同 ...
沙文 發表於 2010/7/31 11:07

外國人就是不肯承擔責任了。在香港如果你這樣說,一般店員都會介紹一兩味給你,問你是否合適,然後就可落單。
回復 355# 抽刀斷水

自icac成立以來, 有冇一單案係icac職員貪污呢?
回復 356# 抽刀斷水
呢尐講嘢技巧啫, 其實蛙島伙記咪一樣不肯承擔責任 -- 係您話咗合適然後佢先落單嘛
回復  抽刀斷水

自icac成立以來, 有冇一單案係icac職員貪污呢?
沙文 發表於 2010/7/31 13:15

唔覺有噃:http://www.google.com.hk/search? ... mp;oq=&gs_rfai=
回復  抽刀斷水
呢尐講嘢技巧啫, 其實蛙島伙記咪一樣不肯承擔責任 -- 係您話咗合適然後佢先落單嘛 ...
沙文 發表於 2010/7/31 13:21

咁你即係暗示外國伙記無技巧囉。
高級模式 | 發新話題
換一個